Na taboru EASA 013, ki so ga pripravili prvič v Sloveniji, sodeluje kar 500 študentov arhitekture in oblikovanja. Foto: Goran Rovan
Na taboru EASA 013, ki so ga pripravili prvič v Sloveniji, sodeluje kar 500 študentov arhitekture in oblikovanja. Foto: Goran Rovan
Na osrednjem žužemberškem trgu bodo postavili paviljon. Foto: Goran Rovan
Mladi arhitekti polepšali mesto

Od 4. do 18 avgusta v Žužemberku poteka tradicionalno srečanje evropskih študentov arhitekture EASA 013. Letos na njem sodeluje kar 500 mladih študentov arhitekture in oblikovanja iz 48 evropskih držav. Letošnji tabor organizirajo študenti ljubljanske fakultete za arhitekturo, tema delavnice pa je povezava arhitekture, kulturne dediščine in lokalnih obrti. Njen namen je povezava lokalne skupnosti in stroke pri oblikovanju in upravljanju javnega prostora ter iskanju neizkoriščenega potenciala kraja. Tokrat poteka tabor že 33. in prvič v Sloveniji.

Bistvo srečanj EASA, ki vsako leto potekajo v drugi evropski državi, so dvotedenske delavnice, na katerih študentje z različnih koncev Evrope združujejo svoje znanje in pridobivajo nove, predvsem praktične izkušnje ter poslušajo zanimiva predavanja. Lahko sodelujejo v kar 29 različnih delavnicah. Aljoša Merljak, predsednik Društva študentov arhitekture EASA Slovenija, je ob tem povedal: "Imamo kar 29 delavnic, ki jih vodi 75 tutorjev oziroma mentorjev. To so malo starejši arhitekti, pa tudi kakšen študent je med njimi. In v teh delavnicah udeleženci ustvarjajo vse od lesenih hiš na drevesu, pomolov do različnih inštalacij iz lesa, stiropora, plastike. Potekajo tudi delavnice, v katerih se ukvarjajo s svetlobo, z zvokom, prav tako pa tudi filmske delavnice, kjer bodo nastale različne animacije."

Delavnice potekajo v žužemberškem gradu, ob reki Krki, v nekdanjih prostorih Iskre in na drugih lokacijah po kraju. V času tabora vsi bivajo v tamkajšnji osnovni šoli, kjer se tudi prehranjujejo, zvečer pa se zberejo na grajskem dvorišču, kjer se ob zvokih glasbe tudi zabavajo.

Postavili bodo večnamenski lesen paviljon
EASA je največja neprofitna mreža študentov arhitekture v Evropi. Zato bodo letos v Žužemberku udeleženci s pomočjo donatorjev zgradili lesen paviljon, ki bo stal ob gradu, na prostoru porušene cerkve sv. Jakoba. Dela potekajo po projektu, ki sta ga na tekmovalni del tabora poslala Jack Richards in Will Burgess iz Velike Britanije in je bil izbran med 24. predlogi z vseh koncev sveta. Mlada avtorja sta zasnovala večnamenski lesen paviljon, ki bo krasil osrednji žužemberški trg. Ob tem so organizatorji javno na panojih predstavili še šest elaboratov, ki jih je strokovna komisija v sestavi arhitektov Maruše Zorec in Aleksandra Ostana, predstavnika občine Žužemberk Vlada Kostevca, predstavnika Zavoda za varstvo kulturne dediščine Tomaža Goloba ter predstavnikov društva EASA Aleša Kobeta, Aljoše Merljaka in Tadeja Pavliča ocenila kot najboljše na tokratnem natečaju za paviljon.

Ta večnamenski paviljon ter drugi uporabni in dekorativni izdelki bodo seveda ostali v kraju kot darilo študentov in kot trajen spomin na 33. srečanje mladih arhitektov in oblikovalcev iz vse Evrope.

Za MMC Goran Rovan

Mladi arhitekti polepšali mesto