040 Hvastija: Roglič je najmočnejši, a preveč razmetava moči

Pet dni je šlo Jumbu Vismi in Primožu Rogliču vse kot po maslu, kar štirikrat je bil zasavski orel v igri za etapno zmago, dobil je tri od štirih obračunov med kandidati za končno zmago. A nato so prišli nedelja, dež, mraz in sosledje dogodkov, ki so slekli Rogliča iz majice vodilnega na 75. Dirki po Španiji. Kot je bilo napovedano, se je Slavku Jeriču in Toniju Grudnu v podkastu SOS-odmev znova pridružil Martin Hvastija, nekdanji kolesar, zdaj pa direktor slovenskih reprezentanc in strokovni komentator na Televiziji Slovenija.

Dežni plašči in težave z njimi

Obstajajo tri vrste dežnih palerin. Prve so osnovne, tanke za poletne nalive, ki odnesejo malo vode. Nato so težje in izdelane iz neoprenu podobnega materiala, ki vpije nekaj vode in znoja, kolikor se segreje in ogreje telo. Na koncu so še težke palerine, ki povsem preprečijo dostop vode do telesa. Podobne težave smo videli na Dirki po Italiji na vrhu Stelvia, ko se Jai Hindley nikakor ni mogel obleči, pa sploh ni bilo dežja. Še predtem moraš nadeti neoprenske rokavice za dež in ne mraz. V nasprotnem ti zmrznejo prsti in potem ne samo, da se ne moreš obleči, ne moreš tudi jesti. Na takšni etapi, kot je bila nedeljska, je nujen vnos topel vode, čaja z veliko sladkorja in malo dekstrina. Ob tem je Hvastija poudaril, da popolna dežna oprema, ki je prepojena z vodo, doda 2-3 kg teže, kar vpliva na lažje klančarje.

Roglič v dežju trpel že na Mortirolo in v Harrogatu
"Že prejšnji teden sem opozarjal na dež. Bilo je pet stopinj in dež. To je najhuje, kar je mogoče,"
je gost izpostavil vremenski dejavnik, ki očitno ne leži vodilnemu kolesarju UCI-lestvice.

"Tudi lani na Giru je imel daleč najslabši dan na etapi čez Mortirolo, ko je bilo sicer 8–9 stopinj, kar je velika razlika v primerjavi s tem, kar je bilo na Formigalu. Slabšega kot na Mortirolo ga v življenju nisem videl. Podobno je bilo nato na svetovnem prvenstvu v Harrogatu, kjer je bilo okoli sedem stopinj, a močni nalivi. Čeprav je teden prej zmagal na Vuelti, je Roglič tam odpovedal," se je Hvastija spominjal najbolj mučnih dni lanske Rogličeve sezone.

V sredo še dež, nato razjasnitev in sonce konec tedna
K sreči je trenutno vremenska napoved obetavnejša za slovenskega šampiona. V torek na 7. etapi v Navari bo delno oblačno, za sredo je za gore v La Rioji sicer napovedano deževje, nato pa se bo razjasnilo in konec tedna se v Asturiji pričakuje gorski spektakel v lepem, sončnem vremenu.

Kljub mukam na Formigal zaostaja le 30 sekund
"Realno je Roglič še vedno najmočnejši kljub temu, kar se mu je zgodilo v nedeljo,"
ocenjuje razmerja med vodilnimi kolesarji na Vuelti dolgoletni profesionalec na tujem, ki je po končani športni karieri presedlal v trenerske, selektorske in direktorske vloge. "Dobro je to, da se Dirka po Španiji komaj začenja. Kljub mukam na Formigal, ki je tak čuden klanec, zdaj zaostaja le pol minute," poudarja Hvastija dobro plat kaotičnega konca prvega tedna.

Rogliču se pozna, da mu manjka osnovna šola kolesarstva

"Primož je plačal, to je treba priznati, davek majhnih napak, ki so se nabirale. Že večkrat sem govoril o tem, a sem bil deležen takšnih in drugalnih kritik, zlasti Primoževih oboževalcev: Rogliču se pozna, da mu manjka osnovna šola kolesarstva. Mladinci so na primer pred tremi tedni na zadnji slovenski dirki sezone na VN-ju Avtomojster v Podsmreki kolesarili v podobnih razmerah: 5-6 stopinj in zelo močan dež," je Hvastija razmišljal, zakaj ima Roglič očitne težave v dežju in mrazu.

Sorodna novica "Šov se nadaljuje, te dirke pa še ni konec"

Izguba majice priložnost Jumbu, da zadiha
Pogled naprej – drugi teden s tremi ciljnimi vzponi. "Torek in sreda prinašata dve kar zahtevni etapi z mogočimi pastmi in kar strmimi klanci v Navarri in Rioji. Sledita dve šprinterski etapi, čeprav ne ravninski, v okolici Santanderja. Za konec tedna sledi Asturija. Mogoče je celo bolje, da ima majico vodilnega Ineos Grenadiers, da se Jumbo Visma lažje hrani za zaključke. Upajmo, da bo tudi vreme boljše in bodo Primožu služile moči ter bo vrnil udarec," Hvastija še naprej verjame v končni uspeh 30-letnega Zasavca.

Roglič ne more iz svoje kože, saj je zmagovalec
Vseeno direktorja reprezentanc skrbi ena prvina Rogličevega dirkanja v Španiji. "Bolj se bojim pri Primoževih sklepnih šprintih, da razmetava z močmi. Ves čas govorimo, da je dirka dolga tri tedne in je treba hraniti vsak vat energije. A Primož ne more iz svoje kože, on je zmagovalni tip kolesarja, ki šprinta tudi za 2. ali 3. mesto in bonifikacijske sekunde."

