MMC priporoča

Poudarki

  • V pripravi nov zakon, a ga utegnejo prehiteti volitve
Čezvesoljska zombi cerkev blaženega zvonenja
Skladno z razodetji in verovanjem Čezvesoljska zombi cerkev blaženega zvonenja v sveti ponvi nastaja sveta hrana, temelj življenja. Foto: Dani Bedrač/Facebook
       1. marca 2013 smo dobili razodetje, da bi bilo mogoče v teh težkih časih fino, če bi mi malo pomagali našim sodržavljanom, soborcem tudi na verskem področju. Dobili smo razodetje, da bi ustanovili Cerkev blaženega zvonjenja.       
 Rok Gros, nadsvečenik, varuh piskra in ponve v Čezvesoljski zombi cerkvi
Čezvesoljska zombi cerkev blaženega zvonjenja
Skladno z verovanjem pripadnikov Čezvesoljske zombi cerkve pekel ne obstaja, temveč vsak vernik pride v nebesa po svoji podobi. Foto: Čezvesoljska zombi cerkev blaženega zvonjenja
       Vsi so vabljeni, da preberejo našo sveto knjigo, da sami vidijo, kaj je bistvo naše vere. Mi nobenega ne posiljujemo in od nikogar ničesar ne zahtevamo.       
 Gros
Evangelijska krščanska cerkev
Evangelijska krščanska cerkev v Ljubljani. Foto: Evangelijska krščanska cerkev
       Mi se ne norčujemo in v nobenem primeru ne žalimo drugih cerkva. Mi spoštujemo vse cerkve. Vsi verniki so vabljeni in dobrodošli pri nas. Za nas je žalitev, da nam rečejo, da nismo vera. Ali pa, da nismo cerkev. Mi verjamemo v čezvesolje. Kdo lahko reče, da to ni vera? Mi verjamemo, da nekaj je, temu rečemo čezvesolje. Država nam je priznala, da smo vera. 1.800 vernikov se strinja z nami. Ustava in zakoni zagotavljajo, da nobeden ne omejuje tvoje vere, ne glede na to, kakšna je.       
 Gros
Pastafarijanstvo
Predstavnica pastafarijanstva v Italiji. Tudi tja se je vera razširila iz ZDA. Na glavi ima sveto cedilo za testenine, pred seboj pa podobo Leteče špagetne pošasti. Foto: G. Dallorto
       Temeljno sporočilo je, da mi ne diskriminiramo. Pri nas so vabljeni vsi, ne glede na to, katere vere so. Smo ena redkih ver, ki predpisuje, da bi moral biti član samo ene cerkve. Ne diskriminiramo in ga sprejmemo.       
 Gros

Dodaj v

Zombi cerkev: Žalitev je, da nam rečejo, da nismo vera

Tri nove verske skupnosti v kratkem času
29. april 2014 ob 06:26,
zadnji poseg: 29. april 2014 ob 07:35
Ljubljana - MMC RTV SLO

Od zadnje prenove zakonodaje o verskih skupnostih so bile v register vpisane tri nove. Ena izmed njih, Čezvesoljska zombi cerkev blaženega zvonjenja, je odprla vprašanja o meji med vero in parodijo. Druga, Upasana-Sanjava, pa med vero in svetovnonazorskim prepričanjem.

Pred slovenskim parlamentom se je zbrala precej pisana množica. Druga stran hrupne ceste pred DZ je kar redno prizorišče protestov, tokrat pa je bilo nekaj drugače. V redko posejani gručici shodnikov so se med drugim našli rahlo zgubana starka, postaven moški srednjih let in mozoljast najstnik. Pisana zbirka. Namesto običajnih mrkih obrazov so njihove ustnice skrivale rahlo ukrivljenost navzgor, vse od prikritih in zadrževanih nasmeškov do široko razkritih belih zob. Razlog za zavirano prešernost je bil tudi v kameri, ki jih je posnela opremljene z najrazličnejšimi ponvami, lonci, kraguljčki in kravjimi zvonci, s katerimi so zganjali hrup. Sami pravijo, milozvočno zvonjenje.

