Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je prejšnji teden izpeljala volitve, največ mandatov med fizičnimi osebami pa je prejelo Društvo SKZ – Slovenska kmečka zveza. Foto: AP
Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je prejšnji teden izpeljala volitve, največ mandatov med fizičnimi osebami pa je prejelo Društvo SKZ – Slovenska kmečka zveza. Foto: AP

Mašo je daroval mariborski nadškof in metropolit Alojzij Cvikl, pri verskem delu prireditve pa je sodeloval tudi škof Evangeličanske cerkve Leon Novak. Ob skorajšnjem koncu svojega mandata na čelu zbornice je spregovoril dosedanji predsednik Cvetko Zupančič, ki je dejal, da so na Ponikvo kmetje vselej prihajali z veseljem in vselej doživeli lepo vzdušje. Pri tem so po njegovih besedah velikokrat opozarjali, da je kljub sodobnim tehnologijam in globalizaciji naš svet ranljiv in da blaginja, ki jo uživamo, ni povsem samoumevna.

"Morda smo prav kmetje ohranili vsaj košček spomina na tisto, kar so pripovedovali naši predniki. Aktualna stvarnost nas je vrnila v svet, kjer je mogoče tudi tisto, kar je že zdavnaj zapustilo zavest večjega dela človeštva. Čas pandemije nam je povrnil spomine prednikov, vprašanje je, ali nam bo povrnil tudi njihov odnos do življenja," je dejal Zupančič in dodal, da bo odgovor na to prinesla prihodnost.

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je prejšnji teden izpeljala volitve, največ mandatov med fizičnimi osebami pa je prejelo Društvo SKZ – Slovenska kmečka zveza. V novem svetu bo to imelo 15 od skupno 41 svetniških mest. Gre za najvišji organ zbornice, sestavljen iz voljenih predstavnikov fizičnih in pravnih oseb.

Kandidat za novega predsednika je predsednik SLS-a Marjan Podobnik, ki med prioritetami prihodnjega vodenja zbornice izpostavlja prizadevanje za pravične odkupne cene in poštene odnose znotraj prehranske verige, popolno debirokratizacijo in ukinitev davčnih blagajn za manjše pridelovalce, oddajo državnih kmetijskih zemljišč in gozdov v dolgoročen najem slovenskim kmetom, pa tudi zaščito lastninskih pravic kmetov in drugih lastnikov kmetijskih zemljišč in gozdov ter nasprotovanje kakršnim koli dodatnim obdavčitvam kmetijskih in gozdnih zemljišč ter kmetijskih objektov.