Vilfan je zapustil Jankovićevo ekipo v mestnem svetu. Foto: BoBo
Vilfan je zapustil Jankovićevo ekipo v mestnem svetu. Foto: BoBo

Po poročanju Dela Vilfan meni, da je Janković bil in ostaja eden najboljših županov, kar jih je imela Ljubljana. "Na žalost pa je v zadnjem času iz tedna v teden bolj obremenjen z novimi obtožbami o nepravilnostih." Janković vse očitke zavrača in Vilfan mu verjame: "Pravi, da bo na sodišču, če bodo obtožnice pravnomočne, pokazal in dokazal, da ni delal nič nezakonitega. Jaz bom med tistimi, ki bodo najbolj zadovoljni, če se bo to zgodilo," je dejal za Delo.

Z županom po njegovih besedah ostajata v dobrih odnosih. Med razlogi za svojo odločitev pa Vilfan omenja tudi vse bolj neplodne, destruktivne in obtožb polne seje ljubljanskega mestnega sveta. "To me ne zanima več. Iskreno, nimam nobene želje in motiva, da bi še naprej sodeloval v takih zgodbah," je dejal.

Janković Vilfanovo odločitev obžaluje, a jo razume. Vilfanove poteze ne jemlje kot nezaupnico svojemu delu, pač pa kot logično posledico pritiskov, ki se nanj vrstijo v zadnjem času.

Tudi vodja poslanske PS in mestni svetnik na listi Zorana Jankovića Jani Möderndorfer obžaluje Vilfanovo odločitev, saj je bil po njegovem mnenju dober mestni svetnik oz. je dobro opravljal svoje delo. Ga pa Möderndorfer, kot pravi, po svoje razume. Verjame namreč, da imajo določene odločitve posameznikov neko osnovo in jasno sporočilo. Ob tem je vodja poslanske skupine PS v izjavi novinarjem poudaril, da odstop Vilfana kot mestnega svetnika nima nobene povezave z njegovim delom v DZ. Vilfan ostaja poslanec. "To sta dve popolnoma različni zadevi, sam jih nikoli ne mešam," je dodal.
V teku pet preiskav

V zadnjih letih se je Janković znašel v petih različnih postopkih. Organi pregona preiskujejo domnevno zlorabo položaja pri nakupu zemljišča v Srbiji še iz časa njegovega vodenja Mercatorja, v preiskavi je tudi njegova vloga pri gradnji Športnega parka Stožice, sumljive transakcije med Mestno občino Ljubljana in podjetji Grep, Baza Dante in KLM, katere solastnik je župan, v primeru Tritonis pa ga sumijo goljufije pri prodaji zemljišč na Vojkovi cesti. Prejšnji teden je policija preiskovala tudi, ali je župan nezakonito zahteval plačilo donacij v zameno za izpeljavo nekaterih projektov občine.