Silvo Mesojedec je razočaran, ker državne ustanove ne odgovarjajo na pobude RCI-ja. Foto: Bogdan Miklič Foto:
Silvo Mesojedec je razočaran, ker državne ustanove ne odgovarjajo na pobude RCI-ja. Foto: Bogdan Miklič Foto:

"Ob upoštevanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin Romov naj pokažejo, da so bile njihove dosedanje aktivnosti iskrene," je zapisal Mesojedec, predsednik Regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike (RCI). Dodal je, da obstajajo romske družine, ki si želijo tovrstne obravnave. "Pozvani si jih lahko v romskih naseljih sami izberejo. Če pa iz kakršnih koli razlogov tega niso sposobni, jim jih lahko zagotovi RCI," pripominja.

Avtor javnega poziva je namreč razočaran, ker državne ustanove ne odgovarjajo na pobude RCI-ja, v katerih menijo, da zahteve po legalizaciji romskih naselij ustvarjajo nove romske "rezervate" in širijo obstoječe.

"Zadnji tak primer je naše odprto pismo vladi in predsedniku države z dne 14. junija. Predvsem pa nas motijo kritike o naši nestrpnosti in zagovarjanju protipravnega zavzetja nepremičnin. S takšnim pristopom naši kritiki hote ali nehote povzročajo največjo škodo Romom, ki si želijo zapustiti romske rezervate, vendar so zaradi negativnih dejanj posameznih pripadnikov romske skupnosti nezaželeni med večinskim prebivalstvom," v pismu poudarja Mesojedec.