SeaWorld končuje vzrejo ork. Foto: Reuters
SeaWorld končuje vzrejo ork. Foto: Reuters

"SeaWorld posluša in se spreminja skupaj z družbo," so ob oznanilu, da končujejo sporen program, povedali danes v družbi. Dodali so, da iščejo nove načine, da bi navdihnili vse svoje obiskovalce za zaščito divjih vrst živali.

Sporočili so še, da bo 30 ork do konca njihovega življenja ostalo v dvanajstih SeaWorldovih parkih, saj bi v divjini umrle, poroča britanski BBC.

Ostre kritike borcev za pravice živali
Kalifornijske oblasti so tamkajšnjemu SeaWorldu že oktobra lani prepovedale vzrejo živali v ujetništvu. Prepoved vzreje je pod vprašaj postavila prihodnje obratovanje parka. Novembra lani pa je podjetje nato napovedalo, da naj bi predstave z orkami ukinili do konca leta 2017.

SeaWorld se že dalj časa ubada z ostrimi kritikami borcev za pravice živali, ki poudarjajo, da je ujetništvo ork povsem nepotrebno, predvsem pa kruto.

Največjo škodo je podjetje utrpelo zaradi kritičnega dokumentarnega filma Blackfish (2013), v katerem se je producent osredotočil na orko Tilikuma, ki zabava obiskovalce v eni izmed SeaWorldovih franšiznih enot. Po objavi kritičnega dokumentarnega filma se je vrednost delnic podjetja prepolovila, obisk pa je padel za več kot 80 odstotkov.