Stebre v mansardi lahko izkoristimo tudi za odlagalno površino. Foto:
Stebre v mansardi lahko izkoristimo tudi za odlagalno površino. Foto:
Optimalno izkoriščen prostor v kuhinji – v nizek parapet pod oknom je postavljen kuhinjski pult. Okno nad pultom pa zagotavlja dovolj naravne svetlobe na delovni površini.
Optimalno izkoriščen prostor v kuhinji – v nizek parapet pod oknom je postavljen kuhinjski pult. Okno nad pultom pa zagotavlja dovolj naravne svetlobe na delovni površini.

Ste eden izmed tistih, ki si bodo v naslednjih mesecih urejali mansardo? Za vas smo zbrali kako si urediti prijeto, svetlo in zračno mansardo, kjer se boste prijetno počutili.

Izkoristimo volumen

Prostor pod streho ima praviloma velik volumen, kar je kot nalašč za ustvarjanje večjih ambientov, ki so odprti vse do slemena. Tako zasnovan osrednji bivalni del deluje bolj zračno in bolj lahkotno, v njem se počutimo bolje. Volumen pod poševnino strehe lahko izkoristimo tudi za galerije, kjer uredimo bralni ali igralni kotiček.

Zajemimo svetlobo z veliko žlico

S strešnimi okni, nameščenimi pod kotom, lahko zajamemo več svetlobe kot z vertikalnimi fasadnimi okni. Okna lahko razporedimo po celotni strehi, tudi visoko do slemena, kar je še posebej smiselno pri ožjih in globljih mansardnih prostorih. Okna, ki so izven dosega, lahko elektrificiramo in z odpiranjem zgornjega in spodnjega okna poskrbimo za učinkovito zračenje.

Vidna strešna konstrukcija

Vidna strešna konstrukcija je še posebno lep vizualni element. Morda tudi zato, ker je les naraven material, ki nas spominja na drevesa – in bivališča v drevesnih krošnjah.

Stebri kot popestritev

Nosilne stebre v mansardnih stanovanjih lahko uporabimo kot gradnike, med katere vpnemo pregradne zidove, lahko pa jih uporabimo kot osrednji element v prostoru. Na steber lahko namestimo knjižni regal, vpnemo vanj mizico ali ga z (zložljivimi) telovadnimi orodji spremenimo celo v fitnes otoček.

Izkoristimo nizek parapet

Za predmete, ki jih rabimo le občasno, lahko pod nizkim parapetom uredimo shranjevalne police in zaprte omarice. Tudi v kuhinjah, v katerih lahko ustvarimo nekoliko globlji delovni pult, bodo omarice za shranjevanje posod več kot dobrodošle.

Še vedno ne veste kje začeti?

Kliknite tukaj in se v 360 stopinjski tehnologiji sprehodite po že narejenih mansardah ter poiščite ideje zase. Ali pa izrišite svojo mansardo, dodajte okna in boste že v naprej videli, kako bo, ko bo dokončano.