Televizijsko premiero epizode si je ogledalo milijon in pol Američanov. (Seveda pa ima vsak del še veliko večjo gledanost na spletu, kjer je na uradni spletni strani na voljo brezplačno.) Foto: Comedy Central
Televizijsko premiero epizode si je ogledalo milijon in pol Američanov. (Seveda pa ima vsak del še veliko večjo gledanost na spletu, kjer je na uradni spletni strani na voljo brezplačno.) Foto: Comedy Central
South Park
Gospod Garrison (v ozadju na sredini) je kriv za zelo nasilno smrt animiranega Donalda Trumpa. Foto: Comedy Central

Najnovejša epizoda animirane serije South Park, ki jo je Comedy Central predvajal v sredo, je pod naslovom Where My Country Gone? parodirala Trumpova stališča do priseljevanja in varovanja državnih meja. Trump namreč postane kanadski voditelj, kar povzroči množične selitve Kanadčanov v ZDA.

Eden izmed stalnih likov v seriji, gospod Garrison, je vse bolj razdražen zaradi reke Kanadčanov, ki prihajajo v Združene države, in proti njim sproži kampanjo. Njegov predlog je, da bi bilo najbolje vse "po***ati do smrti" in potem "zgraditi velik zid".

"Že mogoče, da ne razumem politike, ali pa politike priseljevanja, pa zakona in osnovnih ideoloških konceptov," samozavestno začne Garrison, ki tukaj pooseblja duha in stališča Donalda Trumpa. "Ampak hudiča, kolikor vidim, je tukaj cel kup Kanadčanov in glede tega nameravam nekaj ukreniti."

Southparkovci se seveda nikoli niso samocenzurirali, ko se je bilo treba norčevati iz (ali kar žaliti) javne osebnosti, in v sredini epizodi so Trumpa na muho vzeli prvič po letu 2001, ko se je nepremičninski mogul bežno pojavil v njihovi peti sezoni.

Trumpovo predsedništvo: šala, ki smo jo vlekli predolgo
Neki Kanadčan v epizodi pojasni, kako je bil Trump sploh izvoljen: "Na volitvah je bilo več kandidatov. Eden je bil neki osoren kreten, ki je preprosto povedal, kaj si misli. Nikoli ni ponujal kakih rešitev, samo govoril je škandalozne reči. Zdelo se nam je smešno. Nihče ni mislil, da bo dejansko postal predsednik. Šala je bila! Ampak predolgo smo jo vlekli. Nabiral je zalet in na točki, ko smo hoteli reči O. K., zdaj se pa zresnimo, kdo bi torej moral postati predsednik, je že opravil svojo prisego. Nismo bili pozorni ... Nismo bili pozorni!"

V nadaljevanju nato Garrison nezakonito pride čez mejo prek Niagarskih slapov. Zmedeno tava po postapokaliptični kanadski pokrajini, dokler se ne znajde v Trumpovi pisarni, kjer se zravsa z lastnikom. Garrison Trumpa posili do smrti.

Na družbenih omrežjih so bili odzivi na epizodo mešani: nekaterim se je zdelo tako "sesuvanje" Trumpa briljantna satira, drugi pa so se zgražali, da je bila epizoda neokusna in da je šla predaleč. Pravi Trump, ki se javnim konfrontacijam seveda nikoli ne izogne, na vrženo rokavico še ni odgovoril.