055 Dončić pred svojo drugo končnico Lige NBA ‒ gost Iztok Franko

Po 72 tekmah rednega dela za vsako ekipo se v najmočnejši košarkarski ligi na svetu začenja boj za naslov. Vsi trije Slovenci v Ligi NBA so s svojimi ekipami v različnih vlogah pripravljeni, da uresničijo svoje načrte, želje in sanje. Največ pozornosti tako prek luže kot v domovini je deležen Luka Dončić, ki kot eden najboljših igralcev lige znova izziva favorizirane LA Clipperse.

Gost 55. podkasta SOS-odmev je tako vnovič Iztok Franko, ki s svojimi uvidi in analizami soustvarja spletno stran Mavs Moneyball. Vabljeni k poslušanju (kliknite na zgornjo sliko) in branju spodnjega povzetka oddaje, ki jo vodita Slavko Jerič in Toni Gruden.

Lani avgusta v mehuršku Orlanda sta se Dallas in LA Clippers že soočila v 1. krogu končnice. Mavsi so dvakrat izničili zaostanek, drugič celo po podaljšku, nato pa so favoriti iz Kalifornije strli odpor Teksašanov. Bo letos drugače? Foto: Reuters
Lani avgusta v mehuršku Orlanda sta se Dallas in LA Clippers že soočila v 1. krogu končnice. Mavsi so dvakrat izničili zaostanek, drugič celo po podaljšku, nato pa so favoriti iz Kalifornije strli odpor Teksašanov. Bo letos drugače? Foto: Reuters

Varljivi par 4-5

"Čar končnice je, da lahko vsak dobi, čeprav zgodovinsko v Ligi NBA boljše ekipe običajno zmagujejo. Par 4-5 je varljivejši, kot je videti na prvi pogled. Deluje, da so ekipe skoraj enakovredne. Če gledamo skozi prizmo napredne statistike, so LA Clippersi druga ekipa lige po merilu, s kakšno razliko dobivajo tekme. Kar je boljši odraz kakovosti te ekipe. Imajo pa, kot lani Dallas, slabši izkupiček tesnih tekem, kjer so iztržili 16-18, zaradi česar imajo nekaj slabše izhodišče na lestvici," je na začetku Iztok Franko poudaril, da so LA Clippersi po napredni statistiki uvrščeni veliko višje kot na lestvici. Za primerjavo: po merilu točkovne razlike je Dallas po zadnjem porazu z 9. mesta zdrsnil na 11. mesto v NBA-ju.

"Možnosti so, a so zame osebno Clippersi velik favorit v tej seriji, veliko večji, kot kaže par 4-5," je še svoje mnenje o paru Dallas-LA Clippers povedal Franko, preden se je posvetil detajlni analizi dvoboja 1. kroga končnice, ki se je lani v mehurčku Orlanda končal s 4:2 za Kalifornijce.

Vabljeni k poslušanju

Mavsi dobili več tesnih tekem proti najboljšim

Odstotek zmag in porazov Dallasa je lani in letos skoraj identičen: 57- proti 58-odstotni uspešnosti. A ko sta Jerič in Gruden po dobri tretjini sezone prvič povabila k pogovoru Franka, so šli Teksašani ravno skozi krizo in imeli izkupiček 9-14. Ko so Mavsi prebrodili težave s koronskimi okužbami in poškodbami, se je krivulja uspehov strmo zasukala navzgor ‒ od sredine februarja do konca rednega dela je Dallas iztrgal izjemno razmerje 33-16.

Sorodna novica Dončićeva prilagoditev: Odrezan od obroča, a razvil met iz polrazdalje

"Če ne gredo na polno, zelo težko zmagujejo tudi proti slabim. A če imajo dober dan z uspešnim metom, lahko premagajo tudi najboljše. Napredek od lani je, da so dobili veliko več tesnih tekem proti dobrim nasprotnikom. Po drugi strani so izgubili kar nekaj tekem s slabšimi (na primer vse tri s Sacramentom)," je Franko poudaril, da je Dallas letos mogoče celo lažje igral proti ekipam iz zgornjega doma Lige NBA.

