Andrej Fištravec je zamenjal podžupana Milana Mikla, ki je po odstopu Franca Kanglerja vodil mariborsko mestno občino. Foto: MMC RTV SLO/TV Maribor
Andrej Fištravec je zamenjal podžupana Milana Mikla, ki je po odstopu Franca Kanglerja vodil mariborsko mestno občino. Foto: MMC RTV SLO/TV Maribor
Seja MOM-a
Za novega župana je zdajšnji mestni svet nelegitimen. Foto: MMC RTV SLO/TV Maribor

Mednarodna revizijska hiša naj bi pregledala tudi poslovanje nekaterih javnih podjetij, ki so v lasti občine, med njimi Marifarma, Doma po gorco in drugih. Fištravec bo tudi umaknil nekatere, po njegovem mnenju nepotrebne prokuriste.

Na občino skupaj z novim županom prihajajo pravnik Marko Žula, ki bo postal direktor mestne uprave, Martina Kositer, profesorica zgodovine in sociologije, ki bo vodja Fištravčevega kabineta, Gregor Kosi, ki bo zadolžen za družbene dejavnosti, Goran Rajič bo odgovoren za področje sistemskih in organizacijskih vprašanj, Nataša Ogrizek bo prevzela pravno področje, Bartolo Lampret pa bo prevzel področje odnosov z javnostmi (Lampret je bil do zdaj odgovoren za odnose z javnostmi na Policijski upravi Maribor).

Mestni svet, za katerega je novi župan sicer zahteval samorazpustitev, se je sicer samo seznanil s poročilom volilne komisije. Zapletov tako ni bilo pričakovati, saj so bili na dnevnem redu poleg prevzema županskih dolžnosti le še nekatere redne kadrovske zadeve, med drugim potrditev mandata nadomestnemu svetniku Liste za Maribor Valterju Pristovniku in poročilo komisije za mandatna vprašanja o izidu nadomestnih volitev za štiri člane mestnega sveta, ki so zamenjali štiri svetnike SD-ja, ki so v času vstaj odstopili.

Namesto svetnikov, ki so odstopili, bodo mandat nastopili Aleksandra Kalacun, Metod Dolinšek, Jadranka Barbarić in Miroslav Balažić (vsi SD).

Mestni svet za Fištravca nelegitimen
Fištravec je v nagovoru v mestnem svetu povedal, da je zanj ta v zdajšnji sestavi nelegitimen in da bi si želel sodelovati s svetom po meri ljudstva. Politične koalicije v mestnem svetu ne bo imel, a si bo prizadeval za oblikovanje projektnih koalicij.

Kadrovanje enih in drugih?
Maribor že od Fištravčeve izvolitve sicer čaka, da bo novi župan predstavil svojo ekipo. Prav tukaj pa naj bi Fištravca čakale težave, saj je odhajajoča garnitura tik pred zdajci poskrbela za nekaj rednih zaposlitev za nedoločen čas na občini. Kadrovsko "kuhinjo" sicer očitajo tudi Fištravcu, ki je bil izvoljen kot neodvisni kandidat ob pomoči vstajnikov. Obtožujejo ga namreč, da se je po izvolitvi preveč približal stranki Zares, saj naj bi prav od tam pripeljal velik del svojih novih kadrov.
Produkcija TV Maribor