Pristopila sta policist in policistka, da bi jih popisala. Naletela sta na moža srednjih let, ki se ni smehljal. Resnobno jima je povedal, da izvajajo verski obred svete maše pred Hramom korupcije, hišo izvirnega greha. Motenje verskih obredov pa je kaznivo. Policista sta naletela na Roka Grosa, nadsvečenika, varuha piskra in ponve, ustanovitelja Čezvesoljske zombi cerkve blaženega zvonjenja.

To je tretja v uradni državni register vnesena verska skupnost, odkar je vlada Alenke Bratušek lansko jesen sprejela novelo zakona o verskih skupnostih. Ni šlo za radikalne novosti, kvečjemu za delno izpolnitev odločbe Ustavnega sodišča. To je v ustavni presoji zakonodajalcu med drugim naložilo, da mora zmanjšati številčni prag za vpis. Protiustavna meja je bila določena pri sto registriranih in polnoletnih članih verske skupnosti. SD je nato zahteval znižanje na tri člane, saj se tam začne slovenska jezikovna množina, opozicija je primernost videla pri 20. Vlada je mejo določila pri desetih.

Verstva in svetovnonazorske skupnosti
Register obstaja že od leta 1976 in je do zdaj vase sprejel 47 verskih skupnosti. Ker sta bili v desetletjih dve izbrisani, je Upasana-Sanjava dejansko 43. sprejeta. Njena nenavadnost je v tem, da ne gre za versko skupnost, temveč za svetovnonazorsko skupnost. To potrjuje tudi njeno ime "svetovnonazorska kozmološka skupnost" ter odsotnost verskega nauka. Gre za uvrstitev v duhu namena prejšnjih dveh levih vlad, da register verskih skupnosti razrahljajo in vanje vključijo tudi nazorske skupnosti. To pa so lahko ne nazadnje tudi politične stranke, lovska društva in humanitarne organizacije, protestirajo v zavodu 24kul.si. Tretja registrirana skupnost je manj znana Evangelijska krščanska cerkev s sedežem v Ljubljani. Temelji na izročilu reformacije, protestantizma, še posebej gibanj, ki so izšla iz Anglikanske cerkve, in je baptistične narave.

Zombi cerkev hitro raste
Obe sta v Sloveniji člansko zelo omejeni skupnosti. To pa zagotovo ne velja za Čezvesoljsko zombi cerkev, ki je od nastanka požela ogromno pozornosti in bila najhitreje rastoča verska skupnost. Cerkev se organizira prek Facebooka, na kar so njeni ustanovitelji na čelu z Grosom še posebej ponosni. "Cerkve so navadno nedemokratične ustanove. Naša ni taka, naši verniki lahko vsem razlagajo svoja razodetja," je za MMC povedal Gros. So bržkone ena prvih digitalnih religij v Sloveniji, saj versko interakcijo in obredje izvajajo kar po spletu. S članstvom v njihovi skupini na Facebooku enačijo tudi pripadnost Čezvesoljski cerkvi. Z več kot 1.800 člani so tako šesta največja verska skupnost v državi.

Kmalu bodo začeli izdajati tudi potrdila. Eno je že romalo celo v tujino. "Eno potrdilo smo izdali na Hrvaško, ker smo tam že ustanovili podružnico. Naš svečenik je potreboval potrdilo, ker je država Hrvaška en napad na njega naredila," je razkril nadsvečenik Rok.

Strukturne podobnosti z drugimi verstvi
V veliko pogledih Čezvesoljska zombi cerkev spominja na že uveljavljene religije. Nadsvečenik svoje občestvo nagovarja z "bratje in sestre", kot je to počel krščanski Jezus Kristus. Imajo versko hierarhijo, dogme, svete pesmi in druga verska besedila. In če jih kdo slučajno pobeza, da mogoče ne gre za pravo religijo, hitijo razlagati nasprotno.

