Dosedanji škof slovenske evangeličanske cerkve Geza Erniša je  dobil svojega naslednika. Foto: BoBo
Dosedanji škof slovenske evangeličanske cerkve Geza Erniša je dobil svojega naslednika. Foto: BoBo
Evangeličani imajo novega škofa Filo

Delegati Evangeličanske cerkve augsburške veroizpovedi na Slovenskem so na tajnem glasovanju za novega škofa izvolili Gezo Fila.
Filo se je rodil v Ivanovcih v Prekmurju, diplomiral v Bratislavi leta 1982, duhovnik v Ljubljani pa je 27 let. Ob izvolitvi je povedal, da je vesel, ker je dobil zaupanje in dolžnost kot dolgoletni evangeličanski duhovnik v Ljubljani, "kjer je protestantizem dejansko dvakrat utrpel zanik, najprej v 16. stoletju, potem pa po drugi svetovni vojni".

Škofovski urad se bo tako preselil v Ljubljano, saj je urad tam, kjer škof opravlja službo duhovnika. "Upam si reči, da je to, da bo sedež v glavnem mestu, vsaj na simbolni ravni, prvič po letu 1562, ko je Primož Trubar postal superintendent," je dejal novi škof, ki to ocenjuje kot pozitivno, a tudi toliko bolj zahtevno. Kot enega izmed načrtov je razkril, da bi odprli evangeličanski center na Primorskem, o katerem že dolgo govorijo. V ospredje želi postaviti tudi delo z mladimi, sicer pa sprememb ne napoveduje.
Dolžine mandatov se razlikujejo
Po cerkveni ustavi slovenske Protestantske cerkve jo lahko posamezen škof vodi največ dva mandata, ki trajata po šest let. Kot je za MMC pojasnil hodoški evangeličanski duhovnik in urednik evangeličanskega lista Vili Kerčmar, so volitve najvišjega cerkvenega dostojanstvenika pri protestantih tradicija.

Vendar so dolžine mandatov po državah različne, saj ponekod v Nemčiji število mandatov ni omejeno in škofje opravljajo svoje funkcije. Pri nas pa je poleg dveh mandatov omejitev tudi starost 60 let, ki jo je dosedanji škof Geza Erniša že dosegel.
Erniša se po 18 letih poslavlja
Kot je za Radio Slovenija povedal predsednik volilne komisije Robert Celec, je bil Erniša odličen škof: "Njegovo delo je bilo zelo prepoznavno, tako znotraj naše cerkve kot širši javnosti."

Erniša je sicer slovenske protestante vodil od leta 1995, leta 2002 pa je bil iz seniorja preimenovan v škofa. "Do preimenovanja seniorja v škofa je prišlo predvsem zaradi mednarodnih stikov z drugimi Cerkvami. Senior je dejansko opravljal funkcijo škofa. S preimenovanjem se je tako nekako dvignila simbolna raven, da je bolj na enakopravnem nivoju z drugimi škofi," je razložil Kerčmar, ki poudarja, da je bil prvi slovenski protestantski škof, ki se je tedaj imenoval superintendent, dejansko Primož Trubar.

Predstavniki slovenskih protestantov bodo poleg škofa izvolili tudi novega inšpektorja, ki skupaj s škofom predstavlja cerkveno predsedstvo. Inšpektor je laični cerkveni predsednik, ki ima iste pravice in dolžnosti kot škof, le da zadnji predstavlja duhovno plat, inšpektor pa v dogovoru pokriva gospodarske in sorodne zadeve, je še pojasnil Kerčmar.

Evangeličani imajo novega škofa Filo