Selektor Matjaž Kek je takoj po tekmi opozoril na preveliko zanašanje na Josipa Iličića, čeprav so sami Makedonci izpostavljali, da če ustavijo Kranjčana, ustavijo Slovenijo. Foto: www.alesfevzer.com
Selektor Matjaž Kek je takoj po tekmi opozoril na preveliko zanašanje na Josipa Iličića, čeprav so sami Makedonci izpostavljali, da če ustavijo Kranjčana, ustavijo Slovenijo. Foto: www.alesfevzer.com
Sorodna novica Selektor Kek: Avstrija je zame najboljša ekipa v skupini

Če je poškodovani kapetan Slovenije Bojan Jokić označil oktobrski reprezentančni tekmi kot dodatne kvalifikacije, je po neprijetnem porazu v Skopju logično, kakšen izid potrebuje Slovenija v Ljubljani. V razprodanih Stožicah mora izbrana vrsta Matjaža Keka zlepa ali zgrda premagati Avstrijo, najbolje z dvema goloma prednosti.

Če ne bo podviga Severne Makedonije v Varšavi pri vodilni Poljski, bi se Slovenija s tremi točkami hitro vrnila na zaželeno 2. mesto skupine G. Z uspehom za dva gola proti severnim sosedom pa bi si priigrali tudi varovalko – prednost v primeru enakega števila točk, saj je bilo 7. junija v Celovcu 1:0 za Avstrijce.

Elmas matiral slovensko obrambo

Razpad sistem po Krhinovi poškodbi
Septembrska postavitev in enajsterica, ki je nadigrala Poljsko (2:0) in nato v tekmi preobratov v zadnjih minutah ugnala Izrael (3:2), sta bili v Skopju konkurenčni do 35. minute. Razveljavljeni gol je samo še dodatno podžgal Makedonce, medtem ko je Slovence iztirila poškodba Reneja Krhina. Manj kot dve minuti po njegovi menjavi je namreč Severna Makedonija povedla, pri čemer je na začetku akcije Kurtić izgubil skok z Nestorovskim, komaj ogreti Denis Popović pa je samo od zadaj pospremil usodno dvojno podajo Pandev-Elmas, ki je prerezala osrednji slovenski par Mevlja-Struna.

Elmas dobil dvoboj z Oblakom za 2:0
Sorodna novica Kek: Vsi smo padli na realna tla

Rezervist Popović žrtev pri obeh zadetkih
Drugi gol Makedoncev po slovenskem kotu (!) se je začel s slabim zaustavljanjem Popovića, ki ga je nato Arijan Ademi še preigral in vrgel iz igre skupaj z Mevljo po dvojni podaji z Alioskim, nato sta se bočna branilca Stojanović in Balkovec različno odzvala, prvi je šel v drseči štart, drugi je hotel uloviti Elmasa prepovedani položaj in posledično je sledil dvoboj Elmas - Oblak.

Rene Krhin, še lani in dolgo predtem eden najbolj kritiziranih članov reprezentance, je v pol leta postal očitno drugi ključni mož v polju, takoj za Josipom Iličićem. V 1. polčasu Skopja je Krhin podajal 87-odstotno natančno, dobil dva od treh dvobojev, dvakrat razčistil, po enkrat uspešno preigraval, blokiral, prestregel žogo in posredoval. Skupaj je držal sredino, s čimer je ponavljal svojo marčno predstavo iz Izraela in septembrsko proti Poljski doma. Ko je dobro igral Krhin, je tudi Slovenija prikazala najboljše igre.

Sorodna novica Naveza Krhin-Kurtić po dobrih šestih letih še vedno neusklajen par?

Zdaj najšibkejši člen zaradi zdravja
A če je bil v preteklih letih Krhin šibak člen zaradi prepogosto velikih napak, je zdaj najšibkejši člen udarne Kekove enajsterice zaradi zdravja. Poškodoval oz. bolje rečeno obnovil je poškodbe kar na treh kvalifikacijskih tekmah: na obeh z Makedonijo in septembrski z Izraelom, pri čemer je junijski tekmi z Avstrijo in Latvijo izpustil zaradi poškodbe. V pol leta od začetka kvalifikacij do zdaj je za Nantes odigral vsega 61 minut! Za primerjavo: do marčne poškodbe gležnja, tik pred štartom boja za Euro 2020 v Hajfi, je za Nantes zaigral na 21 od 33 možnih prvenstvenih in ligaških tekmah ter zbral 1.272 igralnih minut, pri čemer je bil 13-krat v začetni postavi, sedem tekem pa je odigral v celoti.