Korenine v protestih
Gros je pojasnil, kako je sploh prišlo do nenavadne skupnosti, ki v bogov kotek postavlja ponve. Kot nakazuje že ime, je njen ustanovitelj pogosto sodeloval v t. i. vseslovenskih ljudskih vstajah. 1. marca lani je dobil razodetje, da bi bilo v teh težkih časih "fino pomagati sodržavljanom tudi na verskem področju". Dobil je razodetje za ustanovitev Cerkve blaženega zvona. Z idejo je odhitel na Facebook in dobil prve sledilce. Ti so zaradi dejstva, da je Twitterjev profil takrat vladajoče stranke SDS govoril o zombijih, sklenili ime cerkve ozaljšati še s tem izrazom. In ker "konkurenca že ima vesoljsko cerkev", so se demokratično odločili, da bo njihova cerkev čezvesoljska. Tako je prišlo do cerkve in imena.

Nova verska skupnost se je vrgla v delo in s pomočjo razodetij, razlaga Gros, hitro prišla do svetih besedil. V mesecu in pol, v skrbno dokumentiranem s točnim časom - urami in sekundami - po prvem razodetju, so napisali sveto knjigo. Sledili sostatut, oznanila, določili so tudi svete praznike. Vse, kar razodetja povedo in kar tudi urad za verske skupnosti zahteva pri registraciji.

Zvonovi, ponve in piskri
Še posebej so jim sveti zvonovi. Kar koli, kar bi zvonove omejevalo pri njihovem milozvočnem opravilu, bi utegnilo biti zelo nesveto, je pojasnil Gros. In ker ne diskriminirajo, predlogu vernika o milem zvoku svete ponve niso nasprotovali. Ponve so za njih še posebej svete tudi zato, ker se v njih kuha sveta hrana. Eden izmed vernikov je na Facebooku poročal celo o domnevnem čudežu. Ponev je pustil v peči. Ko se je vrnil, je v njej po lastnem pričevanju sovernikom našel denar.

Sveti špageti
Zombi cerkev ni edina, ki kuhinjske pripomočke ter z njimi povezano hrano postavlja v svetost. Pri tem precej spominja na pastafarijanstvo oz. Cerkev leteče špagetne pošasti, ki je vzniknila v ZDA. 25-letni Američan je protestiral proti poučevanju kreacionizma v šolah. Odgovornim za izobraževanje je poslal pismo, v katerem je opisal alternativne možne stvarnike vsega, in po njegovem mnenju bi to vlogo čisto zlahka opravila tudi neka leteča špagetna pošast. Od države ni odgovora ni prejel, se je pa zato zadeva kot požar razširila po medmrežju in postala prvi primer parodijske religije. Tudi pastafarijanstvo je kmalu dobilo svoje svete knjige, obredje in hierarhijo, še posebej pa množice privržencev po vsem svetu. Sami sicer oznako parodije dandanes zavračajo in pravijo, da gre za pristno verovanje. Vztrajajo tudi, da lahko v ZDA prisege, ki jih ljudje opravljajo pred nastopom uradnih funkcij, opravijo s svojim svetim pokrivalom na glavi - cedilom za testenine. Ne glede na to jih tako veroslovci kot mediji navadno ne obravnavajo kot pristno verstvo.

