V ZD-ju v Novi Gorici poskušajo obdržati vsaj eno urgentno vozilo. Foto: BoBo
V ZD-ju v Novi Gorici poskušajo obdržati vsaj eno urgentno vozilo. Foto: BoBo

"Ministrstvu za zdravje želimo predlagati, da organizacija nujne medicinske pomoči ostane takšna, kot je, in na isti lokaciji. Tu bomo najbrž težko našli skupni jezik. Vztrajali pa bomo, da v Novi Gorici ostane eno urgentno vozilo z dvema zdravstvenima tehnikoma in zdravnikom," je povedala vodja nujne medicinske pomoči v novogoriškem zdravstvenem domu Petra Kokoravec.

Zahtevali bodo tudi delno obliko neprekinjenega zdravstvenega varstva in dodatno ekipo za nujne reševalne prevoze. Ena ekipa bi ostala v zdravstvenem domu, druga pa bi bila v bolnišnici. Opozorili so tudi, da se bo s selitvijo v Šempeter pri Gorici podaljšal dostopni čas s pet na 10 minut v urbanem okolju.

Na novogoriški nujni medicinski pomoči so stalno zaposlene štiri zdravnice, z njimi pa po sporedu sodeluje celotna reševalna služba. Ob koncu tedna jih v enem dnevu povprečno obišče okoli 80 ljudi, med tednom pa 35.

Poleg podaljšanja dostopnih časov zaposlene v novogoriškem zdravstvenem domu zanima tudi, kdo bo opravljal hišne obiske in mrliške oglede. S selitvijo celotne nujne medicinske pomoči v Šempeter bo smiselno preseliti tudi dežurno lekarno. Ta je zdaj tik ob novogoriškem zdravstvenem domu.