Vozilo italijanske vojske je zapeljalo v Slovenijo. Foto: TV Slovenija
Vozilo italijanske vojske je zapeljalo v Slovenijo. Foto: TV Slovenija

Dogodek so za našo televizijo potrdili tako v Slovenski vojski (SV) kot na policiji, kjer so bili z dogodkom seznanjeni ob 8.22.

Pojasnili so, da so pripadniki italijanske vojske z vojaškim vozilom zapeljali na območje Slovenije po Goriški ulici v Šempetru pri Gorici, kjer so nato obrnili svoje vozilo in se vrnili v Italijo.

Dogodek je opazil neki občan, ki naj bi klical na policijo, a hkrati naj bi pomoto zaznala tudi patrulja sama - v njej naj bi bili trije vojaki, in takoj, ko so to opazili, so se z vozilom vrnili. Sami so o dogodku obvestili italijansko policijo, ta pa je potem poročala slovenski policiji.

Italijanska vojska zapeljala v Šempeter pri Gorici

Policija dogodek obravnava kot sum mejnega incidenta po 14. členu Zakona o nadzoru državne meje, po zbranih obvestilih bo policija o tem poročala ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ). To sicer o dogodku uradno še ni bilo obveščeno, čaka na poročilo policije.

Obrambni minister Matej Tonin pa je v odzivu v DZ-ju dejal: "Nekdo bo lahko iz tega delal celo dramo in napetost med obema državama. Kot vidite, se je italijanskim vojakom zgodila napaka, za katero so tudi sami obvestili slovensko stran."

Merjenje s puško še vedno razburja

Današnji dogodek je zanimiv predvsem zaradi incidenta, ko naj bi pred tedni slovenski vojak s puško nameril v 32-letnega Tržačana. Nekateri italijanski politiki so takrat zahtevali pojasnila.

Italijansko vojaško vozilo zapeljalo v Slovenijo