Trditve, da niso vera, žaljive
Gros podobnosti s pastafarijanstvom ne zanika. Na vprašanje MMC-ja je poudaril le, da nikogar ne diskriminirajo in da so pri njih dobrodošli člani vseh drugih cerkev - tudi Cerkve leteče špagetne pošasti. Še ostreje je zavrnil namige, da gre za parodijo. "Kje pa! Mi se ne norčujemo. V nobenem primeru ne žalimo drugih cerkva. Mi spoštujemo vse cerkve," je izjavil. "Za nas je žalitev, da nam rečejo, da nismo vera ali pa da nismo cerkev. Mi verjamemo v Čezvesolje. Kdo lahko reče, da to ni vera? Mi verjamemo, da nekaj je, čemur rečemo čezvesolje. Ogromno vernikov se s tem strinja," je nadaljeval. In ni pozabil dodati, da je verski status priznala tudi država.

Ta je v novo koalicijsko pogodbo, veljavno od letos, zapisala tudi zavezo k novi spremembi zakona o verski svobodi. K temu jih še vedno zavezuje odločba Ustavnega sodišča iz leta 2010, saj lanska novela vseh protiustavnosti ni odpravila. K spremembi kličejo še tisti členi, ki se nanašajo na sklenitev delovnega razmerja z duhovniki v zaporih in bolnišnicah.

A koalicija in vlada (kolikor je je od nje še ostalo) se je zavezala k celoviti prenovi zakona, tako da utegnejo spremembe biti precej korenitejše. Največje verske skupnosti v Sloveniji so večkrat poudarile, da obstoječa ureditev - razen jasno izraženih protiustavnosti - ni slaba, in že dlje časa vlado pozivajo k ohranitvi stanja. Ker pa je na oblasti vlada s podobnimi svetovnimi nazori kot vlada Boruta Pahorja, ki je zadnja predlagala celovito spremembo, lahko sklepamo, v katero smer naj bi šel zakon.

Financiranje po dohodninskih odstopih
Takrat je Urad za verske skupnosti pod vodstvom Aleša Guliča predlagal spremembo modela državnega financiranja verskih skupnosti. Kot razlog je navedel nepopisovanje verske pripadnosti pri državnih popisih prebivalstva. Kot alternativo je predlagal podatke iz dohodninskih napovedi. Natančneje, prešteli bi, koliko dohodninskih odstopov gre na vsako versko skupnost, in po tem ključu tudi razdelili denar, ki bi ga DZ vsako leto posebej potrjeval. Takrat pa je "padel" ravno DZ oziroma vladajoča koalicija. Guličev zakon so prehitele predčasne volitve in ironija je, da utegne isti dejavnik preprečiti tudi zdaj načrtovano noveliranje.

Vabljive ugodnosti
Tako morda ne bo znano, ali bo kulturno ministrstvo pod vodstvom Uroša Grilca poseglo v državno plačevanje dela socialnih prispevkov za uslužbence verstev z več kot 1.000 člani. Prav tako morda ne bomo izvedeli, ali Grilc načrtuje tudi dejansko uzakonitev uvajanja svetovnonazorskih skupnosti v register verskih skupnosti oz. dodatno rahljanje pogojev. Ker status ne le pri nas, tudi po svetu prinaša nekatere davčne ugodnosti, utegne porasti tudi število zlorab oz. ustanavljanja verstev z namenom izkoriščanja privilegijev.

Gros: Želimo si drugačne cerkve
Gros zagotavlja, da si sami želijo drugačne cerkve. Take, ki ne diskriminira, ki je odprta za vse in je demokratična. Predvsem pa v Čezvesoljski zombi cerkvi blaženega zvonjenja nimajo nič proti drugim cerkvam. "Upam pa, da nima nihče nič proti nam," je še dejal nadsvečenik, ki namerava izvorno protestno aktivnost pred hramom korupcije nadaljevati.

RKC: Avtonomost urada velja
In res. Na Slovenski škofovski konferenci, predstavništvu največje vere v Sloveniji, nad vpisom Zombi cerkve niso protestirali. Še več, poudarili so avtonomnost Urada za verske skupnosti, v katerega delo se ne želijo vmešati. Le mnenja so, da vanj, kot pravi že ime urada in registra, sodijo izključno verske skupnosti.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
STRIKE
# 29.04.2014 ob 06:34
"Čezvesoljska Zombi Cerkev blaženega zvonjenja" je najboljša vera na trgu!

