Januarja letos so na Baliju v Indoneziji zaradi nenavadno visokih temperatur morja prvič po letu 1999 spet opazili množično odmiranje pisanih alg na koralah grebenov. Foto: EPA
Januarja letos so na Baliju v Indoneziji zaradi nenavadno visokih temperatur morja prvič po letu 1999 spet opazili množično odmiranje pisanih alg na koralah grebenov. Foto: EPA
Tudi na Filipinih je stanje skrb vzbujajoče, saj naj bi bila več kot polovica koralnih grebenov nezdrava. Foto: EPA

Te vključujejo veliko dejavnikov, od čezmernega ribolova do globalnega segrevanja.

Koralne grebene, od katerih je odvisno življenje več sto milijonov ljudi, ogrožajo toplejše temperature morij zaradi globalnega segrevanja, kisanje morja, ki ga povzroča onesnaževanje z ogljikovim dioksidom, čezmeren ribolov, razvoj obalnih območij in kmetijske odplake.

V poročilu "Reefs at Risk Revisited", sestavljenem iz več deset raziskav, nad katerimi bdi inštitut World Resources, so zapisali, da bo do leta 2030 ogroženih okoli 90 odstotkov koralnih grebenov, do leta 2050 pa bodo ogroženi tako rekoč vsi.

Naraščajoča temperatura morja je na koralnih grebenih že povzročila ogromno škode. Zaradi višjih temperatur korale izgubljajo pisane alge, ki z njimi živijo v simbiozi, in tako razkrijejo svoje belo ogrodje.

Kisanje morja zaradi vedno večjih izpustov ogljikovega dioksida pa počasi zmanjšuje stopnjo rasti koral, v prihodnosti pa bi lahko zmanjšalo tudi njihovo sposobnost, da ohranijo svojo telesno zgradbo.

Izginotje koralnih grebenov bi prebivalce obalnih predelov prikrajšalo za njihov ključni vir hrane in prihodka, obale pa ne bi bile več zavarovane pred nevihtami.

"Hitro in učinkovito bi morali izboljšati obstoječa prizadevanja za ohranjanje koralnih grebenov," so še zapisali v poročilu, s katerim bi radi spodbudili svet, da bi "te kritične ekosisteme začel dejavno reševati".