V Združenih državah Amerike so ta teden ponekod protestirali zoper izvolitev Donalda Trumpa za novega predsednika ZDA. Foto: Reuters
V Združenih državah Amerike so ta teden ponekod protestirali zoper izvolitev Donalda Trumpa za novega predsednika ZDA. Foto: Reuters
Protesti v Portlandu so se sprevrgli v nasilje
Protesti proti Trumpu
Američani za predsednika izvolili Trumpa
Trumpu čestitajo številni svetovni voditelji
Portret Donalda Trumpa
Ameriške volitve 2016
Burna predvolilna kampanja
Analiza letošnje kampanje
Kdo bo 45. ameriški predsednik?
Kakšna je bila letošnja volilna kampanja?
Američani izbirajo novega predsednika

Prah se po ameriških predsedniških volitvah še ni polegel. Po zmagi Donalda Trumpa, ki je dobil 290 od potrebnih 270 elektorskih glasov (Hillary Clinton jih je dobila 228), so se ponekod po državi razlegli manjši protesti zoper njegovo izvolitev.

#MMCdebata
MMC-debata je rubrika, v kateri na MMC-ju vsak teden izpostavljamo najodmevnejše komentarje uporabnikov našega portala.

Protestirali so v Filadelfiji, Baltimoru, New York Cityju, Chicagu, Dallasu, Salt Lake Cityju, Grand Rapidsu, San Franciscu, Milwaukeeju, Oaklandu, tudi v Portlandu, kjer je izbruhnilo nasilje, po poročanju ameriških medijev je bilo aretiranih 26 ljudi.

Pošteno ni, da na protestih zažigaš avtomobile in zraven snema CNN in poudarja, da je HC dobla več glasov, čeprav še niso končali štetja, dejansko CNN se še ni sprijaznil z volitvami...
Zakaj so tudi republikanski senatorji uspešno pometli z demokrat, tega na CNN sploh ne omenjajo!

— veza 2016-11-11 07:41:46

Trump je umazan poslovnež in protesti so upravičeni. Ovce so volile milijarderja za predsednika da bo ja bogati sloj imel še nižje davke. Če smo imeli prejšnje volitve izvoljenega prvič temnopoltega imamo te volitve prvič prvo damo iz krogov elitnih spremljevalk.

— rtvgnid 2016-11-11 08:57:43

Se mi zdi nekorektno protestirati proti nekomu, ki niti še ni imel priložnosti, da pokaže, kaj zna.
V 80. letih prejšnjega stoletja je zmagal Ronald Reagan, filmski igralec, ki je igral v kavbojskih filmih in tudi takrat so mnogi imeli številne pomisleke, kako bo filmski igralec vodil Ameriko. Na koncu pa se je le pokazalo, da je bil Reagan več kot soliden ameriški predsednik. Zato morajo amerikanci dati priložnost predsedniku Trumpu, ki je premočno premagal gospo Clinton. Več kot očitno je, da so se Amerikanci naveličali Clintonov, drugega odgovora pač ni.

— Modrijan6 2016-11-11 07:45:28

Protest je povsem legitimen,
pač se niso sprijaznili s porazom.
demokracija lahko deluje le, če se poražena stran sprijazni s porazom. če se ne, situacija eskalira.

in pa, a ni ravno trump govoril, da če zmaga hilary, da ne bo priznal volitev (in bi verjetno potem njegovi privženci protestirali).
sploh ne vem kaj se trump obremenjuje s temi, ki protestirajo; njegova retorika je bila taka, da ni bilo možno, da bo ugajal vsem. je pa ugajal ravno tolikim,d a je dobil volitve.

— el CARTEL 2016-11-11 07:51:24

Izgredi v Portlandu
V Portlandu se je zbralo okrog 4.000 protestnikov. V izbruhu nasilja so nekateri izmed njih razbili več izložb trgovin in oken avtomobilov, znesli so se tudi nad zabojniki za smeti in jih zažgali. Nekateri izmed njih naj bi po poročanju BBC-ja imeli palice, drugi kamenje. Policisti so imeli polne roke dela. Sprva miren protest so hitro označili za izgrede, aretirali so 26 ljudi. Protestniki so sicer nezadovoljni z izidom volitev, zlasti v zvezni državi Oregon, kjer je Clintonova z 51 odstotki proti 41 odstotkom glasov premagala Trumpa. Protestniki so bili večinoma mladi ljudje. V Filadelfiji se jih je okrog tisoč zbralo blizu mestne hiše, v Baltimoru se jih je zbralo 600, v Minneapolisu so ljudje za kratek čas zaprli avtocesto v obe smeri, v San Franciscu je več kot tisoč dijakov odšlo od pouka in vihtelo mavrične ter mehiške zastave. V Chicagu se je manjša skupina zbrala pred Trump Towerjem, v Denverju jih je protestiralo okrog tri tisoč, v New York Cityju pa se je zbralo približno od 300 do 400 protestnikov, medtem ko jih je bilo v sredo skoraj dva tisoč. Policija jih je zadržala, da niso blokirali Pete avenije. Protestniki po ZDA se bojijo, da bo Trumpovo predsednikovanje povzročilo velike delitve na ravni spola in rase.

