Reke na južnem robu Ljubljanskega barja znova naraščajo in grozijo. Foto: Ergyn Žječi
Reke na južnem robu Ljubljanskega barja znova naraščajo in grozijo. Foto: Ergyn Žječi
Gasilci, poplave
Na delu je na stotine gasilcev v večjem delu države. Foto: BoBo
Matena vas, poplave
V Mateni vasi imajo gasilci precej dela. Foto: BoBo

- Prostovoljne prispevke Rdečemu križu lahko posamezniki in pravne osebe nakažejo na račun SI56 0310 0111 1122 296, sklic 00 937061, koda namena CHAR. Prek SMS-sporočil pa prispevate tako, da na številko 1919 pošlje ključno besedo POPLAVE za donacijo en evro ali POPLAVE5 za donacijo pet evrov.
- Karitas prispevke zbira v okviru akcije Poplave Slovenija, in sicer na posebnem računu SI56 0214 0001 5556 761, sklic 00 201, koda namena CHAR. Za poplavljene lahko prispevate pet evrov tudi s SMS-sporočilom KARITAS5 na 1919.
Poplave, Cerknica
Vhod v garažo pri stanovanjskih blokih v Cerknici je povsem poplavljen. V garaži je ujetih in verjetno uničenih do 20 avtomobilov. V pet let starih blokih je voda sicer zalila vseh 32 pritličnih stanovanj. Foto: Slovenska kronika
Cerknica, poplave
Petkovo jutro v občini Cerknica. Foto: Saša Pagon
Poplave v Novi Gorici
Ponoči so v Novi Gorici "plavali". Foto: BoBo
Poplave na Goriškem
Opozorilni pretok so presegle tudi Vipava v spodnjem toku s pritoki in reke v Goriških brdih. Foto: Ervin Čurlič, CZ severna Primorska
Hudournika niso sanirali, zdaj spet uničuje
Reka Reka kritično narašča
Negotovo na premočenem Ljubljanskem barju
Razmere so se poslabšale tudi v Loški dolini
Kako se z ujmo spopadajo na Cerkniškem?

Hidrologi opozarjajo na štiri kritična območja. Prvo je porečje reke Reke s pritoki. Drugo je južni rob Ljubljanskega barja z Igom in drugimi tamkajšnjimi naselji. Ljubljanica bo namreč ponoči dosegla pretok 300 kubičnih metrov na sekundo, kar bo upočasnilo odtekanje z barja. Tretje območje so kraška polja Notranjskega in Dolenjskega krasa z Dobrepoljem in ribniško dolino, četrto pa Podravje, poroča TV Slovenija.
Najhujše je na Ilirskobistriškem
Trenutno so razmere najbolj kritične v Ilirski Bistrici, kjer reka Reka zapira pot pritokoma Bistrica in Sušec in je ogroženo staro mestno jedro. Reka ogroža tudi vasi proti Vremski dolini, je za STA pojasnil poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan.

Po njegovih besedah pa žal kaže tudi na ponovitev nočnega scenarija na Cerkniškem in Igu - to so tista območja, kjer bodo ponoči verjetno morali posredovati. Obilno deževje je v okolici Cerknice in Iga namreč celotne vasi odrezalo od sveta, Cerkniščica, Iška, Ižica in Borovniščica pa spet naraščajo, zato se poplavne razmere na južnem robu Ljubljanskega barja znova zaostrujejo.

Kot pravi Šestan, je trenutno v pripravljenosti za morebitne intervencije dovolj ljudi, predvsem gasilcev, saj domačim pomagajo tudi drugi iz celotne regije. Potok Cerkniščica po popoldanskem deževju ponovno ogroža bližnje objekte, nekaj najbližjih je ogroženih tudi pri potoku Žirovniščica.

Prihajajoča pošiljka dežja bo ponekod še obsežnejša
Vremenoslovci napovedujejo, da bo deževalo še vse do noči na nedeljo. V zadnjih 12 urah je na območju južne in osrednje Slovenije padlo še od 20 do čez 60 litrov dežja na kvadratni meter, drugod pa večinoma manj.

Predvidena količina padavin do sobote zvečer pa je še dodatnih 30 do okoli 80, lokalno predvsem v južni Sloveniji lahko tudi več.


Na Igu prava katastrofa
Ponoči je bilo najhuje v Dolenji vasi, kjer je voda vdrla v 80 objektov, sirene so zbudile tudi prebivalce Cerknice in Ilirske Bistrice. Na Cerkniškem voda ogroža več kot 200 objektov, v Ilirski Bistrici pa so gasilci posredovali na 60 objektih.

