Infrastruktura podjetja Gaz-System, ki upravlja plinovode na Poljskem. Foto: EPA
Infrastruktura podjetja Gaz-System, ki upravlja plinovode na Poljskem. Foto: EPA

Cene plina so se po navedbah ruske tiskovne agencije Tass dvignile do 2004 dolarjev za 1000 kubičnih metrov oz. 172,52 evra na megavatno uro plina. Trenutno so pri okoli 171 evrih na megavatno uro, kar je 16 odstotkov nad ponedeljkovo vrednostjo.

Ruski energetski velikan Gazprom že nekaj dni zmanjšuje obseg rezervacij za pošiljanje plina po plinovodu Jamal-Evropa.

Ruske pošiljke zemeljskega plina so se po omenjenem plinovodu že od sobote zmanjševale, danes pa celo obrnile smer, navaja Reuters, ki se sklicuje na nemškega upravljavca plinskega omrežja Gascade.

Gazprom sicer plin v Evropo pošilja po več poteh. Za danes ni v plinovodu Jamal rezerviral nobenih zmogljivosti, bi pa lahko v primeru povpraševanja dodatno povečal pošiljke prek Ukrajine, navaja Reuters.

Moskva: Manj plina je posledica "tržnih razmer"

V Evropi obstajajo strahovi, da Rusija zadržuje pošiljke plina v Evropo zaradi političnih napetosti, povezanih z Ukrajino, ter zamud pri zagonu projekta Severni tok 2.

Moskva in Gazprom te navedbe zanikata. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je danes zatrdil, da gre za "absolutno tržne" razmere.

Do dviga cen prihaja v obdobju, ko je Evropo zajela mrzla zima. Po dolgotrajnem lanskem mrzlem vremenu so zaloge zemeljskega plina v Evropi izčrpane, hkrati se je zmanjšala proizvodnja električne energije iz vetrnih elektrarn, za kar so prav tako krive vremenske razmere.