Nekdanji ugledni mariborski vinar Vinag ima v lasti tudi staro klet pod mestnim središčem. Foto: BoBo
Nekdanji ugledni mariborski vinar Vinag ima v lasti tudi staro klet pod mestnim središčem. Foto: BoBo

Stečajni upravitelj Simon Prelogar neuspešno prodaja Vinagov kompleks - prvič ga je ponujal na dražbi za izklicno ceno 4,2 milijona evrov, drugič pa z zbiranjem nezavezujočih ponudb. Prejel je namreč samo dve ponudbi, pri čemer je ena znašala le 1,45 milijona evrov, druga pa se je nanašala samo na vinograde.

Pritožbi dveh upnikov, dveh bank
V tretjem poskusu je Prelogar znova predlagal javno dražbo ali pa zbiranje zavezujočih ponudb, pri tem pa izklicno ceno postavil pri ponujenih 1,45 milijona evrov. Upniški odbor je sprejel predlagano ceno, a sta se nato pritožila Zavarovalnica Grawe in Raiffeisenlandesbank Kärnten kot ločitvena upnika, ki sta dejala, da bi bila na takšen način poplačana v bistveno manjšem obsegu, kot bi bila poplačana pri drugih načinih prodaje.

Ob tem sta še predlagala, da bi raje poskušali s prodajo na podlagi javne dražbe z zniževanjem izklicne cene, če bo ta znašala 4,2 milijona evrov, kolikor znaša likvidacijska vrednost premoženja, ali pa na podlagi javne dražbe z zviševanjem izklicne cene, če bo ta določena v vrednosti 70 odstotkov likvidacijske vrednosti.

S predlogom za ponovno dražbo se je strinjal tudi stečajni upravitelj
Prelogar je na poziv mariborskega sodišča, naj se o tem izreče, soglašal s prvim predlogom obeh ločitvenih upnikov, kar je sodišče sprejelo, ker je ta način po njihovi presoji, upoštevaje izjavi ločitvenih upnikov in ponovni predlog upravitelja, najprimernejši za prodajo Vinagovega premoženja. Ob tem je sodišče ocenilo, da se s tem strinjajo tudi drugi ločitveni upniki, saj so DUTB, NKBM in država pred tem soglašali tudi s trikrat nižjo izklicno ceno.

Se za Vinag zanima Vinmar, ki je v lasti Azijcev?
Med interesenti za nakup se je v preteklosti največkrat omenjal tedanji najemnik Vinmar, družba v lasti več azijskih vlagateljev, ki pa je že pred časom prekinila najemno pogodbo. Zato vinograde v Košakih, Jarenini in Svečini letos obdelujejo delavci Ptujske kleti. Kdo je edini ponudnik za celoten kompleks, ki med drugim vključuje tudi staro klet v središču mesta, Prelogar ne izdaja, neuradno pa naj bi šlo za del ljudi, ki so bili prej povezani tudi z Vinmarjem.