Roy Keane je znan po tem, da svoja razmišljanja podaja brez dlake na jeziku. Foto: Reuters
Roy Keane je znan po tem, da svoja razmišljanja podaja brez dlake na jeziku. Foto: Reuters
Sorodna novica Manchester United odpustil Joseja Mourinha

Era Joseja Mourinha pri Manchester Unitedu se je končala. Rdeče vrage je prevzel Ole Gunnar Solskjaer in se že na svoji prvi tekmi kot menedžer ekipe veselil visoke zmage, ko je z 1:5 v soboto padel Cardiff City.

Nogometaši Manchester Uniteda so pod vodstvom Norvežana, strelca Unitedovega zmagovitega zadetka v finalu Lige prvakov 1999, prvič po letu 2013 na prvenstveni tekmi dosegli vsaj pet zadetkov. Nazadnje se je to zgodilo ob slovesu legendarnega sira Alexa Fergusona maja 2013 proti West Bromwich Albionu (5:5).

Ko igralci pridejo na priprave s prekomerno težo ali pa ne trenirajo tako, kot bi morali, in na tekmah ne prikažejo vsega, kar znajo, nimaš kaj. Daleč od tega, da sem pristaš Mourinha, a zares ne toleriram nogometašev, ki se skrivajo za svojimi agenti, prijatelji v medijih in družbenimi omrežji. Moralo bi jih biti sram. Vse skupaj je že smešno.
Roy Keane
Sorodna novica Mourinho ni tragični lik, a ga je žalostno opazovati

Moderni nogometaši nimajo hrbtenice
Navijači upajo, da so po turbulentnem začetku sezone zdaj pred ekipo svetlejši časi. Svoje je dodala tudi klubska legenda in nekdaj izvrstni vezist zlate generacije Roy Keane, ki pa težavo vidi predvsem v nekaterih nogometaših. "Ljudje vseskozi ponavljajo, da se je Mourinho sprl s svojimi varovanci. Kdo pa se ne bi? Ko igralci pridejo na priprave s prekomerno težo ali pa ne trenirajo tako, kot bi morali, in na tekmah ne prikažejo vsega, kar znajo, nimaš kaj. Daleč od tega, da sem pristaš Mourinha, a zares ne toleriram nogometašev, ki se skrivajo za svojimi agenti, prijatelji v medijih in družbenimi omrežji. Moralo bi jih biti sram. Vse skupaj je že smešno," je dejal Keane v pogovoru z Adrianom Chilesom na radijskih valovih BBC 5 Live.

Nadaljeval je: "Pa tu ne gre le za nogometaše Manchester Uniteda. Večina modernih nogometašev je takšnih. Nimajo hrbtenice, ne le na igrišču, tudi izven njega. Takoj so užaljeni, ničesar jim ne smeš več povedati."

Keane je bil v dresu Manchester Uniteda vrsto let strah in trepet branilec in vezistov. Foto: Reuters
Keane je bil v dresu Manchester Uniteda vrsto let strah in trepet branilec in vezistov. Foto: Reuters

Skrivanje za družbenimi omrežji
Keane je za rdeče vrage igral med letoma 1993 in 2005. Bil je član zlate generacije, ene najboljših ekip v zgodovini angleškega nogometa, s katero je sedemkrat postal angleški prvak, leta 1999 je osvojil tudi Evropo. "Imel sem srečo, da sem igral s pravimi nogometaši. Imeli so pravi značaj, bili so vodje. Tega primanjkuje v današnjem nogometu. Niti pod razno ne bi dovolili, da bi kdo zabušaval. Seveda smo imeli tudi mi svoje težave, a marsikaj smo spremenili sebi v prid. Lahko si nezadovoljen z menedžerjem, trenerji, taktiko, s čimer koli, a svoje delo moraš opraviti tako, kot je treba. Današnji nogometaši pa se skrivajo za družbenimi omrežji, prijatelji, puncami in podobno," je dodal 47-letnik, ki je v preteklosti že večkrat izrazil nezadovoljstvo nad vse večjim vplivom medijev in družbenih omrežij na mlade generacije nogometašev.

Samo poglejte Jürgena Kloppa. On naj bi bil genij. Odkar je pri Liverpoolu, ni osvojil še nobene lovorike. Pep Guardiola. Tudi on naj bi bil genij. Prvo sezono pri Cityju je končal brez lovorike. Potem pa je potožil upravi kluba, da potrebuje 200 milijonov za okrepitve.
Roy Keane

Nikoli se ni pritoževal
Mediji so se v zadnjem obdobju večkrat razpisali o odnosu med najdražjim posameznikom v Unitedovi zgodovini Paulom Pogbajem in Mourinhom. "Pogba ima s klubom dolgoročno pogodbo. Vsakemu lahko spodleti v tej igri. Gre za talentiranega igralca, ki pa na Old Traffordu ni pokazal tega, kar se od njega pričakuje. V ekipo se mora vrniti pravi moštveni duh," je nadaljeval in poudaril, da mora vsak nogometaš sprejeti odgovornost za svoje predstave na zelenici. "Nikoli nisem po slabi tekmi odšel v slačilnico ali pred medije in za vse krivil menedžerja, trenerje ali koga drugega. Preprosto zavihaš rokave in se vrneš na delo!"

45-letni Ole Gunnar Solskjaer rešuje sezono Manchester Uniteda. Foto: Reuters
45-letni Ole Gunnar Solskjaer rešuje sezono Manchester Uniteda. Foto: Reuters

Klopp in Guardiola naj bi bila genija
Kot je dejal, Keane ni Mourinhov največji navijač, a vseeno ne more verjeti, da ga nogometna javnost odpisuje in zaničuje. "Mourinho še zdaleč ni za pozabo. Nogomet ga vsekakor ni prehitel. Ta človek ima neverjeten življenjepis. Povsod je osvajal lovorike, tudi pri Unitedu je osvojil dve. Gre za zmagovalca. Samo poglejte Jürgena Kloppa. On naj bi bil genij. Odkar je pri Liverpoolu, ni osvojil še nobene lovorike. Pep Guardiola. Tudi on naj bi bil genij. Prvo sezono pri Cityju je končal brez lovorike. Potem pa je potožil upravi kluba, da potrebuje 200 milijonov za okrepitve," je v svojem slogu brez dlake na jeziku poudaril Keane.

Paul Pogba in Jose Mourinho nista (bila) v najboljših odnosih. Foto: Reuters
Paul Pogba in Jose Mourinho nista (bila) v najboljših odnosih. Foto: Reuters

Najlažja naloga za Solskjaerja?
Nekdaj izjemni nogometaš iz Corka je vesel, da je na menedžerski stolček sedel prijatelj in nekdanji soigralec Solskjaer. Gre za dobrega človeka, pravi Keane, in takšnega, ki bo znal pomiriti strasti v slačilnici. "Ključno je, da znova vzpostavi dober ekipni duh. To bo zanj zagotovo najlažja naloga," je še povedal.