Morje je poplavljalo v Piranu. Foto: Televizija Slovenija/Aleksandra Saksida
Morje je poplavljalo v Piranu. Foto: Televizija Slovenija/Aleksandra Saksida

Voda je zaradi deževja preteklo noč večinoma poplavljala in ogrožala objekte, zaradi razmočenega terena pa se je podrlo več dreves.

Center za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje je prejel klice iz občin Apače, Bistrica ob Sotli, Rogaška Slatina, Brežice, Celje, Cerklje na Gorenjskem, Gorišnica, Duplek, Gorišnica, Hoče - Slivnica, Izola, Koper, Krško, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Maribor, Mislinja, Moravske Toplice, Pivka, Podčetrtek, Prevalje, Ptuj, Radlje ob Dravi, Radlje ob Dravi, Radovljica, Ravne na Koroškem, Rogatec, Semič, Slovenj Gradec, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šentilj, Šentjur, Šmartno ob Paki, Vojnik, Velenje, Zagorje ob Savi in Zreče.

Vpoklicanih je bilo 36 prostovoljnih gasilskih društev in dve poklicni enoti. Gasilci so črpali meteorno vodo iz objektov, objekte zavarovali s protipoplavnimi vrečami in odstranjevali podrta drevesa, so zapisali na centru za obveščanje.

V nedeljo se je sprožilo osem zemeljskih plazov, in sicer v občinah Izola, Koper, Lovrenc na Pohorju, Makole, Piran, Slovenj Gradec in Šentjur. Pet plazov je zasulo oziroma ogrožalo prometno in drugo infrastrukturo, v dveh primerih pa stanovanjska objekta. Gasilci so uredili odvodnjavanje oz. plazišča prekrili s folijami.

Vreme se bo v prihodnjih po napovedih vremenoslovcev ustalilo, vsaj nekaj dni bo brez padavin.

Ponedeljek bo večinoma sončen z občasno zmerno oblačnostjo, ponekod bo po nižinah megleno. Na vzhodu bo sprva še zmerno do pretežno oblačno, popoldne se bo začelo jasniti.
V visokogorju Julijskih Alp je velika nevarnost snežnih plazov.

Morje poplavljalo na Obali
Voda ponekod še povzroča težave