Sorodna novica Hvastija: Že v prvem tednu se bo videlo, kdo je kapetan Jumbo Visme
Martin Hvastija je ob 75. Dirki po Španiji gost podkasta SOS-odmev. Foto: www.alesfevzer.com
Martin Hvastija je ob 75. Dirki po Španiji gost podkasta SOS-odmev. Foto: www.alesfevzer.com

Cilj na Moncalvillo nova priložnost
Kot rečeno, drugi teden Vuelte 20 prinaša tri jasno podčrtane etape za vodje ekip, ki se borijo za rdečo majico. "V sredo je cilj na klancu, kjer se bo videlo, koliko je Roglič prišel k sebi v dveh oz. skoraj treh dneh," Hvastija izpostavlja prvi test za rumeno-črne in njihovega slovenskega kapetana. 8. etapa se bo končala z vzponom 1. kategorije na Alto de Moncalvillo (1490 m; 8,3 km z 9,2 odstotka).

Vuelta se bo odločila v Asturiji
"Dirka po Španiji se bo odločila ta konec tedna v Asturiji. Verjamem, da bodo razlike bistveno večje, kot so zdaj. V nedeljo na vrhu Angliruja bomo lahko z večjo gotovostjo govorili, kdo bo zmagovalec Vuelte '20,"
je prepričan kolesarski komentator, da bo po koncu drugega tedna vse postalo zelo jasno.

Sorodna novica Razmišljanje prvaka − izkoristiti prav vsako priložnost

Sobota in nedelja v Asturiji, vrhunec z najnapornejšima etapama letošnjega španskega kroga. 11. etapa s štirimi vzponi 1. kategorije, vsak z odseki nad 10 odstotki. Imena, kot so Cobertoria, San Lorenzo in ciljna La Farrapona, so simboli novodobne Vuelte. Nato pa nedelja prinaša glavno ikono Dirke po Španiji – Alto de l’Angliru (1560 m; 12,4 km z 9,9 odstotka), ki premore peklenski odsek z maksimalnimi 23,5 odstotka naklona! Povprečje zadnjih šestih kilometrov se suče okoli 13 odstotkov.

Na famozno minuto v kronometru ni pametno računati
"Na kronometru prihodnji torek se bo dalo nadoknaditi do ene minute, zdaj je to že famozna minuta. Več ne, prej manj. Ne bi ravno računal na kronometer, ki je vseeno sorazmerno kratek, in še s ciljnim strmim vzponom v dolžini dveh kilometrov. Mislim, da bo zadeve treba rešiti prej."
je prepričan Hvastija.

Vabljeni k poslušanju
V uteho Rogliču po prvem tednu Vuelte ostaja zelena majica po točkah, ki je običajno razvrstitev za šprinterje. Lani je Rogla 12 dni nosil zeleno majico na Vuelti, letos že šest dni, skupno v zadnjih dveh sezonah pa je kar 24 dni nosil
V uteho Rogliču po prvem tednu Vuelte ostaja zelena majica po točkah, ki je običajno razvrstitev za šprinterje. Lani je Rogla 12 dni nosil zeleno majico na Vuelti, letos že šest dni, skupno v zadnjih dveh sezonah pa je kar 24 dni nosil "šprintersko majico". Več dni je tovrstne majice nosil le kvartet najboljših šprinterjev: Pascal Ackermann (28), Arnaud Demare (30) in Sam Bennett (30) ter Peter Sagan (34). Foto: ASO/Luis Angel Gomez/Photogomezspo

Kolesarsko obarvano omizje podkasta, snemanega na daljavo, se dotakne tudi tega, kdo so po uvodni tretjini dirke favoriti za končno zmago v Španiji. Richard Carapaz, Enric Mas ali Marc Soler, kaj zmore Dan Martin, bo Hugh Carthy naslednji senzacionalni Britanec ...

Sorodna novica Med regularnostjo in gladiatorstvom

V čem je bil boljši Giro od trenutne Vuelte?
Seveda ni šlo brez razpleta na Dirki po Italiji, primerjave moči dirk, zanimivosti. Kaj se lahko pričakuje od mladeničev, ki so zaznamovali in osvojili Giro? Sogovorci so se ustavili pri kolesarski stavki v 19. etapi, potem ko so bile za kolesarji tri peklenske alpske etape. Izpostavilo se je tudi Jana Tratnika, ki je z zmago v 16. etapi v sosednji Furlaniji poskrbel, da se je nadaljeval niz slovenskih etapnih zmag na Giru, kar traja od leta 2014.

40 let od prve dirke Hvastije v hudem nalivu v Horjulu
Ne preslišite pa tudi zanimivosti o številki 40, kjer Martin Hvastija razkrije, kako se živo spomni svoje prve tekme pred 40 leti, ko je bilo vreme podobno nedeljskemu na Formaligo. Pa tudi, zakaj se kolesarski svet spominja 40. Dirke po Španiji iz leta 1985 kot ukradene Vuelte.

Prisluhnite podkastu za ogrevanje in pripravo na drugi teden letošnje Dirke po Španiji, po katerem se bo podkast SOS-odmev tudi v 41. oddaji ukvarjal z rdeče obarvano dirko, vnovič pa bo gost Martin Hvastija. Vabljeni k poslušanju in deljenju oddaje med kolesarskimi navdušenci!


Prerezi ključnih vzponov drugega tedna La Vuelte 20