Gradnja HE Brežice je že v polnem teku. Foto: Goran Rovan
Gradnja HE Brežice je že v polnem teku. Foto: Goran Rovan
Predsednica vlade je odkrila spomenik ob začetku gradnje četrte v verigi petih hidroelektrarn na spodnji Savi. Foto: Goran Rovan
Alenka Bratušek je zadovoljna, da znamo sami graditi tako velike energetske objekte. Foto: Goran Rovan
Spominska plošča na skali iz Save. Foto: Goran Rovan
Položili temeljni kamen za HE Brežice

svečano odkrili spomenik – savski kamen s spominsko ploščo – in s tem tudi uradno začeli njeno gradnjo. Zanjo še ni v celoti zagotovljenega denarja, vendar Posavci vseeno upajo, da bo HE končan do konca leta 2017.

Predsednica vlade Alenka Bratušek je danes z odkritjem spomenika počastila začetek gradnje hidroelektrarne v Brežicah, četrte v verigi petih hidroelektrarn na spodnji Savi. Njena gradnja se je že začela 13. marca, takoj po pridobitvi delnega gradbenega dovoljenja za zgradbo jezu, in je zdaj v polnem teku. Prekinili je niso niti med slovesnostjo.

Družba Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS) ima večino denarja za gradnjo energetskega dela, ki je ocenjen na 118 milijonov evrov, zagotovljenega. Zatika pa se pri financiranju infrastrukturnih ureditev - te so ocenjene na 135 milijonov evrov -, kjer javno podjetje Infra še vedno nima podpisane pogodbe za najem 75 milijonov evrov vrednega posojila Evropske investicijske banke.

Gradnja HE Brežice naj bi skupno stala 253 milijonov evrov. Tudi družba HESS del te naložbe namerava financirati s posojilom Evropske investicijske banke. Posojilo je na EIB-ju že odobreno, zanj potrebujejo le še ustrezna jamstva. Bogdan Barbič, direktor družbe HESS, pojasnjuje, da bo elektrarna pretočno-akumulacijska s tremi vertikalnimi agregati z nazivnim pretokom 500 kubičnih metrov na sekundo in s petimi pretočnimi polji. In dodaja: "Takoj po pridobitvi gradbenega dovoljenja so se že pričela pripravljalna dela, ki vsebujejo preusmeritev Save in izgradnjo gradbene jame. Finančna konstrukcija je na nek način zaprta, deloma se bo financiralo iz lastnih sredstev, deloma iz naknadnih vložkov in pa deloma iz kredita."

Za infrastrukturne ureditve denar še ni zagotovljen
Gradnja infrastrukturnih ureditev naj bi se začela oktobra. Vendar javno podjetje Infra še vedno nima zagotovljenega denarja zanjo. Direktor Infre Vojko Sotošek napoveduje, da bo izvedba infrastrukturnega dela te HE stala približno 135 milijonov evrov, in to brez davka na dodano vrednost. V okviru teh del bodo med drugim zgradili akumulacijski bazen, uredili protipoplavno varnost na območju sotočja reke Save in Krke ter lokalno infrastrukturo. Razpis za izgradnjo akumulacijskega bazena naj bi po besedah Sotoška objavili do poletja in dela začeli predvidoma oktobra. O financiranju pa Sotošek ni mogel povedati nič novega, saj jamstva za posojilo EIB-ja še niso podpisana, in tako ostaja edini vir financiranja vodni sklad, kjer pa tako kot v podnebnem skladu ni dovolj denarja. Zato brez posojil ne bo šlo.

Predsednica vlade Alenka Bratušek je v slovesnem nagovoru sicer izrazila zadovoljstvo, da smo sposobni uspešno izpeljati tudi tako velike energetske projekte, in to sami. Na vprašanje, od kod bo vlada zagotovila denar za infrastrukturne ureditve, pa ni dala jasnega odgovora. Premierka je ob koncu slovesnosti zagotovila le tole: "Vseh podrobnosti tega projekta ne poznam. So pa stvari v teku, tako da ne vidim problemov, da ne bi bile zaključene, in zelo hitro."

To upajo tudi v brežiški občini, kjer bodo imeli kar dve hidroelektrarni, poleg brežiške še mokriško. Ivan Molan, župan občine Brežice, se je vseskozi zavzemal za gradnjo HE, saj ima občina ob tem tudi svoje interese. Te je na kratko strnil takole: "Posebej nam gre za to, da bo zagotovljena poplavna varnost, da bo omogočeno namakanje, seveda pa mora biti poleg tega po uredbi o DPN-ju zgrajena tudi infrastruktura, tako cestna, komunalna kot športnorekreacijska. Za nas pa so pomembni tudi nadomestni habitati, saj želimo s tem projektom povzročiti čim manj škode v naravnem okolju."

Gradnja mora biti končana do konca 2017
Gradnje brežiške hidroelektrarne z nazivno močjo 45 MW in povprečno letno proizvodnjo 161 GWh električne energije bi morala biti končana do konca leta 2017. Seveda če ne bo večjih zapletov pri njenem financiranju.

V izjavi za javnost pa so v družbi HESS med drugim zapisali, da veriga hidroelektrarn na spodnji Savi predstavlja večnamenski projekt, ki bo z zgrajenimi hidroelektrarnami Boštanj, Arto - Blanca in Krško ter načrtovanimi elektrarnami HE Brežice in HE Mokrice zagotavljal pomemben delež v energetski bilanci Slovenije. Poleg proizvodnje električne energije iz obnovljivega vira ponuja še več pozitivnih učinkov za lokalno skupnost, tako za kakovost življenja prebivalcev ob reki z urejeno infrastrukturo kot tudi dodatne možnosti za turizem, čolnarjenje, ribištvo ter protipoplavno zaščito krajev ob reki Savi in Krki.

Gradnja petih hidroelektrarn na spodnji Savi poteka od leta 2002 in jo opredeljujeta koncesijska pogodba in Zakon o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala spodnje Save. Za izgradnjo prvih treh HE je bilo za energetski del načrtovanih 259.486.000 evrov, končna realizacija pa je znašala 256.433.650 evrov oziroma 99 % načrta. V HE Brežice je bilo do zdaj že vloženih 8.452.410 evrov in v HE Mokrice 4.817.800 evrov. Za izgradnjo petih HE na spodnji Savi je na podlagi predinvesticijske zasnove iz leta 2007 skupno predvideno 813.331.132 evrov, predvidena končna realizacija pa zdaj znaša 789.469.432 evrov oziroma 97 % načrta. Verigo naj bi dokončno zgradili med letoma 2018 in 2019.

Za MMC Goran Rovan

Položili temeljni kamen za HE Brežice