Karl Erjavec je ta teden odstopil z mesta predsednika stranke DeSUS. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Karl Erjavec je ta teden odstopil z mesta predsednika stranke DeSUS. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je ta teden odstopil z mesta predsednika stranke, prav tako je izstopil iz nje. Sejo je nato tudi zapustil. Ob njem je odstopila tudi podpredsednica stranke Irena Majcen.

Erjavec je v izjavi novinarjem ob odhodu s seje spomnil na svoje besede ob odhodu s predsedniške funkcije na kongresu lani januarja, da bo član DeSUS, dokler bo živel.

Erjavec je Desus s svojo vrnitvijo dobesedno zavozil. V LMŠ in SD pa odpirajo šampanjce, večina Desus razočaranih volilcev bo šla k njim.
-Joze Koder 2021-03-10T12:25:29+01:00
Erjavec ni Desusa nič zavozil. Zavozila ga je Pivčeva in prodani poslanci!
-Bisa 2021-03-10T12:30:13+01:00
Srčno predlagam DeSusu, SMC, LMŠ in SAB, da sestavijo novo liberalno stranko. Najmanj med zadnjimi tremi ni za lasu razlike, desus je pa prav tako fleksibilna dvoživka, ki jim je mar za vse druge samo za ljudi, katerih ime nosijo... 3/4 od teh strank ne pridejo več v parlament, ostala levasredina pa se bo frakcionirala in stala oslabljena, vsak s svojim petelinon na svojem kupčku gnoja, napram enotni falangi SDS. Čas bo povedal svoje...
-janševik1.0 2021-03-10T14:30:45+01:00
Erjavec izstopil od DeSUS-a

Kritičen predvsem do poslanske skupine
"Vendar se je v tem času toliko stvari spremenilo, da po 15 letih, ko sem vodil to stranko, ugotavljam, da to danes ni več ista stranka, ni stranka, ki bi se zavzemala za neke vrednote, ampak gre za stranko posameznikov, ki imajo neke svoje parcialne interese," je dejal Erjavec. "Veste, da sem bil pozvan, naj se vrnem kot predsednik stranke DeSUS v lanskem letu po hudih peripetijah in nezadovoljstvu z nekdanjo predsednico. To nalogo sem prevzel predvsem zato, da bi stranko konsolidiral, da bi jo rešil. Vendar so zadnji dogodki pokazali, da je stranka tako razklana, da jo je nemogoče rešiti," je ocenil Erjavec. Pri tem je omenil razklanost v poslanski skupini in v občinskih organizacijah na terenu. Kritičen je bil predvsem do poslanske skupine. "Ni bilo tega poguma, da bi se štirje poslanci postavili za mano in javno povedali, da podpirajo svojega predsednika stranke za mandatarja," je spomnil Erjavec in dodal, da je bil njihov peti poslanec Robert Polnar iz stranke izključen, "ker ves čas žali stranko DeSUS".

Itak, človek, ki je 20 let nategoval upokojence s 1000 EUR penzije pa je ni zavozil, a ne? Bil je minister za vse mogoče stvari, le za tistega, ki pokriva upokojence ne, ker so mu bile bolj važne politične igrice. Sam pa vozi porscheja in ima vilo na morju – na račun upokojencev kakopak. Stranka po dolgih letih končno uresničuje program za upokojence in imajo ti nekaj od tega.
-Resnica_ 2021-03-10T15:55:47+01:00
Erjavec je nekaj poizkusil, pa se mu je zgodil puč med poslanci. Sedaj gre stranka samo še navzdol in navzdol. Za poslance pa bi lahko rekli, da so OR. Vse skupaj je samo še farsa.
-leopold1942 2021-03-10T14:45:57+01:00
SMC je pa itak politični fenomen v svetovnem merilu: edina stranka, ki ima več poslancev kot aktivnih volivcev.
-berniemax 2021-03-10T14:36:19+01:00
Razkol v DeSUS-u

Erjavec se je 'držal svoje zaveze'
Po Erjavčevih besedah je ključno predvsem vprašanje glede položaja DeSUS-a, ali je v vladi ali v opoziciji. Pri tem je Erjavec spomnil, da so organi stranke decembra lani soglasno sprejeli odločitev o odhodu iz koalicije, sklenili pa, da ministra iz njihovih vrst ostaneta v vladi, dokler predsednik vlade Janez Janša ocenjuje, da ju, oziroma predvsem zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja, zaradi spopadanja s koronsko krizo potrebuje. "Veste, da je predsednik vlade hitro poskrbel, da je minister za zdravje odstopil. Kljub temu da nimamo kmetijske krize, pa imamo v stranki še vedno ministra za kmetijstvo," je bil kritičen do Jožeta Podgorška. Ravno Podgoršek se omenja kot mogoči kandidat za novega predsednika DeSUS-a. Sam teh ugibanj še ni komentiral, je pa prišel na sejo sveta stranke. "Ko sem lani decembra postal predsednik DeSUS-a, so vsi pričakovali, da bom postal podpredsednik vlade," je omenil Erjavec. Ob tem pa je spomnil, da je že v volilni kampanji leta 2018 povedal, da njega v tej vladi ne bo. "Jaz se držim svoje zaveze. Kdo ni držal besede in kdo dela zaradi nekih parcialnih koristi, vprašajte predvsem poslance, ki zasedajo predvsem določene funkcije v DZ-ju," je dejal.

