Rektorja so v obsežnem anonimnem pismu na kar desetih straneh obtožili nenamenskega trošenja denarja. Foto: MMC RTV SLO
Rektorja so v obsežnem anonimnem pismu na kar desetih straneh obtožili nenamenskega trošenja denarja. Foto: MMC RTV SLO
Univerza na Primorskem zavrača revizijo

Da bi se ubranili pred podrobnejšim pregledom poslovanja, so na univerzi proti ministrstvu sprožili celo tožbo in predlog za začasno odredbo, a je sodišče obe zadevi zavrglo.

Rojstnodnevne proslave, druženje v vinski kleti
Spomnimo, rektorja Dragana Marušiča so v obsežnem anonimnem pismu na kar desetih straneh obtožili nenamenskega trošenja denarja, plačevanja rojstnodnevnih zabav, nezakonitega plačevanja potnih stroškov, prenočitev v hotelih, zaposlovanja po prijateljskem in sorodstvenem ključu in še bi lahko naštevali.

"Razlog, da revizija ni bila končana, je v nesodelovanju Univerze na Primorskem. Čeprav smo hoteli začeti revizijo in naknadno pridobili tudi uradno mnenje ministrstva za finance, urada za nadzor proračuna, v katerem pritrjujejo pravilnosti naše pravne podlage in načinu izvedbe, Univerza na Primorskem izvajalcu revizije ni želela predložiti dokumentov," so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Marušič se sklicuje na napake v postopku
Zanimalo nas je, zakaj univerza pred revizorji skriva dokumentacijo? V pisnem sporočilu (ki ga prek povezave prilagamo k vsebini) na univerzi navajajo, da je ministrstvo postopalo mimo zakona. "V novembru 2013 je UP namreč prejel ministrov sklep o uvedbi dodatne revizije, ob upoštevanju katerega bi rektor ravnal nezakonito! Po 47. členu Zakona o revidiranju mora namreč biti sklenjena pogodba med revidirancem in revizorjem. Čeprav je univerza ministrstvo pozvala k predložitvi take pogodbe, je MIZŠ ni zagotovil," sporočajo z rektorata.

Zgodbo smo raziskovali naprej in izvedeli, da je univerza proti ministrstvu na začetku decembra sprožila tožbo in zahtevo za začasno odredbo, s katero bi tudi prek sodišča preprečili revizijo, a je upravno sodišče na prvi stopnji oboje zavrglo.

In kako zgodbo komentirajo na ministrstvu? Trenutno še ne vedo povedati, kako bodo postopali, a od revizije ne odstopajo.

Ministrstvo: Vrnite 441.000 evrov!
Medtem pa so v Kopru z ministrstva doživeli še en udarec. Če univerza do konca tega tedna ministrstvu ne bo vrnila skoraj pol milijonov evrov nenamensko porabljenega denarja pri gradnji kampusa Livade in Sonce, bo sledila tožba. Rektor Marušič napoveduje, da bo denar seveda branil, ali bo to storil prek sodišča ali na kakšen drug način, pa še ni čisto jasno.

Edi Mavsar, Televizija Koper

Univerza na Primorskem zavrača revizijo