Zmago Jelinčič si po dolgih letih, preživetih v poslanskih klopeh, želi tudi v ljubljansko mestno hišo. Foto: MMC RTV SLO
Zmago Jelinčič si po dolgih letih, preživetih v poslanskih klopeh, želi tudi v ljubljansko mestno hišo. Foto: MMC RTV SLO

V stranki so pojasnili, da se je Jelinčič za vstop v župansko tekmo odločil, ker ocenjuje, da so v Ljubljani potrebne spremembe. Glavna tajnica SNS-a Miša Glažar je dejala, da bo Jelinčič svoj program predstavil ob uradni predstavitvi kandidature, ki bo verjetno tik pred začetkom uradne volilne kampanje pred oktobrskimi lokalnimi volitvami.

Po besedah Glažarjeve pa se bo Jelinčič "vsekakor zavzemal za bolj urejeno in bolj transparentno delovanje in poslovanje Mestne občine Ljubljana".

SNS brez predstavnikov v ljubljanskem mestnem svetu
Nekoč parlamentarni SNS je na letošnjih julijskih državnozborskih volitvah prejel 2,2 odstotka glasov, na majskih evropskih volitvah pa 4,03 odstotka glasov volivcev.

Na županskih volitvah v Ljubljani je imela stranka svojega predstavnika nazadnje leta 2006, njihov kandidat Marjan Rekar pa je takrat prejel le 0,56 odstotka glasov. Od takrat naprej SNS tudi nima svojih predstavnikov v mestnem svetu.

Od zdajšnjega župana do novih obrazov
Na jesenskih županskih volitvah je sicer ponovno kandidaturo za župana Ljubljane že napovedal aktualni župan Zoran Janković, kot vsakič do zdaj mu bo nasproti stal svetnik Zelenih Slovenije Miha Jazbinšek.

V boj za županski stolček se podaja tudi direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič, ki si je širšo prepoznavnost pridobil kot član strokovne žirije v resničnostnih šovih. Potrebne podpise podpore za župansko kandidaturo zbira tudi podjetnica Martina Valenčič, ki je na zadnjih predsedniških volitvah želela kandidirati tudi za predsednico Slovenije, a ji ni uspelo zbrati dovolj podpisov za kandidaturo.