Župan Iga Janez Cimperman je v pogovoru za MMC dejal, da je stanje v njihovi občini, ki je bolj ali manj popolnoma poplavljena, katastrofalno: "Vse je pod vodo, škoda bo velika." "Aktivirali smo vse svoje gasilce - 190 ljudi je na terenu že od enih ponoči -, da smo pomagali in reševali ljudi, tudi dojenčke in mamice ter jih nato poslali v bolnišnico," je opisal razmere in dodal, da je v njihovi občini huje, kot je bilo v obsežnih poplavah leta 2010.

Zdaj se stanje počasi umirja, Iška se vrača v svojo strugo. Posledično se umirjajo tudi razmere na Ljubljanskem barju, kjer je Iška do zdaj povzročala največ težav, a na ljubljanski občini svarijo, da razmere ostajajo nestabilne.

Zdaj je na vrsti črpanje vode
Poveljnik Civilne zaščite Ig Anton Pucihar je pojasnil, da zdaj sledita predvsem črpanje vode in čiščenje poplavljenih kleti. V občini Ig je po njegovih podatkih poplavilo 315 hiš, od tega jih je prostore zalilo v 85. Še vedno sta zaprti cesti Ig-Tomišelj-Jezero in Ig-Škofljica. Poplavljena so tudi naselja Iška vas, Vrbljene, Strahomer, Tomišelj, Brest in Matena.

Mestna občina Ljubljana sicer prebivalcem Ljubljanskega barja pomaga z omejeno količino vreč s peskom, ki so na voljo na običajnih lokacijah, in sicer pri cerkvi sv. Mihaela v Črni vasi, v Lipah pri Kolišču, na Ižanski cesti 400 in Ižanski cesti 426.

Cerknica: Vse pod vodo, tudi gasilski dom
Potok Cerkniščica, ki je prestopil bregove, je ponoči in zjutraj ogrožal več kot 200 objektov, zdaj pa je najhuje v soseski Mlin, kjer je voda zalila kleti in garaže. Gasilcem vode ni uspelo izčrpati, zato trenutno čakajo na večjo črpalko, je pojasnil župan občine Cerknica Marko Rupar. Zagotovil je, da so bile struge sicer očiščene, vendar je bila količina vode, ki je ponoči padla na Cerknico, preprosto prevelika. Cerkničani upajo, da se padavine sicer ne bodo še dodatno okrepile. Na celotnem območju Cerknice do preklica velja obvezen ukrep prekuhavanja vode.

Poleg Cerknice je voda zalila tudi Dolenjo vas ob Cerkniškem jezeru, voda je ogrožala objekte v Grahovem in nekatere manjše vasi. Ponoči je bilo na terenu 130 gasilcev, zdaj pa je na terenu okoli 300 gasilcev in drugih prostovoljcev. Cerkniškim gasilcem je sicer zalilo tudi gasilski dom.

Ponoči je bila zaprta cesta Cerknica-Babna Polica, ki pa je zdaj že prevozna. V cerkniški osnovni šoli in v obeh podružničnih osnovnih šolah v Grahovem in Begunjah bo pouk potekal normalno za vse tiste učence, ki lahko varno pridejo do šole. Drugi lahko ostanejo doma.

Kakšno je stanje na cestah?Poplavljena cestišča in sproženi plazovi. Previdno!

Vremenska napoved ni obetavna


Ilirska Bistrica v strahu pred novim dežjem

Položaj je pod nadzorom tudi v občini Ilirska Bistrica, toda agencija za okolje opozarja, da je reka Reka močno narasla v svojem zgornjem toku ter bo popoldne in v noči na soboto poplavljala ob strugi, mogoča pa so tudi razlitja na območjih redkih poplav.

Poveljnik CZ-ja Ilirska Bistrica Janko Slavec je STA-ju pojasnil, da je pri posredovanju sodelovalo 100 gasilcev in pripadnikov civilne zaščite, ki so posredovali na okoli 60 objektih in razdelili približno 500 protipoplavnih vreč s peskom. Štab CZ-ja ostaja aktiviran, ker pričakujejo dodatne večje količine padavin, ki bi lahko ponovno oz. dodatno zaostrile razmere.

Poplave so zajele predvsem vasi Vrbovo, Jablanica, Jasen, Dolnji in Gornji Zemon, Jelšane, Dolenje, Koritnice, Rečico in dele mesta Ilirska Bistrica. Tudi uporabniki vodovodnih omrežij Ilirska Bistrica, Podstenjšek in Suhorje morajo vodo prekuhavati.