Tud Pahor ni moj predsednik, pa vseeeno zaseda ta položaj, so what!

— Atila the Hun 2016-11-10 07:54:10

Mnogi se bojijo, da bo Trumo uresničil svoje predvolilne grožnje in nelegalne migrante deportiral. V Austinu so protestniki blokirali avtocesto....ja kaj pa naj drugega?a se komu zdi normalno, da se nelegalni migranti sprehajo prosto po prešernu?pustmo Slovenijo in njej podobne države, kjer je to pač normalno...

— seba goričan 2016-11-10 08:14:47

Saj je Trump napovedal, da poraza ne bo priznal ............ in ste mu ploskali.
Sedaj pa ko en delček druge strani (brez podpore stranke) protestira pa se zgražate.

Protesti pa itak nič ne spremenijo. Rezultat je popolnoma jasen,
ali pa tudi ne.........
Ameriški volivci so verjeli besedičenju in se odločili za pot v neznano.

Nekdo je primerjal Trumpa z Reganom....
Popolnoma neprimerljivo. Trump je popolni laik v politiki, ki bo zasedel najvišje mesto ameriške in svetovne politike.
Regan pa je bil pred predsednikovanjem najmanj 20 let v politiki, bil guverner in na najvišjih mestih stranke.
To sedaj pa je kot bi nekoga brez izkušenj posadili na pilotski sedež letala.
Koliko možnosti je da zruši letalo?

— Homer. 2016-11-11 09:03:01

Najprej naj se ti ljudje vprasajo kaj je narobe z njihovim sistemom da imajo na izbiro za predsednika 2 kandidata nad katerima se vecinoma vsi zgrazajo in vecinoma sploh ne glasujejo za ampak proti nekomu. Cel svet se jim smeji, 300 miljonska drzava pa ne more sproducirati enega resnega predsedniskega kandidata.

— Jess 2016-11-10 08:07:30

"Vsi bomo prišli skupaj in bomo ponosni"
Na proteste se je na družbenem omrežju Twitter odzval tudi Trump. Označil jih je za nepravične. "Za seboj imam zelo pregledne in uspešne predsedniške volitve. Zdaj pa poklicni protestniki, ki jih podžigajo mediji, protestirajo. Zelo nepravično," je zapisal. Pozneje je sicer nekoliko spremenil retoriko. Dejal je, da mu je všeč to, da manjše skupine protestnikov čutijo takšno strast do ZDA. "Vsi bomo prišli skupaj in bomo ponosni," je še zapisal na Twitterju. Nekdanji newyorški župan in vidni Trumpov podpornik Rudy Giuliani pa je za ameriško televizijo Fox protestnike označil za 'razvajene cmere'.

Hehe, le zakaj ti protesti?! Pa saj oni ja živijo v demokraciji mar ne?! A se mogoče motim?!
Jep, eni so očitno dobili taste of own medicine! Jim kar privoščim!

— mb128 2016-11-10 07:58:49

Ko Melanija in Donald odpreta usta, veš, da taki ljudje ne morejo voditi take države kot so ZDA. Roko na srce. To je isto, kot če bi zaposlili nekega s 4 razredi osnovne šole za direktorja krške nuklearke. Gre preprosto za pomanjkljiv IQ. Kako lahko nekomu, ki mu v lastni stranki ne zaupajo niti twiterja, zaupaš jedrsko orožje? Podpirati nekoga samo zato, ker je drugačen od predhodnih voditeljev ZDA, še ne pomeni, da se obetajo spremembe na bolje. Tudi Hitler je bil drugačen od svojih predhodnikov, mnogi so videli v njem svetlo prihodnost za rešitev sveta. In tudi on je dobil volitve povsem legitimno in demokratično. V retoriki, polni sovraštva, ksenofobije, šovinizma, vulgarizma in nestrpnosti sta si zelo podobna. Upam, da tudi dejanja ne bodo sledila njegovi retoriki. Človek deluje po principu "što na umu to na drumu". Oprostite, takemu človeku ne bi zaupal niti čuvanja svojega papagajčka, ne pa da bi mu zaupal vodenje države. Ne vem, kako lahko podpirate takega človeka? Kaj so vam Kmetije, Big brotherji in podobni resničnostni šovi že res tako zameglili um, da prisegate na take populizme?

— ivandruck 2016-11-11 12:11:06

Definicija demokracije: če ni po naše, to ni demokracija.

— Dejan 2016-11-11 08:15:43

Počakajmo še 14 dni, da predsedniški cirkus pojenja. Takrat ne bo več ne protestnikov, ne potencialno preseljujočih iz države, ne mastnih naslovov v medijih... Povprečen Američan se bo na predsednika spomnil šele v naslednji predvolilni kampaniji.

— nemoremsespomnit 2016-11-10 08:22:17

Protesti v Portlandu so se sprevrgli v nasilje
Protesti proti Trumpu
Američani za predsednika izvolili Trumpa
Trumpu čestitajo številni svetovni voditelji
Portret Donalda Trumpa
Ameriške volitve 2016
Burna predvolilna kampanja
Analiza letošnje kampanje
Kdo bo 45. ameriški predsednik?
Kakšna je bila letošnja volilna kampanja?
Američani izbirajo novega predsednika