Ministrstvo od primorske univerze, vodi jo Dragan Marušič, zahteva vrnitev skoraj pol milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO
Ministrstvo od primorske univerze, vodi jo Dragan Marušič, zahteva vrnitev skoraj pol milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO
Sporni posli primorske univerze

Razkritje domnevnih nepravilnosti, ki jih neimenovana skupina zaposlenih na primorski univerzi očita rektorju Draganu Marušiču, je v javnosti sprožila pravi vihar. Senat univerze se na dogajanje za zdaj še ni odzval, med očitki o spornem ravnanju pa se je znašla tudi nenamenska poraba denarja za gradnjo univerzitetnih kampusov v Izoli in Kopru. Da denar ni bil porabljen, za kar bi moral biti, potrjujejo tudi na ministrstvu, ki je pristojno za visoko šolstvo.

V času veliko in poceni denarja so bile dovoljene sanje. Nič drugače ni bilo na primorski univerzi, ki se je omislila kar dva univerzitetna kampusa. Skupna vrednost obeh je znašala nič več in nič manj kot dobrih 100 milijonov evrov. Če o koprskem kampusu, ki bi moral zrasti v bližini vhoda v koprsko pristanišče, ni ne duha ne sluha, izolski po propadu GPG-ja že dve leti čaka na boljše čase.
Izdani računi, neopravljene storitve
In tukaj se zgodba, ki smo se je lotili raziskovati že pred časom, pravzaprav začne. Ministrstvo za visoko šolstvo je kot sofinancer s svojo inšpekcijsko službo januarja letos opravilo administrativni nadzor. Ugotovili so, da je Univerza na Primorskem kar 441.750 evrov javnega denarja porabila nenamensko.

Konkretno, v kampusu Livade so mimo pogodbe z ministrstvom za ponoven pregled projektne dokumentacije in pravne storitve odšteli več kot 20.000 evrov, podobno je veljalo tudi za koprski kampus Sonce, le da so ti stroški znašali še dobrih deset tisočakov več.
Tukaj pa so še druge postavke, ki se nanašajo na neizvedena dela ali storitve, porabo v nasprotju s pogodbo, plačilo računov, ki niso bili predmet zahtevka, in še bi lahko naštevali. Univerza bi morala denar skupaj z zamudnimi obrestmi vrniti že 14. junija letos, a se to ni zgodilo, zato bodo na ministrstvu najbrž morali v tožbo.
Univerza: Poslali smo šeststransko argumentirano zavrnitev zahtevka
Preverili smo tudi, ali bo ministrstvo ugotavljalo odgovornost posameznikov, a so nam sporočili, da se v to ne bodo spuščali in da je to naloga univerze. Za pojasnila smo se obrnili na univerzo. Odgovorov nismo prejeli.
Za časopis Primorske novice so iz rektorata sporočili, da za vračilo zneska ni nikakršne podlage, saj "je Univerza na Primorskem v osmih dneh od prejema zahtevka na ministrstvo poslala argumentirano zavrnitev zahtevka na šestih tipkanih straneh". "Do danes od ministrstva glede dotične zadeve nismo prejeli nobene uradne informacije." Na ministrstvu pa odgovarjajo: "Pritožba ni pravno sredstvo v konkretnem primeru. Ponovno pojasnjujemo, da gre za pogodbeno razmerje med ministrstvom in univerzo."

Sporni posli primorske univerze