Janša ima zgodovino relativiziranja antisemitizma, stranka pod njegovim vodstvom pa antisemitiske ideje odkrito promovira. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Janša ima zgodovino relativiziranja antisemitizma, stranka pod njegovim vodstvom pa antisemitiske ideje odkrito promovira. Foto: Srdjan Živulović/BoBo

Janša je v četrtek na družbenem omrežju Twitter objavil sliko, ki prikazuje povezave Sorosa z nekaterimi evropskimi poslanci in poslankami s pripisom "13 od 226 znanih lutk Sorosa v Evropskem parlamentu". Šlo je za Janšev poskus diskreditacije delegacije Evropskega parlamenta oziroma misije parlamenta za ugotavljanje dejstev, ki je pod vodstvom nizozemske evroposlanke Sophie In 't Veld v Sloveniji preverjala stanje na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji. Janša, ki se z delegacijo ni sestal, je za "Sorosevo lutko" označil tudi poslanko In 't Veld. Premier je svoj tvit, v odzivu na katerega je Evropska komisija zatrdila, da "v EU-ju ni prostora za antisemitizem", pozneje izbrisal, nato pa vseeno poobjavil tvit druge uporabnice z enako sliko.

"V Judovskem kulturnem centru Ljubljana smo zgroženi, pa hkrati čisto nič presenečeni nad nizkotnim antisemitizmom, ki ga v sramoto vsem prebivalkam in prebivalcem Slovenije po Evropi razkazuje Janez Janša," je v odziv na Janšev tvit za MMC sporočil direktor Judovskega kulturnega centra v Ljubljani Robert Waltl.

Janša je svojo objavo o Sorosu izbrisal, nato pa je poobjaviil drug tvit z enako podobo in sporočilom. Foto: Twitter/zajem zaslona
Janša je svojo objavo o Sorosu izbrisal, nato pa je poobjaviil drug tvit z enako podobo in sporočilom. Foto: Twitter/zajem zaslona

Za odziv smo prosili tudi krovno evropsko judovsko organizacijo Evropski judovski kongres, iz katere so nam prenesli sporočilo njihovega predsednika Mošeja Kantorja. "Ta vrsta podob, ki namiguje, da je Jud nekakšen mogočen lutkar, ki nadzira politike in izvaja neupravičen vpliv, ima zelo resne zgodovinske antisemitske konotacije in obuja izjemno skrb vzbujajoče obtožbe, ki so v preteklosti služile za upravičevanje napadov na Jude. Upamo, da se bo premier Janša opravičil za to namigovanje in zagotovil, da bodo vsakršni antisemitski motivi ostali zunaj slovenske politične in diplomatske razprave," je sporočil Kantor.

Kantor in Janša sta se v preteklosti že srečala, in sicer ko je bila Slovenija v času Janševe vlade leta 2008 prvič predsedujoča Evropskemu svetu. Kot je takrat sporočila vlada, je Janša na srečanju med drugim poudaril, da "si evropske zgodovine in kulture ne bi dalo zamisliti brez prispevka Judov".

Danes očitki o antisemitizmu, julija priznanje francoske judovske skupnosti

Medtem ko je danes Janša tarča očitkov krovne evropske judovske organizacije o širjenju antisemitskih motivov s položaja voditelja države, ki predseduje Evropskemu svetu, pa je še pred nekaj meseci, julija, v Franciji prejel nagrado tamkajšnje judovske skupnosti, ki se mu je, kot so sporočili v vladi, zahvalila za "izkazano prijateljstvo do judovske skupnosti in Izraela". Priznanje je namreč sledilo Janševi odločitvi, da v času izraelskega bombardiranja okupirane Gaze maja letos slovenska vlada na svojem poslopju izobesi zastave Izraela v "znak solidarnosti" s to državo.

Predsednik Evropskega judovskega kongresa od Janše pričakuje opravičilo za tvit, za katerega pravi, da ima
Predsednik Evropskega judovskega kongresa od Janše pričakuje opravičilo za tvit, za katerega pravi, da ima "zelo resne zgodovinske antisemitske konotacije". Foto: Reuters

V obtožbah zoper Sorosa je vidna večstoletna osrednja antisemitska ideja, po kateri Judje predstavljajo nekakšno zlobno, zelo mogočno skupino, ki deluje iz ozadja, od koder vleče niti in ključno vpliva na politično in družbeno dogajanje po svetu. Ravno to skrajno desničarske teorije zarote očitajo Sorosu. Soros, ki preko svoje organizacije Open Society Foundations po svetu financira prizadevanja za liberalne politike, je tako tarča skrajnih desničarjev in avtoritarnih voditeljev od ZDA preko zahodne in vzhodne Evrope do Turčije. Madžarski premier in Janšev tesni politični zaveznik Viktor Orban (nekoč sicer Sorosev štipendist) je na enem svojih predvolilnih shodov v okviru kritike Sorosa dejal, da sovražniki Madžarske, kot se je izrazil "niso odkriti, ampak prikriti, niso jasni, ampak zviti, niso pošteni, ampak nemoralni, niso nacionalni, ampak internacionalni, ne verjamejo v delo, ampak špekulirajo z denarjem".

