Monika Hrastnik je prejšnji teden na svetovnem prvenstvu v Leogangu postala prva Slovenka s kolajno na SP-ju v spustu, kjer je osvojila bron. Tokrat je tako kot lani osvojila peto mesto. Foto: Instagram/@monikahrastnik
Monika Hrastnik je prejšnji teden na svetovnem prvenstvu v Leogangu postala prva Slovenka s kolajno na SP-ju v spustu, kjer je osvojila bron. Tokrat je tako kot lani osvojila peto mesto. Foto: Instagram/@monikahrastnik

Francozinja Marine Cabirou, zmagovalka 4 od zadnjih 6 spustov za svetovni pokal in svetovna prvenstva, je na naravni progi, kjer po četrtkovem deževju ne manjka blata, ki pa se sočasno suši, postavila nedosegljiv čas 3:43.595.

Zdrs spodaj odnesel stopničke Hrastnikovi
Na manj kot deset sekund se ji je kot prva približala Italijanka Eleonora Farina (+9,921). Tretjeuvrščena iz četrtkovih kvalifikacij Monika Hrastnik je odlično začela in po dveh tretjinah progah bila na poti k 2. mestu, a je v spodnjem delu zdrsnila in na koncu je z zaostankom +11,549 prevzela tretje mesto.

Spust Hrastnikove na petkovi tekmi na Pohorju

Za njo sta najboljšo slovensko kolesarko v spustu prehiteli vodilni iz kvalifikacij. Francozinja Myriam Nicole (+6.115) je z vožnjo brez večjih napak prišla do drugega mesta, potem ko je izkušena Avstralka Tracey Hannah (+7,179) po slabšem zgornjem delu osvojila tretje mesto.

Špela Horvat deseta
Monika Hrastnik je tako kot lani v Mariboru osvojila peto mesto. Na štartu petkovega spusta je bilo le 13 tekmovalk, kar je Špela Horvat izkoristila za najboljši izid v svetovnem pokalu – 10. mesto.

Spust na Pohorju: Hrastnikova peta, Žabjek 15.

Na progi je bilo divje, naredila sem kar nekaj napak
"Zadovoljna sem, na progi je bilo divje, naredila sem kar nekaj napak. Spodaj sem skoraj padla, a sem se rešila ter nato spet padla. Nisem se mogla pripeti, kar mi je vzelo še nekaj časa. Vseeno sem zadovoljna s časom, bila bi kar visoko, če ne bi prišlo do padca,"
je po prvi tekmi na domačih tleh za Radio Slovenija dejala najboljša slovenska tekmovalka v spustu.

Prva od vsega štirih tekem svetovnega pokala
Od največjih zvezd spusta med ženskami je v Sloveniji tekmovalo šest od desetih najboljših na lestvici Mednarodne kolesarske zveze (UCI). Mariborsko Pohorje in tamkajšnji Bike Park gostita prvo od dveh tekem na tem prizorišču, v nedeljo bo na sporedu druga. V svetovnem pokalu bosta do konca sezone na sporedu le še preizkušnji v portugalski Lousi, kjer bosta tekmi 30. oktobra in 1. novembra.

V močno okrnjeni sezoni so predvidene samo štiri tekme v spustu za svetovni pokal: dve v Mariborui in dve na Portugalskem. Foto: BoBo
V močno okrnjeni sezoni so predvidene samo štiri tekme v spustu za svetovni pokal: dve v Mariborui in dve na Portugalskem. Foto: BoBo

Proga v spustu za svetovni pokal na Mariborskem Pohorju je dolga 1,95 km in se spusti za 430 višinskih metrov. Glavni pasti sta kamniti Rock&Roll z maksimalnim naklonom 43 odstotkov in skok Pipi'n'Melkiad, ki velja za enega najdaljših v svetovnem pokalu.

