Foto: EPA
Foto: EPA

"Moje osebno stališče je, menim, da je razumljivo in primerno, da zdaj vodimo razpravo o tem, kako lahko spodbudimo in potencialno razmislimo o obveznem cepljenju v Evropski uniji," je dejala von der Leyen. Pri tem je opozorila, da tretjina prebivalcev oz. okoli 150 milijonov ljudi v EU-ju še vedno ni cepljenih. "Imamo cepiva, ki rešujejo življenja, vendar se ne uporabljajo ustrezno povsod, in to pomeni ogromne zdravstvene stroške," je izjavila.

"Potrebujemo razpravo o tem, potrebujemo skupen pristop. Menim, da moramo imeti razpravo o tem," je še dejala predsednica in pri tem poudarila, da je odločitev o obveznem cepljenju v pristojnosti držav članic.

V Bruslju opozarjajo na skrb vzbujajoče hitro naraščanje primerov okužb in ponovni pritisk na bolnišnice, kar po njihovem mnenju zahteva nujno in odločno ukrepanje. Skrbi jih tudi pojav nove koronavirusne različice omikron, ki so jo doslej potrdili v več evropskih državah.

Covidna potrdila – evropska nova stalnica. Foto: AP
Covidna potrdila – evropska nova stalnica. Foto: AP

Cepivo za otroke od 13. decembra dalje

Von der Leyen je znova poudarila, da cepljenje predstavlja najmočnejšo zaščito pred covidom-19. Na eni strani imamo virus in različice, na drugi strani pa cepljenje in poživitvene odmerke cepiva in želim si, da bi zmagalo slednje, je dejala.

Evropski uniji bo do konca prvega četrtletja prihodnje leto dobavljenih 360 milijonov odmerkov cepiva mRNK. To naj bi zadostovalo, da bodo cepljeni dobili poživitveni odmerek. Cepivo za otroke proti covidu-19 podjetja Pfizer/BioNTech bo na voljo s 13. decembrom.

Danes objavljena priporočila komisije se med drugim nanašajo na potovanja znotraj EU-ja in v Unijo, cepljenje in uporabo poživitvenega odmerka ter na izmenjavo informacij.

Države članice naj bi s ciljem omejitve širjenja omikrona še naprej vsakodnevno izvajale pregled glede omejitev potovanj. Prav tako bi morale biti pripravljene na morebitno uvedbo mejnih kontrol, se glasi eno od priporočil.

Sorodna novica Bocvana: Večina primerov omikrona asimptomatičnih. Guterres kritičen do omejitve potovanj.

Komisija članice tudi poziva k obnovitvi kampanje cepljenja, usmerjene na necepljene, da bi naslovili problem obotavljivosti glede cepljenja.

Članicam priporoča uvedbo "ciljno usmerjenih in sorazmernih previdnostnih ukrepov in omejitev" za zajezitev širjenja koronavirusa, reševanje življenj in zmanjšanje pritiska na zdravstvene sisteme, pri čemer je treba zagotoviti usklajenost na ravni EU-ja.

WHO: Ranljivi naj potovanja preložijo

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je izdala novo opozorilo glede potovanj v prazničnem času ob koncu leta. Ljudje, ki so posebej ranljivi zaradi covida-19, naj svoje načrte za potovanja preložijo, sporoča WHO.

"Ljudje, ki niso zdravi, niso bili polno cepljeni ali nimajo potrdila o prejšnji okužbi z virusom SARS-CoV-2 in zanje obstaja povečano tveganje razvoja hujše bolezni ali smrti, vključno z ljudmi, starimi 60 let ali več, ali s stanji, ki predstavljajo povečano tveganje hujšega covida-19 (na primer bolezen srca, rak ali diabetes), naj preložijo svoja potovanja na območja, kjer obstaja lokalno širjenje virusa," po poročanju Guardiana svetuje WHO.

Več kot 50 držav sprejema omejitve za potovanja, s čimer želijo upočasniti širjenje nove različice novega koronavirusa omikron, o kateri ni še dovolj znanega.

Vse več držav zaostruje ukrepe

Zaradi širjenja različice omikron vse več držav po Evropi in tudi drugod po svetu zaostruje ukrepe za zajezitev virusa, med drugim Irska, Portugalska, Švedska in Japonska.

Tisti, ki bodo prišli na Irsko z ladjo ali z letalom, bodo morali od petka poleg potrdila o cepljenju ali preboleli bolezni predložiti še negativen izvid testa. PCR-test ne bo smel biti starejši od 72 ur, hitri antigenski test pa od 48 ur. Ukrep velja za vse potnike iz tujine, tudi iz Združenega kraljestva.

Za podoben ukrep glede potovanj so se odločili na Portugalskem, kjer so zaradi naraščanja števila okužb znova uvedli izredne razmere. Vsi tisti, ki na Portugalsko pridejo z letalom, morajo po novem predložiti negativen izvid testa, tudi če so bili cepljeni ali so preboleli covid-19.

ZDA zaostrujejo ukrepe za ljudi, ki prihajajo v državo. Foto: EPA
ZDA zaostrujejo ukrepe za ljudi, ki prihajajo v državo. Foto: EPA

Cepljeni in preboleli morajo negativen izvid hitrega ali PCR testa predložiti tudi ob vstopu v portugalske bare in diskoteke, bolnišnice, domove za ostarele in velike dogodke, na katerih sedeži niso oštevilčeni. To velja tudi za necepljene. Za obisk restavracij, fitnescentrov, turističnih točk in dogodkov, na katerih so sedeži oštevilčeni, pa morajo na Portugalskem ljudje predložiti dokazilo o cepljenju, prebolelosti ali negativnem izvidu testa.

Poleg tega je v zaprtih javnih prostorih znova obvezno nošenje zaščitnih mask. Portugalska vlada "močno priporoča" delo od doma.

Na Portugalskem je polno cepljenih 87 odstotkov prebivalcev, kar je ena najvišjih stopenj precepljenosti na svetu. Kljub temu sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev narašča že več tednov, trenutno presega 200.

Ukrepe zaostrujejo tudi na Švedskem. Od danes morajo tam odrasli za vstop na javne dogodke ali dogodke v zaprtih prostorih z več kot 100 udeleženci predložiti potrdilo o cepljenju, če organizator to zahteva. Potrdili o prebolelosti ali negativnem izvidu testa ne zadostujeta. To na primer velja za koncerte, športne dogodke, gledališča in kinodvorane.

Japonske oblasti pa so zaradi širjenja različice omikron pozvale letalske družbe, naj od danes pa do konca leta ne sprejemajo več rezervacij za polete v državo.

ZDA zaostrujejo testiranje

ZDA bodo zaradi omikrona zahtevale strožje testiranje na novi koronavirus vseh potnikov, ki prihajajo v državo, vključno z vračajočimi ameriškimi državljani.

Ljudje se bodo morali testirati dan pred poletom, ne glede na njihov status cepljenja ali državo izvora. Trenutno velja, da veljajo testi, izvedeni v treh dneh pred poletom.

Oblasti razmišljajo tudi o zahtevi, da bi bili vsi potniki še enkrat testirani v treh do petih dneh po prihodu.

Prav tako razmišljajo o zahtevi, da bi vsi, tudi ameriški državljani, po prihodu morali v samoosamitev za sedem dni, tudi če bi bili izvidi njihovih testov negativni.