Janševa relativizacija antisemitizma in SDS-ov odkriti antisemitizem

Ni vsaka kritika Sorosevih prizadevanj protijudovska sama po sebi, Janša tudi nikoli ne poudarja Sorosevega judovskega rodu, a v primeru omenjenega tvita je protijudovski podton, ki se mu ga očita, razvidnejši, če upoštevamo avtorjevo zgodovino z relativiziranjem antisemitizma in njegovim odkritim širjenjem ter dejanja stranke, ki jo vodi. Maja lani je v DZ-ju Janša tako primerjal vzklik protivladnih protestnikov "smrt janšizmu" in nacistični slogan "Juden raus" (nem. Judje ven), kar je mogoče razumeti kot relativizacijo pregona Judov v nacistični Nemčiji, večkrat je primerjal celo slogana "Juden raus" in "smrt fašizmu", še korak dlje pa je šel njegov SDS.

Na spletni strani stranke je namreč že več kot leto dni objavljen intervju z britansko rasistko in antisemitko Lauro Towler, namestnico vodje britanske skrajno desne organizacije Domoljubna alternativa, ki je bil sprva objavljen v SDS-vem tedniku Demokracija. "Črnci prevladujejo v nasilnih zločinih. Judje pa prevladujejo na pomembnih položajih v vladi in v medijih, prek katerih se zavzemajo za odprte meje," je v intervjuju, ki ga širi SDS, med drugim dejala sogovornica. Gre za antisemitsko teorijo zarote, po kateri želijo Judje doseči "beli genocid", spremembo demografske slike Evrope in ZDA z organizirano priselitvijo temnopoltih ljudi (muslimanov v Evropo in Latinskoameričanov v ZDA), s čimer naj bi belce spremenili v manjšino. V skladu s to idejo so leta 2017 neonacisti, podporniki takratnega predsednika Donalda Trumpa, ki ga je podpiral tudi Janša, na ulicah Charlottesvilla v ameriški zvezni državi Virginia vzklikali: "Judje nas ne bodo zamenjali."

Neonacisti v Charlottesvillu leta 2017, ko so med drugim vzklikali:
Neonacisti v Charlottesvillu leta 2017, ko so med drugim vzklikali: "Judje nas ne bodo zamenjali." To rasistično idejo, po kateri naj bi postajali belci na Zahodu ogrožena manjšina zaradi organiziranega prihoda temnopoltih ljudi, širi tudi SDS-ov medij Nova24. Foto: Reuters

Portal SDS-ove televizije Nova24 sicer že leta širi omenjeno rasistično teorijo zarote in je poln naslovov, kot so "V ZDA odkrili nove organizacije, ki s Sorosevimi milijardami financirajo islamizacijo", "Objavljamo nove dokaze o tem, da je George Soros glavni protagonist priseljevanja islamistov v Evropo!" ali "Vsaj dva tisoč Sorosovih lutk dela na tem, da Madžarska postane migrantska država!". Da ima vladajoči SDS resen problem z rasizmom in antisemitizmom, priča tudi odločitev ministrstva za kulturo pod vodstvom te stranke, da podeli status nevladne organizacije v javnem interesu na področju kulture Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot, ko ga je vodil neonacist Urban Purgar, ki je Adolfa Hitlerja avgusta letos javno slavil kot "junaka".

"Bolestno hrepenenje po reprizi 30. in 40. let prejšnjega stoletja"

Robert Waltl iz Judovskega kulturnega centra je med drugim še opozoril, da nekatere stranke in združenja "poveličujejo fašizem in nacizem ter zgodovinsko kolaborantstvo z njima in netijo sovraštvo v bolestnem hrepenenju po reprizi 30. in 40. let prejšnjega stoletja".

"Upamo, da vsi spregledamo, kako žaljivo preproste in primitivne so taktike obtoževanja političnih nasprotnikov za tisto, kar delaš sam; slaboumno narcistično sprevračanje krivde za lastna dejanja na žrtve; insceniranje nasilja na ulicah; kazanje s prstom na domnevne posamezne 'hudobce' in izmišljene skupine zarotnikov, ki sloni na tako enostavni sprevračalni logiki, da še pravljice na taki osnovi niso kratkočasne" je še sporočil in dodal, da "tisti, ki to počnejo, to delajo zato, ker so prepričani, da je med Slovenkami in Slovenci dovolj nevednih in zaslepljenih ljudi, ki zares verjamejo v to, kar oni preračunljivo izgovarjajo in delajo. Skrajni čas je, da jih temeljito razočaramo."