"Tudi učinek Luke Dončića, ki zelo dobro igra velike tekme t. i. v prenosu na nacionalnih televizijah. A je tudi res bila težka sezona, imeli so povprečno 4 tekme na teden. Mogoče je za njega, ki fizično še ni tam, kjer bo čez tri ali štiri leta, še težko igrati prav vsako tekmo na polno. Tukaj jim je manjkal igralec, ki bi jih vlekel na tovrstnih tekmah. Na koncu sezone je to sicer uspešno počel Tim Hardaway junior," je analitik dodal o dveh podobah Mavsov, ki so tudi res ravno proti slabšim ekipam namenili počitke svojima prvima zvezdnikoma.

Iztok Franko se ob analizah za Mavs Moneyball sicer profesionalno ukvarja z digitalnim marketingom, pretežno v letalski industriji. Foto: Osebni arhiv
Iztok Franko se ob analizah za Mavs Moneyball sicer profesionalno ukvarja z digitalnim marketingom, pretežno v letalski industriji. Foto: Osebni arhiv

Brez Porzingisa do dobre obrambe

"Februarja je manjkalo tudi po 6 igralcev iz prve rotacije. V drugem delu so kljub vsem kritikam naredili zelo dober posel in so bili, mislim, peta ekipa drugega dela sezone, ki je bil res zelo dober," je Franko podčrtal preobrat in uspešnost Mavsov v nadaljevanju sezone, kar je bilo povezano s spremembami v obrambi: "Po drugem padcu forme v sezoni je začel Dallas igrati super obrambo, a popolnoma drugačno kot s Porzingisom v postavi. Zelo dobro se je po poškodbi vrnil Dwight Powell. Z njim, Klebrom in Cauley-Steinom je Dallas začel igrati veliko bolj agresivno obrambo, bolj agilno, več prevzemanj, višje pokrivanje."

Napredek LD77, četudi ne toliko v številkah

Kakšna je bila tretja NBA-sezona Luke Dončića? Povprečno je na tekmo dosegal 27,9 točke, podelil 8,6 podaje in v skoku pobral 8 žog, ob tem pa ukradel eno žogo. Iz igre je metal 47,9-odstotno, kar je njegov rekord, kot je tudi 35,1-odstotna uspešnost meta za tri točke.

Porzingis: napad OK. Odstotek meta najboljši v karieri. A težava je obramba: po glavnih statistikah ima najslabšo sezono v karieri. Ni gibljiv, ne dela razlike.Po vseh statistikah je Porzingis obrambno podpovprečen. Problem Dallasa je tudi, ker je tretji igralec ekipe Tim Hardaway jr. obrambno podpovprečni igralec.

Iztok Franko o Porzingisu

"Na splošno, četudi je mogoče klasična statistika malce slabša, je naredil nov korak naprej. Odigral je skoraj celotno sezono brez poškodb, izpustil je 6 tekem, igral je 34 minut na tekmo. Bil je klasičen vodja, ki nosi breme," je prepričan Franko. "Še vedno je veliko nihanj. Na primer pri metu za tri točke, kjer je začel decembra z 9 odstotki, nato pa imel dva nora meseca s 43-odstotno uspešnostjo trojk. Maja je prišlo spet do padca, poznala se mu je težka sezona, veliko odigranih minut. Upajmo, da se bo v teh petih dneh spočil in nato zaigral na polno," Franko upa, da se bo LD77 pred štartom končnice čim bolje regeneriral.

Clippersi z morilsko natančnim metom

"Pri Clippersih pick&roll igra, ki jo Dallas težko brani, ni takšen dejavnik, a po drugi strani ima LAC drugi najboljši met, takoj za Brooklynom. Pri Clippersih tako rekoč skoraj vsi igralci mečejo za tri točke več kot 40-odstotno. Tukaj bi znal imeti Dallas težave v obrambi," je Franko izpostavil napadalne adute LA Clippersov, ki pa imajo tudi močna obrambna orožja, ravno za zaustavljanje Dončića.

Sicer se tekme rednega dela ne morejo zares primerjati s končnico ‒ Dallas je dobil letošnjo serijo proti Clippersom z 2:1, ob prvi zmagi so slavili za kar 51 točk. A poveden je odstotek meta za tri pri Clippersih: ob prvem porazu 12-odstoten, ob drugem 28-odstoten, ob vmesni zmagi pa krepkih 44 odstotkov. Foto: Reuters
Sicer se tekme rednega dela ne morejo zares primerjati s končnico ‒ Dallas je dobil letošnjo serijo proti Clippersom z 2:1, ob prvi zmagi so slavili za kar 51 točk. A poveden je odstotek meta za tri pri Clippersih: ob prvem porazu 12-odstoten, ob drugem 28-odstoten, ob vmesni zmagi pa krepkih 44 odstotkov. Foto: Reuters

