"Sporočamo, da nismo a priori proti podpisovanju sporazuma, saj lahko prinese mnoge prednosti, a po drugi strani iz lastnih izkušenj vemo, da lahko prinese tudi krivice in agonijo. Tako kot nam je v Zasavje prinesla francoska multinacionalka Lafarge," so pred francoskim veleposlaništvom zagotavljali protestniki iz Zasavja. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Protest proti Lafargeu
Protest Eko kroga
Zasavci zahtevajo konec sežiganja odpadkov

"Zasavje ni proti sporazumom, če gre za poštene stvari. A na žalost smo v Zasavju drugorazredni državljani, za katere veljajo druge mejne vrednosti onesnaženja, za katere se postopki peljejo po drugačnih poteh. Še vedno nimamo meritev o tem, kaj smo zadnja leta dihali. Lastna država nas ignorira. To, kar ta oblast počne, je preizkušanje potrpežljivosti do skrajnih mej," je razlog za protestni shod okoli 40 Zasavcev v Ljubljani pojasnil Uroš Macerl iz Eko kroga.

Sodišče odvzelo dovoljenje, dim se še vali
Sodišče je namreč začasno odvzelo okoljevarstveno dovoljenje Lafarge Cementu, kar pomeni, da bi moral nehati sežigati odpadke. A prav ta konec tedna so domačini zaznali še povečano zažiganje in izpuščanje dima v ozračje. "Vikend je bil spet v starem znamenju ignorance. Ali to pomeni norčevanje iz sodišča in naše države? Zanesljivo pa gre za norčevanje iz domačinov," je prepričana predsednica civilne iniciative za prihodnost Trbovelj Nasta Doberlet Bučalič.

"Država naj začne vračati, kar je dobila"
Zatrdila je, da nobena slovenska regija ne sme izkusiti težav, kot jih vsakodnevno doživljajo v Zasavju. "Regija, ki je bila nekoč temelj povojne izgradnje Slovenije in tudi Jugoslavije, je danes gospodarsko izčrpana in ekološko ogrožena. Vse bolj prevzema vlogo slovenskega smetišča." Slovenija naj zato po njenih besedah začne vračati Zasavju tisto, kar je od njega prejela. "Od vlade zahtevamo zagotovilo, da ta sporazum s Francijo ne bo šel v škodo Zasavja, temveč na račun revitalizacije regije z ekološko nespornimi gospodarskimi programi in novimi delovnimi mesti," je dodala.

Slovenci poljubljajo zadnjico Francozom?
Zasavcem se namreč postavlja vprašanje, ali je Slovenija kot država z našim predsednikom vlade Borutom Pahorjem, ki prav zdaj podpisuje sporazum s francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem o strateškem sodelovanju med državama, res enakovreden partner tem velikim državam. Takšni sporazumi so namreč njim prinesli krivice in agonijo, pravijo. Zato so svoje videnje dejanj slovenske politike nazorno pokazali tudi na velikem plakatu. "Slovenska kokoš poljublja zadnjico galskemu petelinu," so ga opisali.

Novih generacij ne dajo
Nato so pripravili simbolični pogrebni sprevod z belo krsto, rdečimi nageljni in igranjem Tišine. S tem so želeli opozoriti tudi na resnične in boleče posledice, ki jih zaradi onesnaženega zraka čutijo Zasavci. V tej regiji je po njihovih besedah veliko večja obolevnost ljudi za rakom, saj skoraj ni družine, ki se ne sooča z umiranjem prijateljev, sorodnikov in znancev zaradi te hude bolezni. "To naj bo opozorilo, da novih generacij ne damo. Če so generacije pred nami in naša generacija trpele, naj bo jasno, da novih generacij Zasavje ne da. Konec je tega žrtvovanja," je izpostavil Macerl.

Lafarge lahko zaustavijo tudi sami Zasavci
V Društvu za naravovarstvo in okoljevarstvo Eko krog ob tem opozarjajo tudi, da še vedno niso prejeli podatkov o izpustih iz Lafarge Cementa in o kakovosti zraka na Ravenski vasi nad Zagorjem, čeprav jim je te že decembra lani obljubil minister za okolje in prostor Roko Žarnić. "Če so v Egiptu, Sudanu, Libiji ali na Hrvaškem ljudje odšli na cesto zaradi demokracije in človekovih pravic, mar mislite, da Zasavci nismo pripravljeni na ceste tudi zaradi čistega zraka in za zdravo prihodnost naših otrok?," so še sporočili politiki in dodali, da če Lafargea ne bo zaustavila država, ga bodo zaustavili Zasavci sami.

Protest proti Lafargeu
Protest Eko kroga
Zasavci zahtevajo konec sežiganja odpadkov