Veter, nalivi, nevihte: to nas čaka ponoči. Foto: BoBo
Veter, nalivi, nevihte: to nas čaka ponoči. Foto: BoBo
Dežnik
Vreme bo povzročalo težave, napovedujejo vremenoslovci. Foto: Reuters

"Vreme bo v drugi polovici noči na sredo lahko marsikje povzročalo težave, predvsem v prometu in lokalni oskrbi z električno energijo," opozarjajo na Arsu, kjer so za sredo tako izdali oranžni alarm.


"Predvidena najvišja hitrost vetra je od 70 do okoli 90 km/h, lokalno pod Karavankami lahko tudi več,
" so še dodali vremenoslovci in poudarili, da bo neurje trajalo le nekaj ur. Tramontana se bo hitro obrnila v burjo in slabela. Ohladilo se bo, meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 1000 m, lokalno lahko ob koncu padavin tudi nižje, predvsem na Kočevskem.

Hidrologi pa ob tem poudarjajo, da lahko zaradi nalivov močno in hitro narasle manjše reke in hudourniki na območju celotne države.

Gladina morja bo presegla tri metre
Plimovanje morja bo zvečer in v sredo zjutraj povišano, ponoči bo morje močno vzvalovano. Gladina morja na mareografski postaji Koper lahko tako ob večerni plimi, med 20. uro in polnočjo ter v sredo zjutraj (med 6. in 9. uro), preseže višino 300 centimetrov. Pri tem lahko morje poplavi nižje ležeče dele obale. Ponoči bodo ob povišani plimi in visokem valovanju najbolj ogrožena valovom izpostavljena območja Obale.