Mnenje o črnem panterju kot simbolu slovenstva so različna. Foto: BoBo
Mnenje o črnem panterju kot simbolu slovenstva so različna. Foto: BoBo

Ta teden je kar nekaj prahu dvignila vest, da bodo protokolarno darilo za državnike na obisku med predsedovanjem Uniji manšetni gumbi s črnim panterjem. Panterjem, za katerega zgodovinarji opozarjajo, da ni simbol srednjeveške Karantanije.

Med predsedovanjem EU-ju bodo diplomati v dar torej dobili manšetne gumbe s črnim panterjem. Ta naj bi bil simbol kneževine Karantanije iz 8. stoletja. Zgodovinarji se s tem ne strinjajo, ta teden so pojasnili, da gre za izmišljen simbol, ki je star šele štiri desetletja.

Manšetni gumbi s črnim panterjem dvigajo prah
Potem ko smo se zamerili Amerom s preuranjeno čestitko in Rusom z voditeljico beloruske opozicije, smo na dobri poti, da nas tudi Kurz začne postrani gledati. A sploh še obstaja kdo, s katerim nismo skregani?
-mrkmlk 2021-05-04T19:38:56+02:00
Kot da nimamo resničnih, bolj verodostojnih zgodovinskih znamenj.
-Franc Jožef I. 2021-05-04T19:46:05+02:00
Bi razumel, če bi uporabili motiv knežjega kamna, da uporabijo črnega panterja pa ne razumem, ker ga v heraldiki ni. So samo pikasti panterji ali beli/srebrni Lahko bi uporabili človeško ribico, če že mora biti žvad.
-firtoh 2021-05-04T21:00:37+02:00
Eni pravijo da ni simbol Karantanije, eni pa da je. Mene bl moti, da se ta simbol že dolgo povezuje s slovenskimi neonacisticnimi skupinami. Zato bi se jaz tega simbola izogibal tako kot se hindujci v nekaterih primerih izogibajo desnosučne svastike.
-mafijec 2021-05-04T20:51:13+02:00

Tako imenovani karantanski panter je dobesedno izum zgodovinskega zanesenjaka Joška Šavlija izpred 40 let.

Miha Kosi, Zgodovinski institut Milka Kosa (ZRC SAZU)

Kosi: Panter izum Joška Šavlija
"Tako imenovani karantanski panter je dobesedno izum zgodovinskega zanesenjaka Joška Šavlija izpred 40 let," je med drugim za Televizijo Slovenija dejal Miha Kosi z Zgodovinskega instituta Milka Kosa (ZRC SAZU). "Neko navidezno sklicevanje na neko slavno preteklost in s tem seveda povzdigovanje samega sebe v sedanjosti spominja na nacistično ikonografijo," pa je za Televizijo Slovenija povedal Andrej Pleterski z Instituta za arheologijo (ZRC SAZU). Sogovornika sta dodala še, da je bil panter vzet iz grba avstrijske dežele Štajerske, prebarvan pa je bil v črno barvo. Zgodovinsko bi bil med grbi primeren grb celjskih grofov, med simboli pa Triglav. Po neuradnih informacijah, ki jih je pridobila naša televizija, so vladni predstavniki priporočilo strokovne skupine zavrnili.