Njihova sveta knjiga je zakon!

Priporočam branje!
-sloga--
# 29.04.2014 ob 07:03
Hehet

Ne žali vernikov. RKC ne more več nikogar sežgati na grmadi, ker ne veruje v njihovo 'resnico'. Končno je verska svoboda tukaj.
jo-jo
# 29.04.2014 ob 06:56
V imenu, Zvona, piskra in svete ponve. Bong,bong,bong...

hehehe:))
JohnMichxx
# 29.04.2014 ob 06:43
Tom Cruise še ni prišel registrirat svoje?
-sloga--
# 29.04.2014 ob 06:44
:-D kje se pridružim??
muki-1
# 29.04.2014 ob 07:43
Se pravi, da lahko zombi cerkev kot ena večjih skupnosti počasi že začne črpati državna sredstva?

Grozne diskriminacije je bil deležen nek Avstrijec (pastafarijanec), ki se je za osebno izkaznico slikal s cedilom za špagete na glavi. Osebne izkaznice mu niso želeli narediti. Po zakonu pa bi mu jo morali, saj je zakon jasen - verska pokrivala pri slikah za osebne izkaznice so dovoljena. Po parih letih tožb, so mu nato izdali osebno izkaznico.
kazam123
# 29.04.2014 ob 07:20
Haha, knjiga je res zakon:)

3. člen

"Edini pravi komisar v Evropi je komisar Rex"
Nadsvečenik Rok, 7.maj, 1 leto Zombi štetja, 13 uro 47 minut po vstajenju.
jo-jo
# 29.04.2014 ob 06:45
Super!! Mislim, da sem nekaj časa nazaj bral en članek v povezavi z enim čehom, ko se je hotel za osebno slikati s cedilom na glavi, kot pastafarijanec:)))
Bake
# 29.04.2014 ob 07:21
Mislim, da bodo tudi oproščeni nepremičninskega davka.
Krimsky
# 29.04.2014 ob 08:16
Polepšali ste mi dan!
~
Naj bo vaš pisker vedno poln čezvesoljske dobre volje in naj v vaši sveti ponvi vedno kaj dišečega brbota ...
Tao3
# 29.04.2014 ob 08:13
To je prva cerkev, ki mika Ateiste, da se ji pridružijo! :)
Kajzer Franz
# 29.04.2014 ob 08:11
hahaha kaki kralji..

presmešno, vrhunsko trollanje
planet1
# 29.04.2014 ob 07:44
Pravilno. Naj kdo drugim verskim institucijam postavi ogledalo. Stvar je bila ustanovljena zaradi nepremicninskega davka ki se ga je cerkev z lobiranjem LEVIH uspela znebiti. Tisti ki so najglasnejsi o demokraciji in enakosti, imajo najvec nepremicnin in neplacanih slabih kreditov. Jaz te vere ne jemljem kot napad na druge vere, temvec na njihove zastopnike, ki si lahko dovolijo vse in s tem delajo skodo vsem. Se najbolj pa vernikom.
OneRound
# 29.04.2014 ob 07:04
Peter Griffin je ustanovil Church of the Fonz. The father the son and the holy Fonz ;)
Tao3
# 29.04.2014 ob 07:56
BRAVO! Zmagate! To je cerkev v katero se morda še jaz vključim! :D

Ponve so za njih še posebej svete tudi zato, ker se v njih kuha sveta hrana. Eden izmed vernikov je na Facebooku poročal celo o domnevnem čudežu. Ponev je pustil v peči. Ko se je vrnil, je v njej po lastnem pričevanju sovernikom našel denar.

