Pohorska vzpenjača bo začasno prišla pod upravljanje Marproma. Foto: Ana Svenšek
Pohorska vzpenjača bo začasno prišla pod upravljanje Marproma. Foto: Ana Svenšek
ŠC Pohorje še ne gre v stečaj

Delavci so danes tudi podprli vodstvo za nadaljnje pogovore z mestno občino, ki naj bi jim med drugim zagotovila enkratno denarno pomoč iz donacij javnih podjetij. Hkrati bodo izpeljali postopke za odprodajo koncesije za upravljanje z vzpenjačo, za kar pa mora soglasje najprej podati ministrstvo za gospodarstvo, nato pa, predvidoma še ta petek, tudi mestni svet mariborske občine (MOM).

Po besedah direktorja podjetja Srečka Vilarja se zaposleni s temi predlogi načeloma strinjajo, a zahtevajo podpis dokumenta, ki bi zagotavljal uresničitev teh korakov. Iz omenjene pogodbe bodo nato naslednji teden zagotovili izplačilo večjega dela aprilske in celotne majske plače.

Goste že skrbi
Po Vilarjevih besedah je pomoč MOM-a ena od zadnjih možnosti, preden pride do stečaja, ki bi pomenil velik udarec za turizem v Mariboru. Težave podjetja se zdaj po njegovem že poznajo tudi pri zaskrbljenosti in vprašanjih na to temo s strani gostov in prihajajočih gostov. Predvsem gre za celo vrsto športnih ekip, s katerimi že imajo dogovorjene prihode, negativne informacije pa prihajajo celo do Rusije.

"S pomirjujočimi sporočili zadeve še niso kritične in poletni del bomo zagotovo lahko izpeljali. Jasno pa je, da sedanje rešitve pomenijo zgolj ohranitev poletnih dejavnosti, medtem ko se je do septembra nujno treba odločiti, kaj bo z družbo v prihodnje, ter na nek način razrešiti vprašanje glede prodaje podjetja," je še dejal Vilar.

Predstavnik delavcev Janko Breznik pa je dejal, da če bi prišlo do prenosa koncesije za upravljanje vzpenjače na Marprom, bi tja odšlo tudi okoli 25 zaposlenih, posebnih težav pa pri tem Breznik ne pričakuje, zato bo gondola obratovala nemoteno. A to se mu zdi zgolj začasna rešitev. Žičničarski del bo zato najpozneje jeseni moral biti združen, hotelski pa je lahko ločen, je še dodal.

MOM že podpisal pogodbo
Direktor mestne uprave Marko Žula je potrdil, da so danes že objavili poziv gospodarskim družbam k prispevkom na poseben račun, ki pa bodo namenjeni izključno socialni pomoči zaposlenim. Občina je s ŠC-jem Pohorje danes tudi že podpisala sporazum o odkupu koncesije za izvajanje javne službe prevoza z gondolo, za kar bodo odšteli 200.000 evrov, a z odložnim pogojem, da s tem soglašata tako država kot mestni svet.

"ŠC Pohorje je v poletnih mesecih dobro zaseden in s tem mu bomo omogočili, da prebrodi težave in pozneje sam zaživi s svojimi prihodki," je še dodal Žula in povedal tudi, da še naprej peljejo tudi pogovore z DUTB-jem, od katerega želijo odkupiti podjetje, a do dogovora še niso prišli.

ŠC Pohorje še ne gre v stečaj