Eden izmed plakatov, ki so jih ustvarili otroci v Zgornji Mežiški dolini. Foto: Radio Slovenija/Metka Pirc
Eden izmed plakatov, ki so jih ustvarili otroci v Zgornji Mežiški dolini. Foto: Radio Slovenija/Metka Pirc

Z merjenjem svinca v krvi otrok spremljajo razmere v onesnaženi Zgornji Mežiški dolini, ki je kljub preventivnim ukrepom še vedno zelo izpostavljena svincu. Vrednosti svinca v krvi otrok v tem delu Koroške se izboljšujejo, a z vidika zdravja že sama vsebnost te težke kovine v njihovi krvi ni sprejemljiva.

"Primerjave nekih absolutnih številk, kjer imajo otroci v povprečju 100 mikrogramov svinca na liter krvi in jih v 15 letih razpoloviš, si lahko zelo zadovoljen z rezultatom. Če pa gledamo nekje tisto, kar se v sodobni družbi obravnava kot neka sprejemljiva vrednost, se je treba zavedati, da je v tem času prišlo na stopnjo, ko svinca v telesu sploh ne bi smelo biti, skratka toleranca, ki jo daje zdravstvo, je ničla," pravi Matej Ivartnik z ravenskega Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Svinec je namreč najbolj problematičen ravno pri otrocih. "Pri svincu je tako, da se ogromno izpostavljenosti, nekih nastavkov motenj v zdravju, obolenj zgodi v mladosti. Če govorimo o možnosti koncentracije, motnjah IQ-ja in podobno, se to dogaja že v otroštvu, se pa svinec potem nalaga tudi v kosteh, zobeh in ob določenih stresnih situacijah se izplavlja v starejših letih, s tem daje motnje v metabolizmu in lahko pripomore k različnemu spektru obolenj, ki se izrazijo v zrelih letih," je dodal Ivartnik.

Tudi zato sta pomembna preventiva in izvajanje meritev. Letos so vabila za jemanje krvi poslali 128 staršem iz Črne na Koroškem in Mežice, le polovica naj bi se vabilu odzvala. Staršem bodo na NIJZ-ju skušali priskočiti na pomoč še z dodatnimi termini za jemanje krvi.

Morebitna vsebnost svinca v krvi je namreč pomembna informacija za starše, ki lahko ustrezno preventivno ukrepajo, rezultati preverjanja pa so tudi merilo za oceno napredka programa sanacije v Zgornji Mežiški dolini in podlaga za načrtovanje prihodnjih ukrepov.

V Mežiški dolini zniževanje vsebnosti svinca v krvi pri otrocih