Pomori čebel so se zgodili tudi zaradi koruznih semen. Foto: RTV SLO
Pomori čebel so se zgodili tudi zaradi koruznih semen. Foto: RTV SLO
Bo prepoved rešila čebele?

Strokovna skupina ministrstva, ki ugotavlja vzroke pomorov čebel, pa je na podlagi novih dejstev in analiz sprejela priporočila za kmetovalce, kako naj s spornimi semeni ravnajo.

Semena koruze in oljne ogrščice, obdelana s fitofarmacevtskima sredstvoma poncho z aktivno snovjo klotianidin in cruiser z aktivno snovjo tiametoksam, predstavljajo potencialno nevarnost za okolje, še posebej za čebele, so sporočili s kmetijskega ministrstva.

Ministrstvo bo preučilo možnost vračila denarja imetnikom spornih semen
Kot poroča STA, bodo na ministrstvu preučili možnost povračila nastale škode zaradi neuporabe omenjenih semen.

Kmete, ki imajo sporno seme doma, pozivajo, naj vreče in račune hranijo do nadaljnjih navodil ministrstva. Količino semena pa naj sporočijo lokalnim svetovalnim službam do petnajstega maja. Izvajanje odredbe o prepovedi sejanja teh semen bodo nadzirali kmetijski inšpektorji, ki bodo kršitelje kaznovali v skladu z zakonom.

Sledi še več analiz
Inšpektorati so do zdaj obravnavali 25 prizadetih čebelarjev. Za ugotavljanje ostankov pesticidov, ki bi lahko povzročili pomore čebel, so odvzeli 11 vzorcev mrtvic, 5 vzorcev cvetnega prahu, sedem vzorcev oljne ogrščice in dva vzorca koruze iz posejanih njiv. Prav tako so vzeli dva vzorca satja z medom.

Rezultati analiz mrtvic, cvetnega prahu in cvetoče oljne ogrščice bodo znani in predstavljeni javnost v prihodnjih dneh.

Veterinarski inšpektorji, Nacionalni veterinarski inštitut in kmetijska inšpekcija bodo v dveh prizadetih čebelnjakih na območju Kobilja in Dolge vasi dodatno vzorčili tudi nektar in cvetni prah. Inštitut bo odvzel tudi vzorce čebel in cvetnega prahu v čebelnjaku, ki ima zdrave čebele, saj bodo rezultati služili za primerjavo z zastrupljenimi čebelami.

Strokovna skupina ministrstva se bo znova sestala prihodnji teden, ob tem pa bo pristojnim madžarskim organom predlagala skupno inšpekcijsko akcijo pri jemanju vzorcev in izmenjavi rezultatov analiz, povezanih s padci čebel na obeh straneh meje, na območju Kobilja, Pinc in Dolge vasi.
Nemška analiza dokazala neoporečnost spornih semen
Ministrstvo pa je do danes prejelo tudi rezultate treh izmed 20 vzorcev, ki so bili poslani v laboratorij v Nemčijo na analizo na oprijemljivost fitofarmacevtskih sredstev na semenu koruze.

Rezultati so pokazali, da je neoprijetih delcev manj kot dva grama na 100 kilogramov semena, kar je maksimalno dovoljena vrednost. To pomeni, da seme izpolnjuje predpisane pogoje za promet. Rezultate preostalih 17 vzorcev bodo prejeli predvidoma sredi naslednjega tedna.

Bo prepoved rešila čebele?