Marušičeve poteze ena za drugo dvigujejo prah in kritike. Foto: BoBo
Marušičeve poteze ena za drugo dvigujejo prah in kritike. Foto: BoBo
KPK nad volitve primorske univerze?

Že v četrtek je TV Slovenija razkrila, da je Marušič tik pred volitvami, ki bodo v četrtek, bodisi na novo zaposlil bodisi v akademske nazive povzdignil več kot 40 njemu naklonjenih uslužbencev, ki so tako dobili pravico do glasovanja.

Da tik pred volitvami v svoji volilni bazi pri projektih rektor zaposli 40 ljudi, večino za tri mesece, v času volitev, in za nekaj odstotkov delovnega časa, je kupovanje glasov in zato poneverba volitev. Razmerje zaposlovanja v zadnjih nekaj mesecih je z 32 odstotki v korist članicam univerze iz rektorjeve volilne baze; fakulteti za matematiko (FAMNIT) ter inštituta Andreja Marušiča (IAM).

"Ni težko ugotoviti, po čem to diši, to diši po korupciji. Zagotovo ni ne legalno ne legitimno početje," je prepričan predstojnik Inštituta za zgodovinske študije na univerzi Egon Pelikan. Zbrano dokumentacijo, ki po njihovem dokazuje prozorno polnjenje volilnega imenika, bodo poslali na protikorupcijsko komisijo.

"Pri vsem tem se je treba vprašati, kdo potrjuje rektorjeve predloge o tovrstnih zaposlovanjih, ki so tudi v nasprotju z Zujfom," pravi Pelikan.

Upravni odbor, ki "požegna" tudi "biankozaposlitve"
V upravnem odboru primorske univerze, poleg predsednika Igorja Stubelja in štirih notranjih članov, sedijo še predstavniki ustanovitelja - dekanja ljubljanske ekonomske fakultete Metka Tekavčič, državni sekretar na ministrstvu za šolstvo Iztok Žigon, podjetnik Jerko Bartolič, lokalno skupnost zastopa nekdanji direktor Banke Koper Vojko Čok.

Upravni odbor je recimo potrdil Marušičev predlog za delovno mesto predavatelja svetnika, ne da bi bilo predlagano tudi ime, raziskovalcu je bila podaljšana pogodba, ki poteče šele prihodnje leto. Sklep o novih zaposlitvah je bil potrjen skoraj soglasno, proti je na dopisni seji pred desetimi dnevi glasoval le Bartolič.

Razlog za zaposlitve: volitve
"Nesprejemljiva se mi je zdela razlaga, da so zaposlitve nujne zaradi volitev, še posebej, ker so bile predlagane zaposlitve v najvišjem plačilnem razredu brez imen in priimkov kandidatov, poleg tega je sklep vseboval podaljšanje obstoječih pogodb brez pravega razloga za podaljšanje," razloge, da med glasovanjem ni dvignil roke, naniza Bartolič.

Profesor na fakulteti za matematiko Gorazd Drevenšek v Marušičevem početju ne vidi zlorabe moči, prej gre za nemoč, pravi. "Govorimo o čistih predvolilnih politikantskih igricah. Nekaj podobnega se je dogajalo pred štirimi leti, kandidat, ki se je šel take igrice, je volitve izgubil," pravi Drevenšek.

Protikandidata bi lahko upravičeno izpodbijala
Zaposlitve tik pred zdajci v javnosti porajajo vse glasnejša vprašanja, ali bodo volitve za novega rektorja sploh legitimne?

Strokovnjak za upravno pravo Rajko Pirnat je skeptičen: "Tako zaposlovanje visokošolskih učiteljev za zelo kratek čas in za majhen obseg delovnega časa je očitno z namenom, da se izkrivijo volitve. Mislim, da gre za popolnoma jasno zlorabo nepopolne in nedorečene zakonske določbe. Gotovo ni bil namen zakona, da omogoči tako izkrivljanje, kajti nekdo, ki je zaposlen za kratek čas, nima nikakršnega interesa, da bi sodeloval pri upravljanju univerze. Menim, da bi prizadeta kandidata, če bi to vplivalo na izid volitev, upravičeno to lahko izpodbijala in mislim, da bi imela realno možnost za uspeh."

Običajno kadrovanje. Mar res?
Predsednik upravnega odbora primorske univerze Stubelj, predavatelj na koprski fakulteti za menedžment, ne želi špekulirati, ali so nove zaposlitve povezane z volitvami rektorja. Upravni odbor presoja samo gospodarski vidik, pojasnjuje, če fakultete izrazijo potrebo po novih kadrih. Je pa povedal, da so kadrovske zadeve in priprave na volitve prestavili na sejo pred 29. oktobrom, saj sicer ne bi mogli urediti volilnih imenikov. Iz tega bi lahko sklepali, da so nove zaposlitve res povezane z volitvami.
Dejal je še, da so take zaposlitve običajne na začetku študijskega leta, a podatki kažejo, da lani v tem času na FAMNIT-u in IAM-u niso sklenili niti ene pogodbe za tri mesece, skupaj je bilo lani sedem zaposlitev, in to za eno leto.

Da zaposlitve niso sporne, je prepričana tudi Tekavčičeva, ki v upravnem odboru zastopa državo in je zaposlitve podprla. Povedala je, da je vse to le predvolilno petelinjenje, v kar se ne misli vpletati.

Na mestu je torej vprašanje, ali je podpiranje takih ravnanj politika šolskega ministrstva glede na njihovo sporočilo, da imajo v upravnih odborih univerz svoje predstavnike z namenom, da zagovarjajo politiko ministrstva pri delovanju ustanov. Kaj o vsem tem meni rektor, ni jasno, na temo volitev namreč za naš medij ne daje izjav.

KPK nad volitve primorske univerze?