Prizor iz taborišča Roj na severovzhodu Sirije, kjer naj bi kurdske sile zadrževale več deset tisoč nekdanjih pripadnikov IS-ja. Foto: EPA
Prizor iz taborišča Roj na severovzhodu Sirije, kjer naj bi kurdske sile zadrževale več deset tisoč nekdanjih pripadnikov IS-ja. Foto: EPA

V okviru skupne operacije se je v Nemčijo in na Finsko vrnilo pet mater in 18 otrok. Finsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so v domovino sprejeli dve materi in šest otrok. Nemčija pa je ta konec tedna sprejela tri matere in 12 otrok.

Eno od nemških državljank, 21-letno Leonore M., so ob prihodu na letališče v Frankfurtu aretirali zaradi suma terorizma. V marcu 2015 je namreč kot 15-letnica odšla v Sirijo, kjer se je pridružila skrajni Islamski državi (IS) in se poročila z enim njenih članov.

Časopis Der Spiegel poroča, da je odšla v Rako, kjer je postala tretja žena Martina L., Nemca v obveščevalni službi Islamske države. Kurdske sile so jo zaprle januarja 2019, ko je poskusila med obleganjem Baguza, zadnjega oporišča IS-ja, pobegniti.

Drugi ženski sta identificirani kot Merve A. in Yasmin A. Vse tri ženske naj bi v Nemčiji čakala obtožnica terorizma, poroča Deutsche Welle.

Nemška javna radiotelevizija SWR je poročala, da so kurdski uradniki ženske in otroke predstavnikom zunanjega ministrstva Nemčije predali v kraju Kamišli na severovzhodu Sirije. Ženske in otroci so bili nameščeni v taboriščih Roj in Al Hol pod nadzorom Kurdov, kjer je zaprtih več deset tisoč nekdanjih pripadnikov Islamske države.

Nemški zunanji minister: Upamo, da bomo kmalu uresničili še več vrnitev

Nemško zunanje ministrstvo sicer v izjavi ni omenilo domnevnega članstva žensk v IS-ju, temveč je sporočilo, da so bili v misijo vključeni "humanitarni primeri, predvsem sirote in bolni otroci, za katere je bil odhod nujen".

"Ta dobra novica tik pred božičem nas prepričuje, da nam bo kmalu uspelo uresničiti še druge vrnitve," je povedal nemški zunanji minister Heiko Maas. Nemški tabloid Bild je poročal, da naj bi bilo v taboriščih pod nadzorom Kurdov še okoli 70 odraslih Nemcev in 150 otrok nemških staršev. "V prihodnjih tednih in mesecih bomo delovali v tej smeri," je zagotovil.

Odposlanec finskega zunanjega ministrstva Jussi Tanner je medtem ocenil, da je bil skrajni čas za varno vrnitev teh otrok. Finska policija mora sicer še preučiti, ali ženske čaka kakšna obtožnica.

Taborišča na severovzhodu Sirije nadzorujejo kurdske sile, odkar so na začetku leta 2019 na območju premagali Islamsko državo. Taborišča niso primerna za otroke, saj tam nimajo zaščite in niso deležni izobraževanja, so še opozorili na finskem ministrstvu.

Številne evropske države z zadržkom sprejemajo svoje državljane, ki so bili med kalifatom pripadniki Islamske države, poroča Deutsche Welle. Nemški Rdeči križ in nekatere njihove družine zaradi slabih razmer v taboriščih pozivajo k repatriaciji ničesar krivih otrok.