S prenovo spletne strani lahko izboljšate svojo spletno prisotnost in poslovni uspeh. Foto: Vendi
S prenovo spletne strani lahko izboljšate svojo spletno prisotnost in poslovni uspeh. Foto: Vendi

Kdaj je potrebna prenova spletne strani?

Na spletu je veliko različnih spletnih strani. Nekatere med njimi so vsakodnevno zelo obiskane, spet drugih pa ne obišče praktično nihče. Kako poskrbeti, da se med njimi ne bo znašla tudi vaša spletna stran? Kaj narediti za povečanje obiska in tudi povpraševanj ter prodaje na njej?

Kakovostna in premišljena prenova spletne strani vam omogoča izboljšanje poslovnih rezultatov, zato se je zagotovo splača lotiti. Pravzaprav bi bilo vsako spletno stran dobro prenoviti vsaj na vsakih nekaj let, saj se trendi na spletu hitro spreminjajo, zato se jim je treba nenehno prilagajati in iskati nove in še boljše rešitve. Le tako bo vaša spletna stran ostala privabljala dovolj veliko število spletnih obiskovalcev ter ostala konkurenčna med množico drugih strani na spletu.

Prenova spletne strani je skorajda nujna:

  • če niste zadovoljni z njenim videzom ali delovanjem,
  • če bi radi razširili njeno vsebino, dodali blog ali spletno trgovino, novo storitev ali kaj drugega,
  • če je število obiskovalcev, ki zaidejo na vašo stran, zelo majhno,
  • če iskalniki, kot je Google, zelo težko najdejo vašo stran,
  • če se vaša stran nalaga zelo počasi ali je videti zastarelo,
  • če vaša stran ni prilagojena za ogled na mobilnih napravah,
  • če se uporabniki pritožujejo, da na vaši strani ne najdejo vseh informacij,
  • če je dodajanje nove vsebine na spletno stran ali njeno spreminjanje zelo časovno zamudno in zapleteno,
  • če vaša spletna stran ni varna in nima vseh potrebnih certifikatov,
  • če vam ne omogoča doseganja vaših poslovnih ciljev.
Pred prenovo spletne strani premislite, če se morda bolj izplača lotiti izdelave povsem nove spletne strani. Foto: Vendi
Pred prenovo spletne strani premislite, če se morda bolj izplača lotiti izdelave povsem nove spletne strani. Foto: Vendi

V primeru, da imate spletno stran, na kateri so predstavljeni vaše podjetje, vaše storitve oziroma vaši izdelki, ali pa imate celo spletno trgovino, potem je velika škoda, če ta ne služi svojemu namenu, tako kot bi lahko. S prenovo to lahko v veliki meri spremenite ter poskrbite, da bo vaša spletna stran služila doseganju vaših poslovnih ciljev oziroma bo kmalu postala celo kanal, s katerim lahko svoje poslovne cilje močno izboljšate.

Kako se lotiti prenove strani?

Kako bo potekala prenova spletne strani, je odvisno od tega, za kakšno stran gre, kako je zasnovana, kakšne so njene pomanjkljivosti in podobno. Pred začetkom prenove je zato potrebna natančna analiza spletne strani, s katero se stran pregleda in ugotovi, kaj bi bilo na njej treba spremeniti ali izboljšati.

Preden se lotite prenove spletne strani, najprej opravite predled trenutnega stanja obstoječe strani. Foto: Vendi
Preden se lotite prenove spletne strani, najprej opravite predled trenutnega stanja obstoječe strani. Foto: Vendi

Preden se lotite prenove spletne strani, najprej opravite predled trenutnega stanja obstoječe strani.

Običajno je najprej treba poskrbeti za:

  1. Nov dizajn spletne strani oziroma celoten videz, ki mora biti posodobljen in v skladu z najnovejšimi trendi ter hkrati prilagojen tudi za mobilne naprave, tako da bodo vašo stran lahko nemoteno spremljali tudi mobilni uporabniki.
  2. Hitro delovanje strani, saj uporabniki na nalaganje strani ali njenih podstrani ne marajo čakati, to jih spravlja v slabo voljo ali celo vodi k odločitvi, da vaše strani ne bodo uporabljali.
  3. Večjo varnost spletne strani, da bo ta manj ranljiva za vdore in viruse ter bolj varna tudi za uporabnike, ki bodo vanjo vnašali svoje osebne in bančne podatke.
  4. Čim bolj enostavno možnost urejanja in spreminjanja vsebine, za kar poskrbi prehod na novo, uporabniku bolj prijazno platformo za upravljanje spletne strani (CMS), s pomočjo katere boste lahko sami brez kakršnih koli težav dodajali novo vsebino, stran po želji tudi nekoliko preoblikovali itd.
  5. SEO optimizacijo, s katero si zagotovite, da vas vaše potencialne stranke lažje najdejo s pomočjo ključnih besed, ki so povezane z vašo dejavnostjo.
  6. Bolj kakovostno vsebino, ki nagovarja vašo ciljno publiko, je zanimiva in marketinško naravnana ter tudi SEO optimizirana.
  7. Izboljšanje uporabniške izkušnje, zaradi česar se bodo uporabniki dalj časa zadržali na strani ter se nanjo tudi raje vračali.

Teh zgoraj naštetih sedem točk predstavlja sedem temeljev, brez katerih ni možno imeti uspešno izdelane spletne strani. To so osnove, za katere morate nujno poskrbeti, če želite, da ima vaša spletna stran sploh kakšen učinek oziroma da je konkurenčna na spletu.

Sodobno oblikovanje spletne strani je eden izmed pomembnih korakov prenove. Foto: Vendi
Sodobno oblikovanje spletne strani je eden izmed pomembnih korakov prenove. Foto: Vendi

Če pa želite z njo dosegati res dobre rezultate oziroma te še izboljšati, je potrebna še nadgradnja teh temeljev. Zaradi tega je dobro, če je v njeno prenovo vključen tudi strokovnjak, ki dobro ve, kako na spletu doseči poslovne cilje, oziroma je najbolje, če tak strokovnjak načrtuje prenovo in jo vodi.

Kako poskrbeti, da bo prenova spletne strani res uspešna?

Za to, da bo prenova spletne strani res uspešna, je torej pomembno:

  • da z njo ne odlašate, ampak se je lotite čim prej, saj se bodo tako tudi čim prej pokazali rezultati,
  • da dobro premislite, kaj vas na obstoječi spletni strani moti, kaj vam je všeč , kaj bi radi spremenili itd.,
  • da dobro premislite, kaj vse mora vsebovati nova spletna stran, bo na njej tudi blog, morda spletna trgovina ali kaj drugega,
  • da spletno stran prenovite tako, da ne bo drugačna le na pogled, ampak dobro premislite tudi o njeni strukturi, o tem, kaj izpostaviti na njej, kako obiskovalcu kar se da najbolje predstaviti to, kar ponujate,
  • da v proces prenove vključite strokovnjake za to področje, ki bodo poskrbeli za to, da bo vaša stran po prenovi sodobno oblikovana, tehnično dovršena in učinkovita pri doseganju vaših poslovnih ciljev!