Erjavec se je kar potrudil, če pa ne gre, ne gre. Prevarani volilci smo dobili lekcijo. Še par mesecev imajo desusovi poslanci vdinjanja pred sabo, potem pa adijo. Simonovič pa naj kar upa, da ga Janez ne bo pozabil pri legalizaciji njegove črne gradnje na kmetijskem zemljišču.
-ksenak2 2021-03-10T14:47:37+01:00
SMC in Zdravko sta na naslednjih volitvah samo še zgodovina.Predvidevam da praga parlamenta ne prestopi.....
-Homer. 2021-03-10T13:23:47+01:00
Zbogom. Na naslednjih volitvah pa se poslovita se celoten Desus in SMC (ki ima glede na Zorcicev odziv na Pocivalskovo pismo tudi vedno vecja razhajanja znotraj stranke). Naj placajo kazen za izdajo volilcev.
-Guinness 2021-03-10T14:44:31+01:00
Trenja v DeSUS-u in SMC-ju

Z Erjavcem na čelu DeSUS 15 let parlamentarna stranka
Ob tem je omenil podpredsednika DZ-ja Branka Simonoviča in predsednika mandatno-volilne komisije Ivana Hršaka. "Seveda se s tem, ko je šla stranka v opozicijo, pričakuje tudi drugačen razrez in očitno je nekaterim več do funkcije kot pa do prihodnosti stranke DeSUS," je ocenil. Pojasnil je, da za odločitev glede njegovega odstopa ni bil ključen neuspeh konstruktivne nezaupnice, saj se je po njem trudil, kot je napovedal, da bi stranko konsolidiral. Vendar s takšno razklanostjo v poslanski skupini po njegovem mnenju ne gre. "Imajo občutek, da so poslani od Boga, da zastopajo interese v državnem zboru, pozabljajo pa na tisoče ur prostovoljcev, članov stranke DeSUS, ki so delali na terenu, da je imela stranka pet poslancev," je dejal. Ob tem je ocenil, da je DeSUS danes parlamentarna stranka predvsem zato, ker je on vodil volilno kampanjo. "Res je, da smo dosegli pet odstotkov, kar je bilo manj od pričakovanega, res pa je, da je bila leta 2005, ko sem prvič postal predsednik DeSUS-a, ta stranka že praktično odpisana, z mojim prihodom pa je v nadaljnjih 15 letih ostala parlamentarna stranka," je še dodal.

Da bi bila komedija še večja, naj zdaj nazaj izvolijo Aleksandro in spet formalno vstopijo v koalicijo. Kot, da se ne bi nič zgodilo.
-jakosol 2021-03-10T14:28:43+01:00
Poslanci Desusa so pokopali stranko. Za približno eno leto in pol plač so povzročili, da stranka na naslednjih volitvah ne bo prišla v parlament. Karel sicer nikoli ni bil ne vem kaj, mu dam pa prav, da izstopi iz stranke, kjer njeni poslanci ne podpirajo odločitev lastnega predsednika in organov stranke.
-Who_knows? 2021-03-10T14:44:02+01:00
Cilj - odpeljati stranko iz vladne koalicije- dosežen. Nagrada: Iskratel.
-rosomah 2021-03-10T14:43:28+01:00

Najbolj replicirani komentarji sekcije Slovenija v preteklem tednu:

Dijaki, ogorčeni zaradi prejetih glob, napovedujejo nove proteste (16 odgovorov)

Kršijo zakon in fasajo kazen!!! Potem pa jok in stok.....
-The Matrix 2. marec 2021 14:24

V sredo potrjenih 1019 okužb, raste število primerov angleške različice (14 odgovorov)

Tujina zaostruje, Slovenija sprošča ukrepe.
-EkoAvtoMoto2018 4. marec 2021 07:40

Policija kršilce ukrepov kaznuje tudi na podlagi fotografij. Kaj bo razkril nadzor IP-ja? (11 odgovorov)

Pred 30 leti smo se osamosvojili, po padcu tega režima se bomo še osvobodili.
-SamoRes 3. marec 2021 06:43


Najbolje ocenjeni komentarji sekcije Slovenija v preteklem tednu:

Die Presse o "slovenskem pacientu" Janši, ki ga EU "res ne potrebuje" (274 priporočil)

"[b]Slovenski pacient[/b]". Hvala, Die Presse. Oliver Grimm, pazi se "roja zvestih in srboritih tviter trolov".
-BellaCiao 4. marec 2021 15:15

Die Presse o "slovenskem pacientu" Janši, ki ga EU "res ne potrebuje" (269 priporočil)

Pa dobro koliko škode in sramote nam mora še narediti, da se temu naredi konec ? A obstaja še kdo s katerim se ni skregal ?
-Partizan Miha 4. marec 2021 15:14

Razprava o položaju medijev v Sloveniji: Ali gre Slovenija po poti Madžarske? (230 priporočil)

Klasični manevri. On bi postavi neke pogoje, potem ga povabijo, ampak reče, da zdaj pa ne more. Čez nekaj mesec bo govoril, kako je bil on pripravljen na to srečanje, ampak ga oni niso hoteli in so ga nacrtno organizirali tako, da se ni mogel udeležiti.
-GorskiSkrat 5. marec 2021 09:13