"Clippersi so ekipno narejeni za obrambo nad Dončićem. Imajo tri ali štiri krilne igralce, ki ga lahko vsi dobro čuvajo, lahko se menjajo, podvajajo. V rednem delu se jim to sicer ni posrečilo, lani so izgubili dve tekmi, kjer je Mavsom res stekel met. A v takšni seriji računati na štiri tovrstne tekme je težko. Odločala bo tako obramba," je prepričan košarkarski analitik. "Lani so se katastrofalno branili, mislim, da so povprečno prejemali s strani Clippersov 127 točk na tekmo, kar je absolutno preveč."

Pet Dončićevih stražarjev

Okrepitev pred sezono Nicolas Batum in Marcus Morris bosta glavna Dončićeva stražarja, v končnicah bosta pomagala tudi prva zvezdnika Leonard Kawhi in Paul George, ob tem imajo zagotovo pripravljeno še različico s Patrickom Beverleyjem, z agresivnim pokrivanjem ob prenosu žoge. "To je playoff, kjer padajo težki prekrški, a nato je Luka pripravljen."

Kako bo šel met Hardawayu?

Tretji nosilec igre Dallasa je Tim Hardaway junior, ki zna zaporedoma zadeti deset trojk, na naslednji tekmi pa zgreši 7 od 8 poskusov izza črte. "Lani je imel izredno slabo končnico. A je tipični "šuter". Igralec z največjo variacijo, kar je za končnico zelo pomembno, ker ti takšen strelec lahko odloči tekmo. Tega je zagotovo sposoben."

Koristnost grožnje novosti po imenu play in

V zaključku rednega dela in v teh dneh je v ospredju sicer velika novost sezone ‒ play in oziroma razigravanje za vstop v končnico med ekipami med 7. in 10. mestom konferenc. Bolj se je približeval konec, več je bilo pripomb. Tudi lastnik Dallasa Mike Cuban je začel nasprotovati ideji, ki jo je sicer predtem podprl na glasovanju Lige NBA. Nihče si ni želel, da bi kljub 7. mestu Zahoda na koncu zaradi dveh slabših tekem ostal brez prave končnice.

Luka Dončić in Rick Carlisle nosita glavno breme pri Dallasu, prvi na parketu, drugi ob njem. Foto: AP
Luka Dončić in Rick Carlisle nosita glavno breme pri Dallasu, prvi na parketu, drugi ob njem. Foto: AP

"Za Dallas je bilo to, mislim, vseeno dobro. Zadnji mesec so bile tekme intenzivne kot v končnici. Vse ekipe so v obrambi močno pokrivale Dončiča. Mavsi so imeli serijo dveh tekem z Lakersi, ki so odločile, kje sta končala kluba," je Franko podčrtal, da je bila izkušnja boja za prvo šesterico koristna za ekipo Dallasa, in dodal: "Veliko tekem, kjer so se naučili in dobili izkušnje za končnico. Veliko vaje. Glavno pa je, da so dobili pet dni počitka."

"Za samo ligo pa je tudi bilo dobro ‒ do konca zadnjih tekem nismo vedeli, vse tekme so štele, s čimer je imel NBA zadnja leta velike težave. Skupaj z reformo nabora in to novostjo so zadeli, saj so razen 4 ali 5 najboljših ekip, prav vse ekipe za nekaj igrale do zadnjega dne."


Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem voditelja z Iztokom Frankom govorita tudi o naslednjih temah:

  • O Kristapsu Porzingisu. Veliki uganki in rezervi Dallasa.
  • Kako trener Carlisle lovi ravnotežje med napadom in obrambo.
  • Najpomembnejši igralec za obrambo Mavsov je ... Maxi Kleber.
  • Na katere igralske kombinacije je treba paziti v zadnji četrtini?
  • BLOB ‒ prvina, v kateri je Dallas najboljši v celotni ligi!
  • A smo rekli, da se skozi celotno oddajo veliko govori o samorogu iz Latvije?
  • Tudi o Goranu Dragiču in Miamiju, ki je pravi trenutek le zdrav.
  • In še o Vlatku Čančarju in Denverju.
  • Ter seveda o favoritu Vzhoda in Zahoda pred štartom končnice!
  • Napoved razpleta serije Clippers ‒ Mavs treh sogovorcev.
  • Za konec tradicionalna zanimivost o številki podkasta ‒ tokrat 55.