BRAVO! To rabimo, ne pa opranoglavcev!
Mimobeznik
# 29.04.2014 ob 08:08
Če verjameš 100x spremenjenim Kristusovim zgodbicam tokom časa in mahaš naokoli z butarami pa nimaš skisanih možganov?
Tao3
# 29.04.2014 ob 07:47
Tudi vera v parodijo je vera. Komu lahko preprečimo, da veruje v leteče ljudi nad oblaki? Kje je tu parodija? ;)
Fritz.si
# 29.04.2014 ob 07:20
@ braun
Ja, v veri in duhovnem je najpomembnejša reč velikost hrama, anede?
partibrejker
# 29.04.2014 ob 07:47
Koliko resnih in zaljivih komentarjev na prav zabavno jutranjo novico :-)
Nikec3
# 29.04.2014 ob 08:46
Sicer pa ne vem zakaj bi to koga motilo. Vse religije so pravljice in tudi neumne. Res ne vem, zakaj bi Čezvesolje bilo manj verjetno od deviceMarije, vstajenja Jezusa itd.

Najbolj smešno mi je, ko se katoliki norčujejo recimo iz Toma Cruisa, in se smejijo njegovi religiji. Vse super in prav, a potem se naj smejijo tudi sebi.
Gabruznik
# 29.04.2014 ob 07:17
Radikalna sekta naše cerkve išče verske zagrizence, da si pripasajo ekonom lonec brez varnostnega ventila in se odpravijo pred parlament utišat nevernike.Kakšen prostgovoljec?Obljubimo mu, da če mu uspe bo sprejet v sveto špajzo polno kastrol in konzervirane hrane.BONG
muki-1
# 29.04.2014 ob 07:50
Takšna verstva izpostavljajo vso šarlatanstvo religij. Religijo lahko namreč ustanovi kdorkoli. Bosonogi žid na bližnjem vzhodu, ali nek mariborčan. Kadarkoli ti kaj ni prav, se lahko sklicuješ na vero....izogneš se služenju vojske, določenemu delu, si pridobiš ugodnosti poseben status, se igraš užaljenega ipd. Vsaka religija ,ki je dovolj velika začne črpati državni denar itd....skratka samo nategatorstvo.
rokjarc
# 29.04.2014 ob 09:17
@Lipoglav pravi: "Hitro rasta ja..., ker te nekdo prisili v skupino. Izpisal sem se v isti minuti, ko me je nekdo notri dal."

Ja, podoben problem sem imel jaz z eno drugo cerkvijo. Še hodil nisem, kaj šele, da bi kaj razumel, pa sem bil že član neke cerkve.

Kaj vse se lahko zgodi poštenemu človeku, a ne?
provni
# 29.04.2014 ob 07:16
Počasi bomo imeli 200 tisoč ver v Sloveniji. Grupe po 10 ljudi bodo ustnovile, vsaka svojo vero. Ker ni dela, bodo se ukvarjali z verami. Boljše, kot gledati v zrak.
G.Bruno
# 29.04.2014 ob 09:28
punkeru
Tudi ateizem je vera. Čisto vsak dogmatičen pristop v življenju spada pod vero. Tudi ateisti slepo verjamemo v neobstoj boga, četudi se njegov neobstoj ne da empirično dokazati.

Kar je bilo brez dokaza uvedeno, lahko brez dokaza zavržemo. Ateist ne verjame v obstoj boga. Breme dokaza je na tistih, ki trdijo, da obstoja.
Če je "ne verjeti" vera, potem je plešavost frizura in vzdržnost pozicija pri seksu.
Humanist_sem
# 29.04.2014 ob 10:39
Zanimivo je, ko ugotoviš, da ta vera kristjane spreminja v ateiste :) , da razložim. Kristjani imajo svoje versko prepričanje in zatorej ne verujejo v nobeno drugo veroizpoved, kar pomeni, da zanikajo obstoj tega božanstva in v njem ne vidijo racionalnosti, torej so ateisti, do teh veroizpovedi :) Všeč mi je, ker lahko ob svojih komentarjih v katerih pišejo, kako neumna je ta nova vera, doživijo enake občutke, kot jih občutimo neverujoči ob pogledu na njihovo vero....
Tao3
# 29.04.2014 ob 08:18
Na naslednjih protestih pričakujem ogromno cedil za špagete na glavah! To je učinkovita obramba možganov pred hujskanjem in žaljenjem s strani SDS-a in drugih religij!