Oblak: Nismo odpisani, to bomo pokazali v nedeljo

Vsi bi podajali le Iličiću
"Tudi tu gre za stvar prevzemanja odgovornosti. Videlo se je, da smo želeli žogo samo potisniti do Iličića in razmišljali, da se bo potem že zgodilo, kar se bo zgodilo,"
je po porazu v Skopju opozoril Matjaž Kek. Vsaka resna akcija Slovenije je šla prek Josipa Iličića, na kar so bili rdeči risi dobro pripravljeni, podvajanje ali celo potrojevanje. Obenem je moral Jojo zaradi grožnje obveznega počitka v primeru kartona še krotiti svoj temperament, ni se smel spuščati v besedne dvoboje ali pregovarjanja s sodnikom, s tem pa je tudi izgubil del svoje igre.

A še vedno je bil Josip Iličić z naskokom najnevarnejši Slovenec na zelenici: trije od štirih strelov v okvir makedonskih vrat so bili njegovi, pripravil je dve drugi priložnosti, trikrat posredoval, dobil polovico dvobojev (9/18). S kar 81 dotiki žoge je bil najbolj obremenjen slovenski igralec, z izjemo Petra Stojanovića (98). Vendar je v 20. minuti po podaji Krhina v idealnem položaju tudi izbral napačno možnost: nesebično se je odločil za povratno žogo na Verbiča, čeprav je bil na drugi vratnici v boljšem položaju Šporar ali pa bi udaril sam, čeprav s slabšo desnico.

V klubu ne več tako učinkovit
31-letni Kranjčan je zadnjih štirih reprezentančnih tekmah dosegel tri gole in prispeval dve podaji, a klubsko v novi sezoni ni tako učinkovit kot lani. 13 golov in 10 podaj na 36 tekmah (0,64 gola ali podaje na tekmo) je bil Iličićev izkupiček za Atalanto, medtem ko letos pri golu in asistenci na osmih tekmah Boginje (0,25).

Pogovor s selektorjem Kekom dan po tekmi z Makedonci

Popović, Bijol, Gnezda Čerin ...
Bo Kek na sredini igrišča tvegal z mladim Jakom Bijolom, ki praviloma ne začenja tekem v CSKA-ju, ali bo zaupal Denisu Popoviću, ki je pri zrelih letih dočakal reprezentančno priložnost? Selektor je omenil možnost vključitve Adama Gnezde Čerina, kar bi potegnilo za seboj več menjav. A ključna dilema je, kako razbremeniti Iličića oz. prisiliti druge, da ustvarjajo igro tudi brez dotika alfe in omege.

Miha Zajc je logični odgovor, saj je bil do septembra član prve enajsterice, v Skopju je ob koncu priigral enajstmetrovko, v črnem reprezentančnem letu 2018 bil najsvetlejša izjema. Vendar, a bi se nato še našel prostor za Romana Bezjaka, skritega aduta ob septembrskih domačih zmagah. Ob odsotnosti Krhina je teža izkušenj Jasmina Kurtića še večja, čeprav bo zdaj še dlje od svojega najučinkovitejšega položaja, saj je pri SPAL-u bolj napadalno usmerjen.

Poln stadion in domača zelenica
V preteklosti, tako reprezentančni kot klubski, Kek ni izvajal revolucij in večjih sprememb pred odločilnimi tekmami. Padec na realna tla, streznitev in zanašanje na polne Stožice ter dejstvo, da doma kekci igrajo vsaj neprimerno bolje kot v gosteh. V nedeljo se ne bo umiralo od lepote v igri, temveč bo na koncu v igri za Euro 2020 štel samo izid – zmaga in tri točke.