Slovesnost na Osankarici vsako leto organizira šest občin: Mestna občina Maribor ter občine Slovenska Bistrica, Ruše, Zreče, Oplotnica in Slovenske Konjice. Letos bi morala kulturni program pripraviti oplotniška občina, kot slavnostni govornik pa je bil predviden načelnik Generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš.

Organiziranega polaganja vencev ne bo. Foto: BoBo
Organiziranega polaganja vencev ne bo. Foto: BoBo

Na prireditvi se vsako leto zbere več sto predstavnikov veteranskih organizacij, nekdanji borci ter predstavniki družbenega in političnega življenja, pa tudi pohodniki. V Slovenski Bistrici so tudi letos načrtovali organiziran prevoz s tremi avtobusi izpred mestnega gradu, a so tudi to odpovedali. Ob tem so vse veteranske organizacije in ostale, ki se želijo pokloniti padlim borcem Pohorskega bataljona s položitvijo venca k spominskemu obeležju, obvestili, da organiziranega polaganja vencev ne bo.

Uradne slovesnosti na Osankarici, kjer je aprila lani zgorela planinska koča, gasilcem pa je uspelo obvarovati vsaj del stavbe, v kateri se nahaja muzejska zbirka Pohorskega bataljona, zaradi epidemije covida-19 ni bilo že ob lanski 78. obletnici, a so se takrat na položitev vencev vseeno odpravili številni, med njimi tudi tradicionalni gost, predsednik Borut Pahor.

Ta je izrazil prepričanje, da se bo prihodnje leto znova lahko zbralo veliko ljudi, a se to vsaj še letos ni uresničilo. "V vsakem času so junaki in heroji, takrat so bili in se jim danes poklanjamo. A tudi ta čas je dal heroje in junake – tiste, ki se v prvih vrstah borijo za to, da bomo omejili širjenje virusa in bomo potem s precepljenostjo lahko zadihali svobodno življenje," je še dejal lani.

Pohorski bataljon, ki je ob ustanovitvi septembra 1942 štel 90 borcev, je izvedel številne akcije. Konec decembra 1942 se je premaknil proti Osankarici, kjer si je uredil zimski tabor. Prve dni leta 1943 so ga odkrile nemške sile, 8. januarja pa ga je obkolilo okoli 2000 nemških vojakov. V boju je umrlo 69 borcev bataljona.

Slovesnost ob 80. obletnici dražgoške bitke bo

Medtem ko so na Pohorju slovesnost odpovedali, pa je organizacijski odbor za prireditve Po stezah partizanske Jelovice v sredo napovedal, da bo kljub razmeram v nedeljo pripravil slovesnost ob 80. obletnici dražgoške bitke. Tudi tam lani tradicionalnega množičnega dogodka ni bilo, letos pa so zagotovili, da bodo spoštovali vse omejitve.