Minister Žarnić je Eko krogu ponudil vso pomoč. Foto: MMC RTV SLO
Minister Žarnić je Eko krogu ponudil vso pomoč. Foto: MMC RTV SLO
Minister Žarnić se je sestal s predstavniki Eko kroga

Minister za okolje je na sestanku predlagal šest sklepov, med drugim obnovitev delovne skupine za izboljšanje zraka v Zasavju. Žarnič je prepričan, da bo ta skupina v veliko pomoč pri reševanju okoljskih težav v tem regiji. Določil je tudi dva člana ministrstva, ki naj bi v skupini delovala.

Predstavniki Eko kroga in njihov predsednik Uroš Macerl po sestanku niso kazali zadovoljstva nad doseženim in so novico o ustavitvi proizvodnje v Lafargeu cementu označili kot edino pozitivno na sestanku.

V Lafargeu cementu so povedali, da so proizvodnjo ustavili zaradi maksimalno zapolnjenih skladišč.

"Zasavci v konfliktu z državo"
Macerl (Eko krog) meni, da so Zasavci v konfliktu z državo, saj je Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) dala Lafargeu cementu okoljsko dovoljenje za sosežig odpadkov, s čimer se Zasavci ne strinjajo.

Želimo da se dovoljenje za sosežig odpadkov odvzame. Prav tako bi morala biti opravljena revizija postopka pridobitve dovoljenja, v katero bi morali vključiti sodne izvedence za medicino in hidrometeorologijo, je še dodal Macerl.

"Lafarge izpolnjuje vse zahteve Arsa"
"V treh letih smo izdali več kot 150 okoljevarstvenih dovoljenj, ki so bila vedno izdelana strokovno, dosledno in korektno," je na očitke Eko kroga odgovoril Silvo Žlebir.

Lafarge je zadostil vsem našim zahtevam in skladno z našimi načeli so dovoljenje dobili, je še poudaril Žlebir. Hkrati pa je opozoril na to, da zaradi slovenske zakonodaje, študije o vplivu okolja na zdravje niso mogli prenesti neposredno v izdajo dokumentacije.

"Smrdelo je po žveplu, a izpusti so bili v mejah dovoljenega"
Okoljevarstveno dovoljenje Lafargea nadzorujejo tudi inšpektorji inšpektorata za okolje, ki se odzovejo na vsako prijavo, je zagotovila glavna inšpektorica Aleksandra Velkovrh, ki je tudi sama že vršila nadzor nad vsemi 183 točkami dovoljenja. "Izpusti, ki smo jih izmerili, niso nikoli presegli meje dovoljenega, ne glede na to je pri enem izmed pregledov cementarne smrdelo po žveplu," je še povedala Velkovrhova.

Žarnić obljubil dokumente in nove sestanke
Minister je obljubil, da bo pomagal Eko krogu dobiti vse podatke in dokumente, ki jih zahtevajo še do novega leta, prav tako pa se bo še dejavneje vključil v reševanje zasavske okoljske problematike, povezane tako z Lafargeem kot tudi z drugimi industrijskimi obrati, ki onesnažujejo to območje.

Pobude so v Eko krogu sprejeli precej zadržano, so pa pripravljeni sodelovati z ministrstvom.

Minister Žarnić se je sestal s predstavniki Eko kroga