Vojvoda in vojvodinja Susseška sta se prvorojenca razveselila v ponedeljek. Foto: Reuters
Vojvoda in vojvodinja Susseška sta se prvorojenca razveselila v ponedeljek. Foto: Reuters

Mlada starša sta sinka javnosti predstavila z uradnimi fotografijami. Čeprav so Britanci stavili na druga imena, je malčku ime Archie Harrison Mountbatten-Windsor.

Njun sin sicer ne bo imel naziva princ, razen če mu ga s kraljevim ukazom na željo Harryja in Meghan podeli kraljica Elizabeta II, ki je novega družinskega člana spoznala popoldne. Archie naj bi prevzel enega izmed očetovih nižjih plemiških nazivov, najverjetneje grof Dumbartonski (Earl of Dumbarton). Princu Harryju je namreč kraljica ob rojstvu podelila naziv vojvoda Susseški, da bi njegov pomožni naziv grof Dumbartonski lahko prešel na njegovega sina.

Meghan je ob uradni predstavitvi otroka dejala, da je izjemno miren, na kar je Harry v smehu odgovoril, da ni čisto prepričan, po katerem izmed staršev bi lahko dobil to lastnost. "Čudovito je, resnično čudovito. Ob sebi imam dva najboljša fanta na svetu, tako da sem resnično srečna," je razložila vojvodinja, princ Harry pa jo je dopolnil z besedami, da je starševstvo res čudovito.

"Minila sta šele dva dneva in pol, a neverjetno srečna sva, da imava ob sebi to kepico sreče." Na vprašanje, komu je novorojenček bolj podoben, pa je princ odgovoril, da vsi pravijo, kako močno se dojenčki v prvih dveh tednih spreminjajo. "Bova pozorna, kako bo proces spreminjanja potekal v prihodnjem mesecu dni, a njegov videz se spreminja iz dneva v dan, tako da bomo videli."

Novorojenček je sedmi v vrsti za prestol, rodil pa se je v ponedeljek ob 5.26 zjutraj po krajevnem času. Ob rojstvu je tehtal 3,2602 kilograma.

Princ Harry je ob rojstvu otroka dejal: "Zelo vesel sem, da lahko naznanim, da sva z Meghan danes zjutraj dobila otroka, in sicer zdravega sina. Mama in otrok se počutita zelo dobro. To je bila neverjetna izkušnja, bolj posebna, kot sem si lahko kdaj koli zamišljal," je dejal. "Hvaležna sva za vso podporo, ki sva je deležna, občutek je neverjeten in to izkušnjo želim deliti z vsemi."

Prejela ogromno čestitk

Čestitkam so se pridružili tako številni znani obrazi kot člani kraljeve družine, med katerimi sta tudi vojvoda in vojvodinja Cambriška. Princ William je bratu čestital, hkrati pa se tudi pošalil, saj se zdaj tudi on uvršča v skupino ljudi oziroma staršev, ki trpijo zaradi pomanjkanja spanca.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Upam, da se bosta v prihodnjih dneh lahko nekoliko odpočila in uživala ob otroku in vseh radostih, ki jih prinaša s sabo," je še dodal William. Novopečenim staršem je čestitala tudi Catherine: "Veselimo se srečanja, pa tudi tega, da končno izvemo njegovo ime. Ker zna biti prihodnjih nekaj tednov precej napornih, jim želim vse najboljše."