Rotar stavi na sodelovanje in povezovanje. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Rotar stavi na sodelovanje in povezovanje. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Kamenik se bo boril za živali in socialno ogrožene
Aleksander Kamenik. Foto: Radio Maribor/Dejan Rat


Dejal je,da je v Mariboru premalo ljudi, da bi si lahko privoščili spore in konflikte, zato je taki politiki treba reči ne. "Takšna politika namreč ne vodi k rešitvam, ampak je del problema. Zaradi takšnih pristopov je Maribor stagniral in dopustil, da ga druge občine v razvoju prehitevajo. Tudi zato se dobre ideje pogosto izjalovijo in so zasmehovane," je dejal Rotar.

Ob morebitni izvolitvi se bo kandidat, ki je novembra lani odstopil kot edini mestni svetnik svoje liste, zavzemal za dobro sodelovanje med vsemi političnimi silami v mestnem svetu. Kot je dejal, bo njegova naloga, da prepriča vse liste in stranke k podpori ključnim projektom ter vse zaposlene v mestni upravi, da sledijo skupni viziji in mu pri njegovem delu pomagajo.

Projekte, ki jih v mestu doslej niso uresničili, je po njegovem mnenju treba končati, pri tem pa ne bo iskal krivcev, ampak predvsem rešitve. Treba je najti rešitev za Mariborsko knjižnico, sanirati številne športne objekte, vključno z dvorano Tabor in Ljudskim vrtom, treba je sanirati ceste, kolesarske steze in pločnike, poskrbeti za delovanje šol, kulturnih in drugih institucij, je naštel Rotar.

Zgradnja kolesarskega križa
Ob tem se zaveda, da je treba začeti resneje pristopiti k investicijam in razvoju, zato bo dajal poudarek predvsem tistim projektom, ki predstavljajo dodano vrednost in prispevajo k multiplikativnim učinkom za mesto. Eden od takih sta gradnja kolesarskega križa in dopolnjevanje kolesarskega omrežja, prav tako je treba vlagati v urejanje mestnih površin v središču mesta in v drugih mestnih četrtih ter krajevnih skupnostih.

Program svoje kandidature je poimenoval po programu liste Za povezana mesta in je sestavljen iz šestih osnovnih točk. Na prvem mestu je trajnostna naravnanost, temu sledi delujoče mesto, ki bo predvsem servis občanom, prizadeval si bo za aktivacijo skupnosti, za razvejano in odprto ekonomijo, ekologično mobilnost ter za varno in zdravo, a hkrati kulturno in živahno okolje.
Za varstvo živali
Aktivist Aleksander Kamenik se v kandidaturo za župana Mestne občine Maribor podaja predvsem s promocijo svojih dejavnosti na področju varstva živali. "Da bom vsaj malo viden v tem mariborskem prostoru. Čeprav moje ime je znano," je povedal na današnji predstavitvi kandidature na Lentu.

V boj za županski položaj se podaja s podporo pred enim mesecem ustanovljene Stranke Aleksandra Kamenika (SAK). Ta je dejavna le v Mariboru, kjer ima poleg županske kandidature, ki jo je Kamenik vložil prvi med tekmeci, še kandidatko za mestni svet, in sicer Kamenikovo hčerko.

Po izobrazbi je Aleksander Kamenik profesor športne vzgoje, javnosti pa je znan predvsem kot ustanovitelj sporne Živalske policije in organizacije Varna hiša Nova, za katero rad zbira denar s plavalnimi maratoni. Takšen dogodek ponovno prireja v soboto, ko naj bi po Dravi plaval "do onemoglosti" in ob tem zbiral hrano za živali in denar za socialno ogrožene družine.

"Za živali se borim že dobrih 30 let. Lahko rečem uspešno," je povedal. Doma ima 30 psov in še kup drugih živali, v preteklih letih pa je po lastnih besedah pomagal tudi že več sto ogroženim ženskam in moškim.

Vse to počne večinoma na lastno pest, brez uradnih pooblastil, zaradi česar je že prišel navzkriž z zakonom. Po poročanju medijev je bil pred leti pogojno obsojen, ker je novinarki grozil z bombo zaradi članka o zbiranju donacij za program varnih hiš. Njegovo društvo Živalska policija pa je delovalo brez ustreznega dovoljenja za uporabo imena policija, zato mu je sodišče izreklo opomin.

Kamenik je očitke zavrnil in poudaril, da mu je vedno na prvem mestu blaginjo živali ali "malega" človeka. Tako naj bi ravnal tudi, če bo izvoljen za župana. Kot je dejal, si bo prizadeval, da "se naredi red v veterinarski inšpekciji", ponovno ustanovi Živalska policija in podaljša čas obiskov v mariborskem zavetišču za živali. Občinski denar za potovanja na Kitajsko bi razdelil socialno ogroženim, Lent bi oživil s postavitvijo dodatnih pomolov, za starejše pa bi prirejal plese in jim posojal županov avtomobil za prevoz na občino.

Kdo še kandidira
Župansko kandidaturo v Mariboru so doslej javno napovedali zdajšnji župan Andrej Fištravec, novoizvoljena poslanka LMŠ-ja Lidija Divjak Mirnik in nekdanja podžupanja Melita Petelin, ki bodo kandidaturo vložili z zbiranjem podpisov.

Nekdanji župan Franc Kangler, mestni svetnik NSi-ja Zdravko Luketič, predsednik Stranke mladih - Zeleni Evrope Igor Jurišič in nekdanji poslanec DeSUS-a Uroš Prikl bodo kandidirali s podporo stranke.

Enako s podporo pred kratkim ustanovljene stranke se v bitko za župana vključuje Aleksander Kamenik, kandidat Liste novinarja Bojana Požarja je Igor Domanjko. Med kandidati za župana se omenjajo še Vlado Šego, Matic Matjašič in Andrej Šiško.