BRAVO! Res zmagate :D Odlično!
1591
# 29.04.2014 ob 06:44
Edino kar je svetega pri kuhinjskih pripomočkih, je štamperle
Tomaz79
# 29.04.2014 ob 10:59
Ateizem je nevera v boga. Pika.
(A)gnosticizem pa govori o vedenju. Jaz sem npr. agnostični ateist, ker ne verjamem, da bog obstaja (ateist), ne trdim pa, da VEM, da ne obstaja (agnostik). The burden of proof has not been met.

Če mi sosed reče, da je zadel 10mil€ na loteriji, mu brez dokaza ne bom verjel ("ateist"), ne morem pa trditi zagotovo, da NI zadel na lotu ("agnostik").

Abstrakcija boga je posledica zmotljivosti človeških možganov, ki vidijo vzorce tam, kjer jih ni (poglej si distinkcijo Type I in Type II error). Če zmotno misliš, da je šum vetra v grmovju tiger, boš utekel stran in preživel, če pa se zmotiš in misliš, da je tiger v grmovju le šum vetra, te naravna selekcija odstrani iz genskega bazena. Preživeli smo torej potomci prvih.
RoSeR
# 29.04.2014 ob 08:42
Svetovno! :) :) :)
Tao3
# 29.04.2014 ob 10:42
Ne dajte se pripadniki Čezvesoljska zombi cerkev blaženega zvonjenja!

Tudi Kršanstvo so na začetku preganjali a je obstalo! Sedaj vas ne preganja Krščanstvo ampak se iz vas posmehuje RKC, ampak kdo pa ne pravi, da boste ravno vi, čez 2000 let najbolj razširjena cerkev?

Vztrajajte in širite blaženo zvonenje! Naj se v imenu piskra skuhajo dobri špageti! :)
jodlzi
# 29.04.2014 ob 09:19
podpiram!

upam, da jim država (mi) plača tudi prispevke pa ostale zadeve, tako kot farjem...

ko pa se sprašujete ali je to parodija - zame je tudi RKC parodija...
RoSeR
# 29.04.2014 ob 08:44
9. Člen
»Sveti Pijači Vseh Zombijev Čezvesoljske Zombi Cerkve Blaženega Zvonjenja Sta Pivo In Pina Colada. Za Male Zombije Pa Voda, Ki Pa Žal Ne Bo Čudežno Pivo Postala.«
Nadsvečenik Rok, 9. Maj, 1 Leto Zombi Štetja, 10 Uro 37 Minut Po Vstajenju


hahahaha, ta je dobra.
nimivseeno1
# 29.04.2014 ob 14:01
Ne se delat norca, ker te bo zadela jeza svete ponve. :)

Humanist_sem
# 29.04.2014 ob 10:40
kakšen zavaben forum je danes :)
Smellana
# 29.04.2014 ob 09:44
Čezvesoljska zombi cerkev blaženega zvonjenja? Duhovito? Nič bolj kot SDS-ovski humor, ki mu "kontrira". Priporočam v branje knjigo Močnejši od zla, Gabriela Amortha, ali pa Le kaj počne Bog v nebesih, ko je na zemlji toliko trpečih, Karla Gržana (založba Sanje). Slovenci bi se morali spraviti med seboj, ne pa da si na tako poceni način podajamo žogico (bing- bong).
JankoJanez
# 29.04.2014 ob 09:01
@Braun:
Čezvesoljci predstavite hram, vaš idealni arhitekturni in prostorski dom, ki bo vas in največje umetnike današnjega dne ovekovečil v čezvesoljnih dimenzijah pokrovk, kuhl in ponvic.

