Foto: BoBo
Foto: BoBo

V iniciativi vztrajajo, da je treba ljudem pomagati takoj ter da so potrebni tako kratkoročni kot dolgoročni ukrepi. Visoke položnice bodo namreč marsikoga pahnile v socialno stisko, se bojijo. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bodo januarske položnice za najmanj tri zimske mesece pahnile pod prag revščine še tiste, ki so bili do sedaj nad njim.

Velenjski svetniki so na torkovi seji sprejeli sklep, da se cena ogrevanja na podlagi znižanja toplote Termoelektrarne Šoštanj zniža za šest odstotkov. "In kaj pomeni šestodstotno znižanje pri skupni položnici za komunalo v višini 300 evrov? To pomeni, da bo položnica nižja za samo 10 evrov," so izračunali.

Poleg šestodstotnega znižanja cene za toplotno ogrevanje so sicer svetniki sprejeli tudi sklep, s katerim bi poskrbeli za najranljivejše skupine, in sicer v višini 40 odstotkov kritja položnic, vendar ne več kot 150 evrov. "To pomeni, da bodo do 40-odstotnega kritja položnic upravičeni le tisti, ki prejemajo denarno socialno pomoč. V obravnavo pa bodo sprejeli tudi tiste občane, ki s svojimi prihodki ne presegajo cenzusa 684 evrov," so navedli v iniciativi.

Velenjska občina je s tem izpustila vse tiste, katerih prihodki so sicer višji od 684 evrov, a le za nekaj centov, so kritični v iniciativi. "In če si zamislimo človeka, ki prejema okoli 700 evrov mesečno in je prejel položnico za komunalne storitve v višini 280 evrov, to pomeni 40 odstotkov njegovih mesečnih prihodkov," so izračunali.

Prav tako se ne strinjajo z namero občine, ki svojim občanom kot trenutno rešitev ponuja pomoč pri iskanju izredne denarne pomoči iz naslova socialnih transferjev.

V sredo so se sicer predstavniki iniciative z namenom znižanja cene toplotnega ogrevanja sestali tudi z velenjskim županom Petrom Dermolom in njegovim šoštanjskim kolegom Borisom Goličnikom. Oba župana sta obljubila, da se bosta potrudila, da se izločijo kuponi ogljikovega dioksida iz cene toplotnega ogrevanja in vnovičnega znižanja davka na dodano vrednost z 22 odstotkov na 9,5 odstotka.

Iniciativa je na prvem protestu januarja med drugim zahtevala preklic januarskih položnic za ogrevanje in nižje cene ogrevanja.