Foto: EPA
Foto: EPA

Olimpijsko premirje se je začelo 28. januarja, sedem dni pred začetkom zimskih olimpijskih iger v Pekingu, in bi se končalo 20. marca, teden dni po koncu paraolimpijskih iger v kitajski prestolnici. To je 2. decembra podprlo vseh 193 članic Združenih narodov, s tem so obudili približno 3000 let staro antično olimpijsko tradicijo.

"Odločno obsojamo prekinitev olimpijskega miru, ki ga je storila ruska vlada. Zato predsednik MOK-a znova poziva k miru, kar je storil že v svojih govorih tako na slovesnosti odprtja kot zaključka iger na Kitajskem. MOK je zaradi razvoja dogodkov zelo zaskrbljen glede varnosti olimpijske družine v Ukrajini. Ustanovili smo posebno skupino, ki bo skrbno spremljala dogajanje in usklajevala humanitarno pomoč, kjer bo treba," so zapisali v izjavi za javnost.

Tudi paraolimpijski komite obsoja razmere

Za podoben korak so se odločili tudi pri krovni organizaciji za šport invalidov, Mednarodnem paraolimpijskem komiteju (IPC). "Razmere so zares grozne in zelo smo zaskrbljeni zaradi športnikov in parašportnikov v Ukrajini. Naša prva skrb je poskrbeti za varnost in dobro počutje športnikov iz te države," je sporočil predsednik IPC-ja Andrew Parsons.

Dodal je, da so v stikih z ukrajinskimi športnimi oblastmi, tudi predsednikom tamkajšnjega paraolimpijskega komiteja Valerijem Suškevičem. Ta je IPC obvestil, da bi ukrajinski športniki radi nastopili na bližnjih zimskih paraolimpijskih igrah v Pekingu, ki se bodo začele 4. marca, a da bo velik izziv sploh spraviti športno delegacijo do Kitajske.

"Glavni namen olimpijskega premirja je zagotoviti športnikom, trenerjem in vsem uradnim osebam, da se varno udeležijo in pripravijo na tekmovanja. Rešitev moramo najti kar se da hitro, še posebej za ukrajinsko delegacijo. Svetovni voditelji morajo upoštevati svojo zavezo olimpijskemu premirju," so še dodali pri IPC-ju.

Rusija že kršila olimpijski mir

Nemška agencija DPA piše, da je že leta 2008, tik pred odprtjem poletnih olimpijskih iger v Pekingu, izbruhnila vojna med Gruzijo in Rusijo v Južni Osetiji. Leta 2014 pa je Rusija v zadnjih dneh zimskih iger v domačem Sočiju priključila ukrajinski polotok Krim.