Objavljena podoba. Foto: Posnetek zaslona
Objavljena podoba. Foto: Posnetek zaslona

S podpisom trianonske mirovne pogodbe 4. junija 1920 je Madžarska izgubila dve tretjini ozemlja.

Na izgubo ozemlja v govorih velikokrat spomni tudi madžarski premier Viktor Orban, zato pred stoto obletnico združitve Prekmurja z matično domovino tovrstne omembe in objave zemljevida velike Madžarske vzbujajo veliko nelagodja med Slovenci v Prekmurju, še piše Večer.

Madžari so 4. junija zaznamovali praznik narodne povezanosti, pisarna za mednarodno komunikacijo predsednika vlade About Hungary pa je na ta dan tvitnila zemljevid velike Madžarske in poleg zapisala: "Odvzeti sta nam bili dve tretjini države."

Na zemljevidu je narisano, koliko ozemlja in Madžarov je izgubila država. Ob tem so objavili tudi povezavo do članka, v katerem državni sekretar Arpad Janos Potapi trdi, da je trianonska pogodba uničila madžarsko družbo, gospodarstvo in politiko. Po njegovi oceni so bili prisiljeni podpisati pogodbo, a da Madžari dandanes kljub temu dokazujejo, da je njihova država živa.

Trianonsko mirovno pogodbo so po koncu prve svetovne vojne pred skoraj 100 leti podpisali v Versaillesu. Z njo so največ ozemlja po razpadu Avstro-Ogrske pridobile Romunija, Češkoslovaška in Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev. Med drugim se je Prekmurje po pogodbi združilo z matično domovino.