Brez Slovenk in Slovencev med mladinci
V mlajših konkurencah slovenskih predstavnikov ni na startu. Med mladinci je slavil Irec Oisin O'Callaghan, ki je za vsega devet stotink ugnal Britanca Dana Slacka. Tretji je bil Portugalec Nuno Reis. Pri mladinkah so bile na startu le štiri tekmovalke, slavila pa je Francozinja Leona Pierrini.


Na vrhu trije Francozi, Žabjek 15., Berginc 40.
V moški konkurenci je slavil Francoz Vergier pred rojakoma Remijem Thirinom in Thibautom Daprelo. Žabjek je bil 15. 25-letni Ljubljančan je na spolzki črni stezi za svetovni pokal storil nekaj manjših napak, a veliko časa ni izgubljal. Hiter je bil tudi na najtežjem delu "Rock'n'roll", na koncu pa je s časom 3:18,334 za zmagovalcem zaostal 10,431 sekunde, za deseterico pa le sedem desetink. Vseeno je s progo v Mariboru opravil bolje kot lani, ko je končal na 20. mestu.

Žabjek: Na koncu sem zadovoljen
"Zgoraj sem takoj storil napako. Že v drugem desnem ovinku sem šel preveč po notranji strani. Na žalost sem zadel ob količek na notranji strani in me je odbil še bolj stran, zaradi česar sem izgubil veliko hitrosti in tudi časa. Naprej je bila vožnja tekoča, a brez napak glede na razmere ni šlo. Na koncu sem zadovoljen. Presenečen sem bil, ko sem v cilj prišel kot tretji,"
je za Radio Slovenija dejal Žabjek.
Drugi Slovenec Luka Berginc je bil s časom 3:26,722 brez večjih težav na progi na koncu 40. med 59 tekmovalci.

Tudi do 500 zamaskiranih gledalcev
Kot velevajo pravila NIJZ-ja za športna tekmovanja na slovenskih tleh, je tudi v Mariboru mogoče gostiti do 500 gledalcev na tekmovalni dan. Ti bodo morali upoštevati higienska priporočila. Ves čas zadrževanja ob progi in v ciljnem prostoru bo nošenje mask obvezno.

Ženski spust:
 1. Marine Cabirou (Fra)         3:43,595
 2. Myriam Nicole (Fra)           + 6,115
 3. Tracey Hannah (Avs)             7,179
 4. Eleonora Farina (Ita)           9,921
 5. Monika Hrastnik (Slo)          11,549
 6. Nina Hoffmann (Nem)            11,749
 7. Tahnee Seagrave (VBr)          13,158
 8. Camille Balanche (Švi)         21,125
 9. Mikayla Parton (VBr)           26,508
10. Špela Horvat (Slo)             38,529
Moški spust:
 1. Loris Vergier (Fra)           3:07,903
 2. Remi Thirion (Fra)             + 2,652
 3. Thibaut Daprela (Fra)            2,999
 4. Matt Walker (VBr)                4,099
 5. Greg Minnaar (JAR)               4,949
 6. Luca Shaw (ZDA)                  5,462
 7. Jack Moir (Avs)                  8,138
 8. Troy Brosnan (Avs)               8,176
 9. Martin Maes (Bel)                9,087
10. Baptiste Pierron (Fra)           9,707
...
15. Jure Žabjek (Slo)               10,431
40. Luka Berginc (Slo)              18,819

Gorsko kolesarstvo: priprave na dirko v Mariboru, reportaža

Spored svetovnega pokala v Mariboru:

Sobota:
13.30 kvalifikacije, ženske
14.00 kvalifikacije, moški

Nedelja:
9.45 druga tekma, mladinci
10.30 druga tekma, mladinke
12.30 druga tekma, ženske (posnetek na TV SLO 2)
13.30 druga tekma, moški (prenos na TV SLO 2)

Sezona svetovnega pokala:
18. 10. Maribor (Slovenija)
30. 10. Lousa (Portugalska)
1. 11. Lousa (Portugalska)