Kot napr. v krščanstvu, kjer so največji umetniki, Michelangelo, Maderno, Bernini izgradili baziliko in trg Svetega Petra, ali pa Meka, ki se ponovno modernizira tako, da bo kot vesoljna cerkev lahko sprejela več kot 3 miljone vernikov.


Tudi krščanstvo leta 100 še ni imelo bazilike in trga svetega Petra. Je zato manjvredno?
thetilko
# 29.04.2014 ob 07:04
Dobra! :D
sanja25
# 29.04.2014 ob 14:32
Trobenta
Jaz toliko verjamem v blagoslovljeni pisker, blagoslovljeno ponev in sveti zvon kot povprečen kristjan verjame v govoreči goreči grm, vstajenje, vnebovzetje in ostale opisane čudeže iz Biblije ki so se zgodili.
dingdong
# 29.04.2014 ob 14:28
Trobenta !

Z gnusom zavračam maliciozne insinuacije da se naša cerkev norčuje iz katerikoli vere. Če imamo svobodo veroizpovedi naj ta velja za vse, ne samo za nekatere. Ali morebiti ti misliš drugače ?
tim sein
# 29.04.2014 ob 11:41
O lej, lej.. veliko je tukaj užaljenih komentatorjev.... se mogoče ogledalo premočno blešči? :)
ratm
# 29.04.2014 ob 10:08
uf uf, marsikdo bi moral razčistiti sledeče pojme pred bluzenjem: religija, ateist, agnostik
kdotko
# 29.04.2014 ob 09:49
bong
Ivo Lola
# 29.04.2014 ob 08:59
Bong!
Guliarth
# 29.04.2014 ob 08:27
johann - Pridi k pameti! Sprejemam vse vere, katere ne žrtvujejo otrok ali ubija za pridobivanje novih članov.
Humanist_sem
# 29.04.2014 ob 08:03
MiD, a ti si pripravljen umeri za svojega boga? Če je odgovor pritrdilen, u should see the doctor...
Planet1, lepo si napisal. To je neke vrste ogledalo za vse tiste, ki so do sedaj mislili, da so nedotakljivi zaradi svojih "prepričanj"

stephen colbert je lepo naredil podobno, ko je v etru ustanovil super pac za financiranje oglasov pri kampanjah... Vsem je dokazal, da je njihov sistem super pac-ov največji idiotizem.

Tu gre za podobno stvar, pokazali bodo, kako smešno se ateistom zdijo verske trditve: to obstaja, ker mi verjamemo, da obtaja :) in kako žalostne se nam zdijo vse ugodnosti, ki so jih zaradi tega deležni...
fah-q
# 29.04.2014 ob 21:54
@honzobonzo
zato pa jih bo toliko bolj bolela glava, ko bodo končno odprli kreditna mape.to bo šele razsvetljenje, do takrat pa, berimo tovrstne nebuloze, ker: lepo je v naši domovini biti glup levičar.

So že...in oba zvonova sta taglavna....tako da tvoj point pade.
nimivseeno1
# 29.04.2014 ob 13:56
simbolike neke že obstoječe skupnosti nabereš praktično vse, iz česar potem sčaraš svojo vero, je to zame povsem dovolj velik znak za norčevanje.

Cerkev se je stoletja norcevala iz Dagona - ribjega bozanstva.
Nikec3
# 29.04.2014 ob 08:50
Sicer pa so religije masovna psihična motnja, ki se jo tolerira zaradi njene razširjenosti.
QUENDI
# 29.04.2014 ob 08:34
hehet..... Nekaterim ljudem vera pomeni vse....se strinjam.......naj jo pa zadržijo zase in ne posiljujeo drugih z institucionalnimi organizacijami........davkolplačevalcev .......drugačemislečih....
Kazalo