Foto: EPA
Foto: EPA
Vreme po Evropi

so ostali brez elektrike, odpovedani so bili letalski poleti, javne šole so bile zaprte.

"Najprej je bilo zabavno, potem ne več. Dobro pa je, da je odpadel pouk," je dejala za špansko televizijo rdečelična deklica, ki se je s svojimi sošolci kepala na zasneženih ulicah. V Kataloniji so do srede zaprli 476 javnih šol. Od 30 do 40 centimetrov debela snežna odeja je povsem ohromila vzhodni del Španije, kjer je brez elektrike ostalo najmanj 200.000 gospodinjstev.


A snežna odeja je ohromila tudi promet, zaradi česar so vozniki tovornjakov na cesti čakali tudi do 15 ur, v Barceloni pa so ustavili avtobusni in železniški promet. Kot poročajo mediji, obmorsko mesto takšnega sneženja ni zaznalo vse od leta 1962. Tamkajšne oblasti so zato razglasile izredno stanje. Oblasti so v naglici sprejele odločitev in na cesto poslale 94 zabojnikov s po 800 kilogrami soli za soljenje cest.

Nevšečnosti v Franciji in Bolgariji
Zaradi močnega sneženja so zaprte tudi številne šole v južnem in zahodnem delu Francije, kjer je tudi oviran promet. Na Korziki je v višjih legah zapadlo do deset centimetrov snega. Brez elektrike je ostalo več gospodinjstev v Bolgariji. V Sofiji imajo zamudo mestni avtobusi in tramvaji. Reševalne ekipe civilne iniciative pa so ponoči odkopale okoli 100 zametanih vozil. Med njimi je bil tudi avtobus z romunsko registracijo, ki je zletel s poledenele ceste. V treh občinah ob Črnem morju so razglasili izredne razmere.

Vreme po Evropi