Zanimivo, da heraldično društvo Slovenije trdi ravno nasprotno, torej da je panter dovolj prepoznaven in utemeljen simbol za Slovenijo.
-gggg 2021-05-04T19:36:44+02:00
Če to trdi heraldično društvo, potem je le-to skregano s samimi osnovami področja , s katerim naj bi se ukvarjalo. Zgoraj je lepo razloženo - črni panter ni mogel biti karantanski grb iz preprostega razloga, ker v 8 st., ko je Karantanija obstajala, državni grbi kot takšni sploh še niso obstajali.Pri panterju gre preprosto za poskus glorifikacije naše zgodovine po načelih, ki so jih uvajali nacisti. Če ni mogoče v preteklosti naroda najti slavne zgodovine, potem si jo bomo pač izposodili ali jo priredili, kajne :). Da to počnejo neka kvazi domoljubna društva, ki se spogledujejo s skrajnimi nacionalističnimi idejami, še nekako razumem, da pa to počne politična oblast, je pa tako patetično kot tudi zelo zaskrbljujoče.
-Ocelot 2021-05-04T19:51:36+02:00
Panter je star simbol: Strabon piše, da so Grki, ko so zavzeli Trojo, postavili panterjevo kožo pred Antenorjevo hišo v znak, naj se tej hiši prizanese. Antenor se je namreč zavzemal za mir in za vrnitev Helene. Bil pa je Antenor skladno s pisanjem Tita Livija vodja tistih Venetov, ki so se po trojanski vojni selili iz Paflagonije ob Jadran in naj bi bili predniki Slovencev. Srednjeveški plemiči niso bili povsem neizobraženi ljudje; poznali so to mitologijo in ker v tistem času še ni bila izoblikovana teorija o slovanski priselitvi izza Karpatov, pač pa so Slovenci / Vindišarji veljali za staroselce, so ta venetski simbol vgradili v svoja heraldična znamenja. Žalostno, da Kosi, Pleterski in podobni o teh zadevah, ki so črno na belem zapisane pri Strabonu in Liviju, pojma nočejo imeti ...
-ibn Ghazi 2021-05-04T19:33:54+02:00
Panter ni bil nikakršen venetski simbol, pa tudi ni bil ˝karantanski˝ panter grb Karantanije, pač pa grb štajerskih in koroških vojvod in je kot tak nastal nekaj stoletij po koncu Karantanije. To da se nekaj podobnih znakov pojavlja na kamnih z rimskega obdobja, pa ni noben dokaz o tem, da bi slovani, noričani in drugi uporabljali te simbole. Po tej logiki bi zaradi goloba miru v izolskem grbu lahko trdili, da so Izolani po rodu Judje, ker je to simbol, ki so ga oni uporabljali že v starem veku. Da sploh ne omenjam, kako Norik nima praktično nobene povezave s slovenskim narodom, in da še celo Karantanija, razen tega, da je bila prva državna tvorba Slovanov v tej regiji, ni prav posebej pomembna, saj znova ne gre za Slovence, ker te besede, slovenskega jezika ali narodne zavesti takrat še absolutno ni bilo. Še celo geografsko gledano je zajemala ta tvorba le majhen del našega etničnega ozemlja. Če že bi bilo potem smiselno poudarjati pomen Karniole, ampak tega pa samooklicani zgodovinarji ne počnejo ker o tej ni na žalost praktično nič znanega.
-ThePretender 2021-05-04T20:07:36+02:00
Premier Janez Janša in drugi so že leta 2008 na vrhu EU-ja in ob obisku Evropske komisije v Sloveniji nosili značke s podobo karantanskega panterja. Foto: MMC RTV SLO
Premier Janez Janša in drugi so že leta 2008 na vrhu EU-ja in ob obisku Evropske komisije v Sloveniji nosili značke s podobo karantanskega panterja. Foto: MMC RTV SLO

Janša s panterjem že leta 2008
Nekateri vladni predstavniki imajo glede panterja drugačne poglede. Predsednik vlade Janez Janša je imel simbol panterja na svojem suknjiču že med predsedovanjem leta 2008.

Tedaj so v uradu vlade za komuniciranje pojasnili, da je karantanski panter simbol Karantanije in ima pomembno mesto v slovenski zgodovini.

Dodali so, da je bil črni panter sprva grb vojvodine Koroške in obmejne Karantanske krajine, iz katere je pozneje nastala vojvodina Štajerska, obe vojvodini pa sta izhajali iz prvotne Karantanije.

Poudarili so še, da karantanski panter v zgodovini velja tudi za zaščitnika samostojnosti Slovencev in da ima zaradi zgodovinskega pomena omenjeni panter posebno mesto tudi med grbi evropskih dežel.

Heraldično društvo Heraldica Slovenica (ki se ukvarja z grboslovjem) je odgovorilo na te navedbe s konkretnimi dejstvi o zgodovini tega simbola. Kdor je zainteresiran, lahko prebero njihovo objavo na FB: https://www.facebook.com/HeraldicaSlovenica/posts/4216623971735371 Kar se tiče pa grba grofov Celjskih kot ustreznejšega simbola: če se že gremo izključno "naše simbole" itd. potem tudi ta izbira ni ustrezna, ker niso bili Celjski nič bolj Slovenci kot katerakoli druga srednjeveška plemiška rodbina pri nas.
-penzl 2021-05-04T19:38:19+02:00
Groteskno. Ta grb so med prvimi uporabljale razne skrajno desničarske skupine, ala Blood & Honour Slovenija (skinheadi), tukaj je slovenija ipd... In sedaj blamaža pred celim svetom s 40 let starim simbolom, ki si ga je izmislil ljubiteljski zgodovinar...
-Hladilnik 2021-05-04T19:47:20+02:00
Grb Črni panter je bil s sodbo Upravnega sodišča Republike Slovenije, št. U2369/2008-14, z dne 15. 9. 2009, uradno opredeljen kot znamenje posebnega javnega pomena na ravni Slovenije. Kot takšnega ga je razglasilo Upravno sodišče Republike Slovenije, ki je v svoji sodbi št. U2369/2008-14, z dne 15. 9. 2009 navedlo tole: »Črni panter izhaja še iz časov Karantanije, najstarejše in najpomembnejše plemenske kneževine v vzhodnoalpskem oziroma slovenskem prostoru od 7. do začetka 11. stoletja. Kot svojega ga uporablja tudi Specialna enota slovenske policije in ima na ravni Slovenije poseben javni pomen.« Panter ima v Sloveniji poseben pomen, pa če se določeni na glavo postavite.
-Zlatorog1825 2021-05-04T20:10:17+02:00
Na vsak način bi bili radi najstarejši narod na tej strani alp....Iz germanskih celjskih grofof bi radi naredili slovenske domoljube,sanjamo pravljice o Noriku in Karantaniji,a istočasno slavimo "borce",ki so nas 80 let nazaj želeli ponemčit....Bravo naši...
-felipesko 2021-05-04T21:13:15+02:00

