V Šentilju svetnike skrbi, kakšne načrte ima država z begunskim centrom. Foto: BoBo
V Šentilju svetnike skrbi, kakšne načrte ima država z begunskim centrom. Foto: BoBo

Predlog za današnji sklic izredne seje so podpisali predstavniki SDS-a Bojan Belna, Kristijan Kvas, Hilda Romič in Damjan Vidovič, Jožef Hamler in Janez Kikl z Nestrankarske liste Andreja Korena, Stanislav Lesjak (SMC), Anton Perko (SLS), Dragica Kraner (DeSUS), Suzana Grobelšek (Hedlova lista) in celo Vesna Vandur z županove Neodvisne liste Štefana Žvaba.

Po besedah Kvasa so ogorčeni, ker krajani in občinski svetniki niso bili ustrezno obveščeni o begunskem centru v Šentilju, ki so ga začeli graditi sredi prejšnjega tedna. "Ljudje so zbegani. Ne vedo, kaj to pomeni. Po nekaterih informacijah naj bi bilo tam nastanjenih celo 4.000 ljudi, kar je za Šentilj, ki ima slabih 1.500 prebivalcev, velik zalogaj," je povedal.

Poudaril je, da niso proti beguncem, jih pa skrbi njihovo število. V vsakem primeru se glede na perečo tematiko želijo o zadevi pogovoriti na občinskem svetu, a jih župan do zdaj ni uslišal.

Le do konca novembra?
Z občine pa so sporočili, da je seja sklicana za prihodnji ponedeljek, saj jo je bilo treba časovno uskladiti s predstavniki ministrstva za notranje zadeve, to namreč v Šentilju postavlja na državni zemlji begunski center, in ne občina, zato nimajo pristojnosti.

"Zagotovili so nam, da naj bi takšna situacija trajala do konca novembra 2015. Begunski zbirni center bo v uporabi samo v primeru večjega navala beguncev," so še dodali v sporočilu za javnost v preteklem tednu.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico: Nemčija se boji, da ji bodo razmere s prebežniki ušle iz rok