Foto: Mestna občina Nova Gorica
Foto: Mestna občina Nova Gorica

Na slovenski strani bosta vzpostavljeni dve varnostni območji, je pojasnil vodja evakuacije Simon Vendramin. Na rdečem območju, ki sega 400 metrov od najdenih bomb, bo veljala popolna evakuacija prebivalcev. Po poročanju TV Slovenija tam živi okoli 2300 ljudi. Na rumenem območju, ki je od bomb oddaljeno od 400 do 600 metrov, živi okoli 1400 ljudi in tam bo veljal ukrep zaklanjanja, kar pomeni, da se bodo ti ljudje med 9. in predvidoma 14. uro morali zadrževati v notranjih prostorih in ne bodo smeli na prosto. Konec nevarnosti bo oznanila sirena.

Vendramin je prebivalce na rdečem območju pozval, da pred evakuacijo zaprejo okna, spustijo rolete, ugasnejo gospodinjske aparate in luči ter pred odhodom zaklenejo stanovanja. Prebivalce na rumenem območju pa je pozval, da ne zapuščajo stanovanja od prvega zvoka sirene, ki bo oznanil začetek nevarnosti, do preklica nevarnosti. Prebivalce na rdečem in rumenem območju je prosil, da vsa osebna vozila odstranijo iz obeh območij in poskrbijo za domače živali.

"Letošnja evakuacija bo obsežnejša v primerjavi z lansko, saj gre za še enkrat takšno območje, kot je bilo lani. To predstavlja približno kvadratni kilometer na slovenski strani in nekaj manj na italijanski," je za TV Slovenija dejal Vendramin.

Načrt evakuacije. Foto: Mestna galerija Nova Gorica
Načrt evakuacije. Foto: Mestna galerija Nova Gorica

Poostren nadzor policije

"Obračam se predvsem na vse prebivalce, ki so zajeti v te varnostne ukrepe, in jih res pozivam in lepo prosim, da upoštevajo vsa navodila. Prebivalce na območju, kjer bo potrebna fizična evakuacija, prosim, da se res umaknejo na varno. Prebivalce na drugem območju, kjer je odrejeno zaklanjanje, pa medtem prosim, da teh nekaj ur preživijo v svojih stanovanjih in ne hodijo ven," je občane nagovoril župan Mestne občine Nova Gorica Samo Turel.

Načelnik Policijske postaje Nova Gorica Sejad Jušić je medtem dejal, da bodo policisti na območju evakuacije izvajali poostren nadzor. "Policija bo varovala premoženje in pomagala pri evakuaciji. Naša primarna naloga bo izvajanje nalog varovanja življenja in premoženja predvsem na rdečem območju. S svojim delom bomo pri evakuaciji pomagali tudi pripadnikom civilne zaščite, ki bodo v tem času tudi sami aktivno izvajali svoje naloge na tem območju," je poudaril.

Kdor ne bo upošteval odredbe civilne zaščite, ki bo izdana za ta dan in bo veljala ob popolni omejitvi gibanja na rdečem območju in o zaklanjanju na rumenem območju, bo s tem storil prekršek, za katerega je najnižja predpisana globa 1000 evrov. Policija bo območje nadzirala tudi z brezpilotnimi letalniki, za vse druge pa bo zračni prostor zaprt. V primeru pojavov drugih brezpilotnih letalnikov bodo policisti to dosledno in strogo sankcionirali, je dejal Jušić.

Poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonjič je na novinarski konferenci pojasnil, da bodo pirotehniki danes začeli izkopavati jame za nevtralizacijo in uničenje bomb. Pri tem bo sodelovalo 14 pripadnikov NUS-a in dva pripadnika bombne enote.

Razstrelitev 100-kilogramske bombe

V nedeljo bo najprej na vrsti 100-kilogramska bomba, ki so jo našli nazadnje. Zaradi poškodovanega vžigalnika jo bo treba razstreliti na mestu najdbe. V ta namen bodo pirotehniki izkopali šest metrov globoko luknjo, kamor bodo premestili bombo, jo zavarovali z zaščitnim materialom in zasuli. Nato jo bodo nadzorovano razstrelili pod zemljo. Ob tem bodo tudi merili potresnice, in če bo šlo kaj narobe, bodo naprave to zaznale, je zatrdil Zonjič.

Sledila bo onesposobitev ameriške in nato angleške letalske bombe, ki pa ne bosta razstreljeni. Pirotehniki ju bodo poskusili onesposobiti na mestu najdbe in varno prepeljati na poligon za dokončno uničenje.

Med nedeljsko operacijo bodo v novogoriški občini javnost o dogajanju obveščali z dvema novinarskima konferencama. Prve se bosta okoli 7. ure zjutraj v Novi Gorici udeležila župana Nove Gorice in Gorice Turel in Rodolfo Ziberna. V najkrajšem možnem času po koncu operacije bodo sklicali drugo, ki se je bosta ponovno udeležila oba župana, goriški prefekt in pirotehniki, so pojasnili na občini.

Priprave na nedeljsko evakuacijo v Novi Gorici