V Loški dolini in na Blokah tokrat mirneje
Nekoliko mirneje je bilo v Loški dolini, kjer so hudourniki sicer poplavili nekatere ceste in ogrožali nekaj objektov. Gasilci so predvsem skrbeli za razvoz protipoplavnih vreč in obveščanje ljudi. Na terenu je bilo okoli 30 gasilcev, ki so razdelili 280 poplavnih vreč. Podobno stanje je bilo tudi v sosednji občini Bloke, kjer so gasilci predvsem nameščali protipoplavne vreče in budili ljudi, zdaj pa pomagajo pri črpanju vode in nadzorujejo situacijo.

Zalilo Trubarjevo domačijo na Rašici
V občinah Velike Lašče in Dobrepolje so narasli nekateri hudourniki, vendar voda ni povzročila večjih nevšečnosti in se počasi umirja. Na lokalni cesti Knej-Karlovica pri naseljih Stope, Karlovica in Kaplanovo je voda zalila nekaj objektov, med drugim tudi Trubarjevo domačijo na Rašici. Na kritičnih območjih so še vedno gasilci, civilna zaščita in cestne službe.

Kromberk: Voda drla skozi vas in hiše
Nad Goriško se je dobesedno utrgal oblak, najhuje je bilo v zaselku Kromberk pri Novi Gorici. Podivjana voda je drla skozi več stanovanjskih hiš. Gre za naselje, ki je ob večjih nalivih ogroženo že vrsto let, novogoriška občina pa kljub številnim prošnjam tamkajšnjih stanovalcev ni naredila še nič. Zalilo je tudi več objektov v samem središču Nove Gorice.

Težave tudi v Zasavju
Naraščanje Save v zgornjem toku in njenih pritokov se počasi umirja, v srednjem in spodnjem toku pa Sava še narašča. Sava v Zasavju in Posavju že poplavlja na izpostavljenih mestih in še narašča, v spodnjem toku pa naj bi presegla opozorilno vrednost. V Dolskem je most čez Savo zaprt zaradi narasle vode. Most čez Savo občasno zapirajo v Senožetih. V potoku na Grbinskem klancu pa je avto odneslo v potok.

Če ste narasle vode in poplave ujeli v svoj objektiv, nam fotografije pošljite na mmc-notranja@rtvslo.si in objavili jih bomo v prispevku.

Čez dan se bo nadaljevalo oblačno vreme s pogostim dežjem, več ga bo v zahodni polovici Slovenije, na vzhodu pa bo popoldne oslabel in ponekod ponehal. Deževje se bo predvidoma nadaljevalo do sobote zvečer, v soboto popoldne pa bodo padavine slabele.

Na delu gasilci, civilna zaščita
Na podlagi zahteve poveljnika civilne zaščite je v pripravljenosti 100 pripadnikov Slovenske vojske za pomoč na vzhodnem delu Slovenije. Zaradi nevarnosti poplav po Sloveniji je sicer v stalni pripravljenosti tudi okoli 60.000 pripadnikov civilne zaščite.

Vlada se bo v nedeljo ob 14. uri sešla na izrednem delovnem posvetu o posledicah vodnih ujm, ki so prizadele državo. Obravnavali bodo aktualne razmere in se dogovorili o kratkoročnih ukrepih za odpravo posledic ter ukrepih, ki bodo v prihodnje v največji mogoči meri preprečili škodo na ogroženih območjih.

Video: Čiščenje potoka v Črni vasi. (Sebastjan Dobnik)

Video: Zračni posnetki Iške (EZFLY; snemalec Ergyn Žječi)


- Prostovoljne prispevke Rdečemu križu lahko posamezniki in pravne osebe nakažejo na račun SI56 0310 0111 1122 296, sklic 00 937061, koda namena CHAR. Prek SMS-sporočil pa prispevate tako, da na številko 1919 pošlje ključno besedo POPLAVE za donacijo en evro ali POPLAVE5 za donacijo pet evrov.
- Karitas prispevke zbira v okviru akcije Poplave Slovenija, in sicer na posebnem računu SI56 0214 0001 5556 761, sklic 00 201, koda namena CHAR. Za poplavljene lahko prispevate pet evrov tudi s SMS-sporočilom KARITAS5 na 1919.
Hudournika niso sanirali, zdaj spet uničuje
Reka Reka kritično narašča
Negotovo na premočenem Ljubljanskem barju
Razmere so se poslabšale tudi v Loški dolini
Kako se z ujmo spopadajo na Cerkniškem?