Najbolj replicirani komentarji sekcije Slovenija v prejšnjem tednu:

Slovenija v leto 2021 vstopila z 2.108.977 prebivalci (18 odgovorov)

4480 rojstev, tole pa ne bo držalo, razen če je šlo za alarmanten padec, saj se v povprečju rodi v Sloveniji okrog 19.000 otrok. Tudi število smrti je strel v prazno. Ali dela statistični urad tako zelo dobro ali pa vaši novinarji nič ne pomislijo, kaj napišejo.
-Perlica 30. april 2021 09:19

"Fašistična strahovlada nam spodkopava temelje svobode in demokracije. Borili se bomo." (16 odgovorov)

Samo protestirajo, pozabljajo pa da se je leva vlada zrusila nedolgo nazaj kot domine. Ukrepi so povsod povecini isti kot pri nas, ce se ljudje ne drzijo ukrepov ni to Jansev problem. Seveda so nekatere odlocitve sporne, ce bi bila leva vlada bi blo pa isto, vedno opozicija in mediji najdejo kaj, namesto da protestirate, primte rajs lopato v roke alpa kako knjigo, bo bolj pametno.
-Puig 27. april 2021 17:12

Petkovi kolesarji zakurili protestniški kres iz "poslanskih stolčkov" (16 odgovorov)

Koliko procentov prebivalstva Slovenije je protestnikov?
-callme 30. april 2021 19:46

"Fašistična strahovlada nam spodkopava temelje svobode in demokracije. Borili se bomo." (15 odgovorov)

Ko bodo levi na vladi tudi enako pričakujem proteste.
-ga_moram_imet 27. april 2021 17:10

Sodišče ustavilo postopek zoper že zaslišano mariborsko dijakinjo (14 odgovorov)

Problem te zadeve je predvsem politizacije. Glede na to, kaj se je dogajalo po šolah, težko verjamem, da so bili ti protesti nepolitični. In tu je težava. Tokrat je ta opozicija na cesto spravila nekaj dijakov z "všečnimi parolami", naslednjič jih bo naslednja. Logično je, da jih je sodstvo, za katerega je približno jasno, kako je usmerjeno, oprostilo. Kaj bo naslednjič, ko bodo v parlament in kakšne izložbe letele pod to ali naslednjo vlado, kocke. Bomo zopet rekli, da mladi trpijo, da pri 18. letnih niso odgovorni za svoja dejanja? Morda bomo enako rekli za tiste, ki so ostali brez služb in bodo imeli tudi kakšne akcije, ki ne bodo ravno v skladu s predpisi, saj bodo delali to v svojem brezupu. Šolska ministrica ima kar veliko težav, njene besede, da je treba v življenju tudi prevzeti odgovornost za svoja dejanja, pa naj bo to v družini, družbi, politiki ... pa se mi zdi v tem času permisije še kako na mestu. In nisem pristaš tega, da katerakoli opcija na ulice pošilja dijake, osnovnošolce ...
-Jože Dolenc 23. april 2021 12:41

Najbolje ocenjeni komentarji sekcije Slovenija v prejšnjem tednu:

"Fašistična strahovlada nam spodkopava temelje svobode in demokracije. Borili se bomo." (428 priporočil)

Se strinjam s protestniki!
-kekecVeliki 27. april 2021 17:09

"Fašistična strahovlada nam spodkopava temelje svobode in demokracije. Borili se bomo." (373 priporočil)

Bravo protestniki. To, kar je Slovenija postala v enem letu je naravnost NORO. In se strinjam s transparentom. Tako blizu fašizmu že od druge svetovne vojne nismo bili.
-VanDame 27. april 2021 17:23

"Fašistična strahovlada nam spodkopava temelje svobode in demokracije. Borili se bomo." (304 priporočila)

Pravilno. Še v SFRJ smo smeli protestirat.
-stari maček 27. april 2021 17:18

"Fašistična strahovlada nam spodkopava temelje svobode in demokracije. Borili se bomo." (290 priporočil)

Jaz na slikah ne vidim levih. Vidim ljudi, ki so nezadovoljni s stanjem v državi in so glede tega nekaj pripravljeni storiti. Ideja, da sme narod svoje mnenje izražati samo na volitvah pa kaže na osnovno pomanjkanje razumevanja demokracije. Vsak človek ima dolžnost in pravico, da oblasti pove svoje mnenje, pa naj bodo to volitve ali protesti.
-Dejan_f 27. april 2021 17:50

"Fašistična strahovlada nam spodkopava temelje svobode in demokracije. Borili se bomo." (274 priporočil)

Čez gore, polja, po svetu naj doni, Slovenija junaška svobode si želi!
-polet(je) 27. april 2021 17:16