Foto: EPA
Foto: EPA

Odločitev o nadaljevanju cepljenja s cepivom podjetja Johnson & Johnson, ki je bilo zaradi primerov krvnih strdkov začasno ustavljeno pred 11 dnevi, sta Ameriški center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) in Uprava za hrano in zdravila (FDA) sprejela v petek, cepljenje z omenjenim cepivom, ki za učinkovanje potrebuje le en odmerek, bodo nadaljevali v soboto.

To pomeni, da lahko deset milijonov odmerkov cepiva iz tovarne na Nizozemskem nemudoma pošljejo v ZDA, poroča BBC. Bodo pa cepivo opremili z ustreznim opozorilom.

Koristi cepiva večje od stranskih učinkov

"Koristi cepiva Janssen proti covidu-19 so večje od stranskih učinkov, ki jih lahko imajo osebe starejše od 18 let," je zapisal FDA v izjavi za javnosti. In še: "Prepričani smo, da cepivo ustreza merilom varnosti, učinkovitosti in kakovosti. Vsi, ki imajo vprašanje glede tega, katero cepivo bi bilo zanje primerno, naj se o tem pogovorijo s svojim osebnim zdravnikom."

Sorodna novica Von der Leyen napoveduje 70-odstotno precepljenost do julija in velikanski posel s Pfizerjem

Cepljenje s cepivom Janssen ameriškega proizvajalca Johnson & Johnson bodo nadaljevali v soboto. S cepivom bodo cepili le starejše od 18 let, pa navaja CNN.

"Spoštujem priporočila Svetovalnega odbora za imunizacijske prakse (ACIP), da se cepivo podjetja Johnson & Johnson v ZDA uporablja za starejše od 18 let, to priporočilo sem tudi podpisala," je v petek izjavila direktorica CDC-ja Rochelle Walensky.

V vseh primerih zapletov so bile ženske

Primeri neobičajnih krvnih strdkov v ZDA po cepljenju z omenjenim cepivom so se pojavili pri 15 posameznikih, ki so imeli zaplete s krvnimi strdki oziroma s trombozo; med njimi je bilo 13 žensk mlajših od 50 let.

"Po opravljeni analizi smo ugotovili, da (op. a.: med krvnimi strdki in cepivom) obstaja povezava, da pa je ta zelo majhna. Pojavila se je na 1,9 milijona primerov cepitev. Pri ženskah, starih med 18. in 49. letom, je bilo približno sedem primerov na milijon. Med moškimi ni bilo primerov," je še pojasnila Rochelle Walensky.

Cepljenje v ZDA se nadaljuje

Cepljenje lahko prepreči 600 smrtnih primerov pri ženskah

Sorodna novica Na NIJZ-ju do zdaj prejeli več kot 50 prijav resnih neželenih učinkov

Ob tem je opozorila, da je bolezen covid-19 smrtonosna, saj je v ZDA umrlo več kot pol milijona obolelih. Pri analizi je strokovna komisija upoštevala vidik, kaj bi se zgodilo v primerih, če v državi ne bi bilo cepiva.

"Na milijon odmerkov tega cepiva lahko Johnson & Johnson prepreči več kot 650 hospitalizacij in 12 smrtnih primerov med ženskami, starimi med 18. in 49. letom, cepivo pa lahko prepreči več kot 4700 hospitalizacij in skoraj 600 smrtnih primerov pri ženskah, starejših od 50 let," je pojasnila direktorica CDC-ja.

EMA cepivo odobrila

O cepivu Johnson & Johnsona je razpravljala tudi Evropska agencija za zdravila, ki je sporočila, da je treba krvne strdke opredeliti kot zelo redke stranske učinke tega cepiva, a da so prednosti cepiva še vedno večje od tveganj. Posebne omejitve glede uporabe tega cepiva ni pričakovati.

Sicer pa je tudi svetovalna skupina za cepljenje proti covidu-19, ki deluje v okviru Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), odločila, da pri uporabi cepiva podjetja Johnson & Johnson sledi zapisom Evropske agencije za zdravila (EMA).